FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Miért kell a probiotikum antibiotikum-kúra esetén?

Egészség - Mikor és hogyan szükséges antibiotikumot szedni? Hogyan óvhatjuk meg bélflóránk egészségét probiotikumokkal?

 

Az antibiotikum kúra nem csak a betegséget okozó baktériumokat írtja ki, de kárt tesz az egészséges bélflóránkban is, amelynek helyreállítását nem szabad elhanyagolni! Gyerekek esetében még inkább oda kell erre figyelni, mert sokkal érzékenyebb az emésztőrendszerük és az immunrendszerük.

1, Antibiotikumot csak indokolt esetben!

Az antibiotikum-kezelés egyáltalán nem veszélytelen, az orvosnak minden esetben mérlegelnie kell, hogy feltétlenül szükséges-e a gyógyuláshoz, a komoly mellékhatások ismeretében. Legtöbbször abban az esetben írnak fel a szakemberek antibiotikumot, ha felülfertőződés vagy valamilyen szövődmény alakult ki illetve ha a beteg már hosszú ideje nem tud kilábalni a betegségből. Ha elkerülhetetlen az antibiotikum szedése, segítenünk kell szervezetünket hasznos baktériumaink támogatásával.

2, Ha belekezdtünk, csináljuk végig!

Ha antibiotikumot kapunk valamilyen betegség leküzdésére, nagyon fontos, hogy szedjük be a teljes, felírt adagot, még akkor is, ha pár nap elteltével már sokkal jobban vagyunk!  Ha ugyanis nem vesszük be a szükséges adagot, elősegíthetjük az úgynevezett antibiotikum-rezisztens fajok kialakulását.

3, Mindig szedjünk probiotikumot antibiotikum-kúra esetén!

A bélflóra apró baktériumok stabil közössége, amely immunrendszerünk stabilitásáért felel. Kiegyensúlyozott működése esetén sikerrel veszi fel a harcot a szervezetbe betolakodó kártékony baktériumokkal, vírusokkal szemben, ám ha megsérül, nem tudja teljes mértékben ellátni a feladatát. Ennek jele lehet, hogy egyik betegségből a másikba esünk, fertőzéseket szedünk össze.  Minden antibiotikum kúrát követően gondoskodnunk kell hasznos baktériumaink újratelepítéséről, az életben maradtak visszaerősítéséről! A probiotikumok számunkra nélkülözhetetlen baktériumokat, mikroorganizmusokat tartalmaznak. Szedésükkel a bélflóra egyensúlya helyreáll, és így újra beindul annak egészséges működése.

4, Milyen formában válasszuk a probiotikus készítményeket?

A kapszulás, tablettás, por vagy folyadékban oldott formátumú probiotikumok mindegyike hatékony, leginkább az egyéni ízlés határozza meg, melyiket tartjuk könnyebben fogyaszthatónak. Ezek a készítmények szárított baktériumokat tartalmaznak, amelyek alvó fázisban vannak és ha megfelelő környezetbe (a beleinkbe) kerülnek, akkor újra felélednek és szaporodni kezdenek. Érdemes a probiotikumot már az antibiotikum-kezelés során szedni, így megelőzhető a nem kívánt bélflóra károsodás.

5, Táplálkozzunk probiotikusan!

A probiotikumot is tartalmazó ételek elsősorban a fermentált, erjesztett vagy probiotikus kultúrát tartalmazó élelmiszerek. Ezek közé tartozik a joghurt, a kefir, az érett sajtok, a savanyú káposzta. Kerüljük az emésztést megterhelő, zsíros, cukros, fehérlisztes ételeket és mindent, ami többszörösen feldolgozott, túlfinomított! Támogassuk szervezetünk regenerálódását sok folyadékkal és rostban, vitaminban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozással!

+ 1 tipp: Probiotikum mellé prebiotikum

A probiotikumok hatásának erősítésére prebiotikumokra is szükség lehet. A kettő együtt szabályozza a bél baktériumflóráját, fokozza a szervezet természetes ellenálló képességét, és a bélflóra egészségének biztosítása révén helyreállítja az emésztést.

Jean Orsolya - 2017 november 30.
 

 

Ezek a pajzsmirigyzavar jelei gyerekeknél!

A pajzsmirigy-alulműködés tipikus tünetei és kezelése

Így csökkentsük a megfertőződés kockázatát, ha boltba megyünk!

Megkérdeztük dr. Benedek Pálma fül-orr-gégész szakorvost, ő mire figyel oda bevásárlás előtt, közben és után

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18