FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Nem csak a megfázás okozhat köhögést!

Egészség - 5 betegség, ami elhúzódó köhögést okozhat

 

 

A köhögés egy tünet, melynek gyógyításához azt kell kideríteni, mi áll a hátterében és a valódi okot kell kezelni.

Légúti fertőzések

Légúti fertőzések - meghűlés, vírusfertőzés – esetén a természetes gyógyulási folyamat része, hogy a kezdetben száraz köhögést felváltja a hurutos, azaz megindul a köpetürítés. Ilyenkor a köhögés általában idővel magától enyhül. Ha azonban egy akut gyulladásos megbetegedést kísérő köhögés tovább fennáll, mint 8 hét, akkor már krónikus köhögésről beszélünk, és ez az állapot kivizsgálást igényel.

Reflux

A gyomorból a nyelőcsőbe, garatba visszaáramló savas nedv folyamatosan ingerli a nyálkahártyát és főként éjjel – a fekvő helyzet miatt - köhögési rohamokat vált ki. Mivel a savfelmaródás védtelenebbé teszi a légutakat a kórokozókkal, vírusokkal szemben, az érintetteknél gyakori a torokgyulladás, a gombócérzés és rekedtség is. A reflux okozta gyulladás egy fül-orr-gégészeti vizsgálattal kimutatható.

Allergia és asztma

Az allergiás betegek csaknem negyedénél idővel asztmás tünetek lépnek fel. Ennek első tünete lehet a hajnali órákban jelentkező köhögés, az elnyújtott, sípoló kilégzés. Ha a probléma hosszú ideig kezeletlen marad, az a továbbiakban akár visszafordíthatatlan légzési nehezítettség kialakulásához vezet. A diagnózishoz tüdőfunkciós vizsgálatok és általában allergia teszt is szükségesek.

Bronchitis

A köhögés okai között meg kell említeni a dohányzás okozta köhögést. A dohányfüst a légutak nyálkahártyáját irritálja, így állandó légúti gyulladást tart fenn. A nem dohányzó, de rendszeresen cigarettafüstöt belélegző embereknél - így a gyerekeknél is, akiknek szülei a lakásban, autóban, az ő jelenlétükben is dohányoznak- ugyanilyen tünetek alakulhatnak ki.

Egyéb elváltozások

Krónikus köhögést a fentieken kívül számos eltérés okozhat. Ilyenek például bizonyos daganatok, a légutakba került idegen test, az idült melléküreg-gyulladás, szívelégtelenség, de jelentkezhet gyógyszer mellékhatásként is. Egyes vérnyomáscsökkentő, szívritmus szabályozó készítmények is okozhatnak száraz köhögést, krákogást.

 


 

Jean Orsolya - 2017 november 22.
 

 

10 fontos dolog, amit feltétlenül vigyünk a nyaralásra!

Ezek a dolgok nem hiányozhatnak a családi útipatikából!

6 módszer, amely segít, ha fáj a baba hasa!

A csecsemőkori hasfájás lehetséges okai és enyhítése

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18