FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Minden, amit a gyermekkori fülzúgásról tudni kell

Egészség - A fülzúgás lehetséges okai és kezelése

Mi a fülzúgás?

A hivatalos definíció szerint a fülzúgás (fülcsengés) egy olyan kóros hangérzet, amelyet a beteg annak ellenére észlel, hogy közben külső hang inger nem éri.

A fülzúgás lehet szubjektív vagy objektív. A belső fül eredetű szubjektív fülzúgást csak az érintett hallja, általában magas frekvenciájú, ciripelő vagy sípoló, folyamatos hangként, de van olyan is, amikor orvosi műszerrel is kimutatható, látható vagy érzékelhető a zavaró hanghatás és annak oka.

Milyen a gyermekkori fülzúgás?

Sokszor azért nehéz pontosan meghatározni a gyermekkori fülzúgás jellegét, mert a kicsik még nem igazán tudják körülírni a jelenséget, és hogy pontosan mit érzékelnek. Nagyobb gyerekek arra panaszkodnak, hogy időnként, vagy tartósan különféle hangokat hallanak – a fülükben vagy a fejükben-. Ezek a hangok nagyon sokfélék lehetnek: lehet morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés, suhogás és a hangerőt tekintetében is eltérhetnek: lehet magas frekvenciájú zúgás, vízcsobogásszerű vagy akár motorhang is. Egyidejűleg többféle hang is felléphet. Legtöbbször csendes környezetben a kellemetlenebb. Tartós fennállása esetén gátolhatja az elalvást, a koncentrálóképességet és egyre zavaróbb a mindennapokban.

Az objektív fülzúgás

Objektív fülzúgás esetén az érzékelt hang a hallószerv körüli struktúrákban keletkezik. Ilyenkor a gyermek fül-orr-gégész számára is sokszor hallható a hang fonendoszkóp segítségével. Például a rágóízületi porckopásnál a rágáskor keletkező ízületi súrlódási hang a hallójáratba vezetődhet.

Okai a következők lehetnek:

Éreredetű:

Verőér-, visszér keringési zavarok, érfalat érintő tumor, vénás pangás (szív-érrendszeri eredetű keringési zavar, vérszegénység, agyalapi értágulat), rendellenes lefutású főverőér, hallócsonton megtapadó verőér, kisebb ér-eredetű hurkok (fejlődési eltérés).

Elhízással összefüggésben kialakuló elváltozások:

Nagyon gyakran jelentkezik fülzúgás elhízás mellett és ez a jelenség főként fiatal lányokra jellemző. Halláscsökkenéssel, néha túlhallással kísért ez a megbetegedés, amelyhez fejfájás, szédülés és látás zavarok is társulhatnak. A koponyán belül létrejövő magas vérnyomás okozza, amely egyébként az agyi tumoroknál szokott jelentkezni. Jóindulatú eltérés, ha időben veszik észre, és a testsúlyt sikerül csökkenteni, akkor a panaszok is megszűnnek.

Izom-ideg beidegzési zavar:

Szájpadi izomzat görcsös rángása, amely orrendoszkóppal, néha szájon át is látható, és a fülkürt funkciót is lerontja. Javítható a helyzet helyileg adott izomlazítókkal, botulinum toxin befecskendezéssel.

Kóros fülkürt működés:

Ilyenkor az óceán morajlásához hasonló hang jelentkezik az orrlégzéssel szinkronban. Mikroszkóp alatt a dobhártya lebegő, légzésszinkron mozgása figyelhető meg. Kialakulása hirtelen súlyvesztésnél igen gyakori.

A szubjektív fülzúgás

Szubjektív fülzúgás esetén a hangélményt csak a gyermek érzékeli, és halláscsökkenést nem okoz.

Okai a következők lehetnek:

Fül eredetű:

Halláscsökkenés (fülzsír-dugó vagy zajkárosodás miatt) vagy hallószervre ható toxikus gyógyszerek, származékainak hatására alakul ki.

Idegpálya sérülésből adódó:

Fejsérülés következményeként jön létre.

Metabolikus eredetű:

Pajzsmirigy megbetegedések, B12 vitaminhiány miatt jelentkezik.

Pszichés eredetű:

Depresszió, stressz, szorongás hatására alakul ki.

Fertőzés következtében kialakuló:

Vírusos megbetegedések, bakteriális felülfertőződés esetén szövődményként is kialakulhat.

Zajártalom miatt fellépő:

Túl hangos zenehallgatás - pl. Mp3-5 lejátszók- gyermekkorban fülzúgást eredményezhet. Akut formában általában akkor jelentkezik, ha hirtelen valamilyen erős, intenzív hanghatás pl. dörej, robbanás éri a hallószerveket. Ilyenkor a fülzúgást gyakran kíséri ún. vezetéses halláscsökkenés.

Középfülgyulladás kísérő tüneteként:

Középfülgyulladások 3 %-ban gyakran időszakos tünetként jelenik meg a fülzúgás.

Hogyan kezelhető a gyermekkori fülzúgás?

A kezelés módja attól függ, pontosan mi a fülzúgás oka. Amennyiben szervi háttér-megbetegedés okozza, akkor annak (például középfülgyulladás) kezelése egyben a fülzúgást is megszűnteti. A krónikus fülzúgás kezelésének az alapja a “Tinnitus Retraining Terapia” (TRT), ami átképzést, azaz az agy áthangolását jelenti.

“A tinnitus retraining” terápia során zajgenerátor alkalmazására, pszichoterápiás-, szükség esetén gyógyszeres kezelésre és egyénre szabott relaxációs gyakorlatok végzésére kerül sor.

Sokszor a fülzúgásért ugyanis nem a fül, hanem inkább az agy működészavara a felelős. A halk zene, az elalvást zavaró fülcsengést elfedheti. Jó hatású az enyhe altató és nyugtató is.

A gyógyíthatóság nagyban függ attól, milyen régóta áll fenn a fülzúgás és pontosan mi is okozza, ezért, mint sok más betegség esetében, itt is kiemelten fontos a korai diagnózis!

 

Gyerekmosoly - 2019 október 14.
 

 

A fültisztítás 5 aranyszabálya

Hogyan tisztítsuk, egyáltalán tisztítani kell-e a fülünket? Mit szabad és mi az, ami tilos?

Fülzsír: fontos szerepe van, de ha sok van, az akár betegséget is jelezhet!

A fülzsírnak fontos szerepe van a fülünk egészsége szempontjából, de esetenként betegséget is jelezhet. Mutatjuk, mely tünetek hívhatják fel rá a figyelmet, hogy szakemberhez kell fordulni.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18