FEL!

 Kedves Betegeink!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

Kérem, hogy egy gyermekkel csak egy szülő érkezzen továbbra is!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Megfázás, felfázás és más nyári betegségek

Egészség - Tévhit, hogy a felfázás, megfázás csak hideg időben csaphat le ránk! Felsoroltunk 7 okot, amelyek nyáron is megbetegíthetnek és nem csak a felnőttek, de a gyerekek is veszélyeztetettek!

1, Klímaberendezések

Hasonlóan a huzathoz, a hirtelen hőmérsékletváltozást is nehezen tolerálja szervezetünk. Klímás helyiségben a bőrfelület könnyen túlhűl, ami gyulladást okozhat a szervezetben. Autóklíma túlzott használatánál gyakoriak az arc- és homloküreg gyulladásos megbetegedései, a tüdő- és torokproblémák, de okozhat felfázást vagy akár kéz- és vállízületi problémákat is. Ha a tetejébe még a berendezéseket esetleg nem megfelelően tisztították, az vírusok, baktériumok közvetítője is lehet.

2, Száraz levegő, kiszáradt nyálkahártya

Klimatizált helyiségekben, repülőgépen nem csak a légkondicionálás, de a száraz levegő is gondot okozhat. Orrunk klímától kiszáradt nyálkahártyája védtelenebb, sérülékenyebb a kórokozókkal szemben. Elég egy óra a hűvös légáramban ahhoz, hogy megfázzunk.

3, Vírusok és baktériumok

A vírusok, baktériumok kiválóan szaporodnak a melegben, az erős UV-sugárzás pedig gyengíti immunrendszerünket.  Ráadásul vannak olyan vírusok, amelyek nyáron még aktívabbak: az enterovírusok köhögés és tüsszentés útján terjednek és a megfázásra jellemző tünetek (orrfolyás, köhögés, fejfájás, hőemelkedés) mellett olyan komolyabb problémákat is okozhatnak, mint a hasmenés, a torokfájás és kiütések. Vírusok és baktériumok hemzsegnek a meleg vizekben is, legyen az természetes víz vagy nem kellően klórozott medence.

4, Allergia

Ha a makacs nyári megfázásunk csak nem akar elmúlni, az orr- és szemviszketés, száraz köhögés állandósul, akkor akár az is elképzelhető, hogy allergiásak vagyunk. A nyári hónapokban főként a fűfélék pollenjei és a penész spórái okozhatnak gondot. Gyanakvásra adhat okot, ha a tünetek nem rosszabbodnak az idő múlásával, és inkább a viszketés jellemző, mint a hurut. Az allergia miatt irritált nyálkahártya sokkal fogékonyabb a kórokozókkal szemben. Keressünk fel egy allergológust, aki megállapítja, valóban allergiáról van-e szó!

5, Ismeretlen kórokozók

Az év közben megszokottól merőben eltérhet a pihenés színhelyéül kiszemelt nyaralóhely vagy egzotikus ország baktériumflórája. Szabadságunk alatt nagy valószínűséggel találkozunk olyan vírusokkal vagy baktériumokkal, melyeket immunrendszerünk még nem ismer és ezért könnyebben ledönthetnek bennünket a lábunkról.

6, Hideg finomságok

Nyáron hajlamosak vagyunk mindent hidegebben fogyasztani, hiszen a nagy melegben jól esik.  Pedig nem árt vigyázni, mert a fagyi, a jéghidegre behűtött üdítőitalok hirtelen árasztják el hideggel a nyálkahártyát, ami nincs jó hatással annak vérellátására, emiatt a védelem sem megfelelő, könnyebben tapadnak meg rajta a kórokozók.

7, Vizes fürdőruha

A hideg felületen való üldögélés, álldogálás vagy vizes fürdőruha viselése felfázáshoz, hólyaghuruthoz vezethet. Ennek oka, hogy a lehűlt testtájékon az erek beszűkülnek, gyengül a keringés, ezáltal a védekezés hatékonysága. A baktériumok könnyebben meg tudnak tapadni a hólyag falán és gyulladást okoznak.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

Jean Orsolya - 2019 június 10.
 

 

10 fontos dolog, amit feltétlenül vigyünk a nyaralásra!

Ezek a dolgok nem hiányozhatnak a családi útipatikából!

Így előzze meg, hogy gyermeke állandóan megbetegedjen a közösségben!

Közösségbe jár a gyermeke? Bölcsis vagy ovis? Akkor bizonyára az Önök számára is ismerős az az állapot, hogy többet beteg, mint amennyit nem. Mert állandóan elkap valamit, pár nap alatt meggyógyul, majd amikor visszamegy a közösségbe, újra megfertőződik és kezdődik az egész előlről. Összegyűjtöttünk pár hasznos információt, tippet, tényeket és tévhiteket, mi segíti a gyors felépülést és mi nem, mivel erősíthető gyermeke immunrendszere.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18