FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Megfázás vagy allergia?

Egészség - A legfontosabb megkülönböztető jelek, amelyek alapján el tudjuk dönteni, hogy megfázásról vagy allergiáról van szó

A tavasz közeledtével újra beindul az allergia szezon, de sokszor nagyon nehéz eldönteni, megfáztunk vagy már az allergia jeleit érezzük magunkon.  Összeszedtük azokat a tüneteket, amelyek jellemezően az allergiás nátha jelei és azokat, amelyek a megfázással járnak együtt.


Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás – ezek bizony lehetnek megfázás és allergia tünetei is, ám míg a megfázás hátterében vírusok (ritkábban baktériumok) állnak, amelyek bejutva a szervezetbe az immunrendszer védekező reakciójaként nyálkahártya gyulladást és duzzanatot okoznak, addig az allergiát az immunrendszer túlvédekezése váltja ki. Az allergiás válasz gyulladásban és nagyfokú váladékképződésben nyilvánul meg.

Allergia esetén az immunrendszer hibás jelet küld, és alapvetően ártalmatlan dolgok (virágpor, egyes állati fehérjék, élelmiszerek) miatt kezd heves védekezésbe, és ez a valós fertőzésekhez hasonló tüneteket okoz. Egyedül a légúti allergiáról mondható el, hogy általában szezonális jelleggel jelentkezik, az év egy bizonyos szakában pl. egy adott növényfaj virágzása idején. Más allergia-típusok, például a poratka allergia az év során bármikor megjelenhet. A nátha, megfázás tipikus esetben az őszi és a téli időszak megbetegedése, de ezt sem jelenthetjük ki százszázalékos biztonsággal, hiszen akár a nyári kánikula közepén is előfordulhat például légkondícionáló berendezés vagy rossz szokások miatt – ha a strandon, uszodában nem váltjuk át a vizes fürdőruhát szárazra -, így pusztán a tünetek jelentkezésének időpontja alapján nem lehet különbséget tenni köztük.

Az alábbi tünetek azonban segítenek megkülönböztetni a megfázást az allergiától:

Orrváladék jellege

A légúti allergia esetében az orrváladék vizes és teljesen áttetsző, míg megfázáskor - a kezdeti vizesebb állagot követően - inkább zöldes, sárgás.

Köhögés

A köhögés jellemzően a megfázás kísérő tünete.

Láz, fájdalom

Közönséges nátha esetén előfordul (de nem mindig), a szénanáthát viszont soha nem kíséri láz és fájdalom.

Szem- és garatviszketés

A légúti allergia egyik legkínzóbb tünete a szem- és garatviszketés, könnyezés, ami náthánál nem jelentkezik.

Időtartam

Ha több, mint két hete nem múlnak a panaszok, elkezdhetünk allergiára gyanakodni! Egy egyszerű náthának ennyi idő alatt ugyanis el kell múlnia, hacsak nem alakult ki felülfertőződés vagy valamilyen szövődmény.

A tünetek romlása időszakonként

Allergiára utal, ha napfényes, szeles időben, házon kívül, a hajnali és az esti órákban romlanak a tünetek. Ha utazáskor (például hegyekbe, tengerpartra) hirtelen varázsütésre elmúlnak a panaszok, valószínű, hogy allergiáról van szó, és tényleg a levegőváltozás segített.

Mit lehet tenni légúti allergia esetében?

Szezonális légúti allergia esetében a különféle antihisztamin hatóanyagú gyógyszerek (tabletta, orrspray, szemcsepp) általában sokat segítenek. Ha viszont egész évben a légúti allergia tüneteit tapasztaljuk, érdemes alternatív, természetes megoldások után kutatni, hogy ne kelljen egész évben gyógyszert szedni. Ám mindenféleképpen forduljunk szakorvoshoz, ha még nem tudjuk, pontosan mi váltja ki az allergiás reakciókat, akkor annak megállapítására és a megfelelő kezelés előírására, ha pedig már tudjuk, hogy mi áll testünk kellemetlen reakciói mögött, akkor a kontroll és ha szükséges, akkor a terápia módosítása céljából.

A terápia mellett rengeteget segíthet az allergén anyagok mennyiségének csökkentése a lakásban. A leggyakoribb (poratka, penész, kutya- és macskaszőr) allergiát kiváltó anyagokat egy jó légtisztító hatékonyan eltávolítja a légtérből, így azok nem juthatnak be a tüdőbe.

Érdeklődjük meg pontosan, hogy mikor virágzik az a növény, amelyikre allergiásak vagyunk és kerüljük el a pollennel való érintkezést, tartsuk zárva az ablakokat! Ha tehetjük, tavasszal és nyáron utazzunk el tengerpartra, mert a sós levegő jótékonyan hat szervezetünkre és az allergia tüneteit pedig arra az időre, míg ott vagyunk, képes teljesen meg is szüntetni.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2019 március 04.
 

 

Megfázás vagy allergia? Tünetek, amelyek alapján allergiára gyanakodhatunk

Tavasszal talán még aktuálisabb ez a kérdés, hiszen a pollenszezon beindulásával könnyen lehet, hogy gyermekünk nem is megfázás miatt tüsszög, hanem azért, mert allergiás. Mutatjuk, hogyan járhatunk utána, megfázás vagy allergia okozza-e gyermekünk tüneteit.

Ezek lehetnek az elhúzódó orrfolyás okai gyerekeknél

Összefoglaltuk, milyen okok állhatnak a szakaszos vagy állandó orrfolyás hátterében.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18