FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Nem is gondolná, hogy ezek is cukorbetegséget okozhatnak gyermekkorban!

Egészség - Ezek a tényezők növelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát gyermekkorban.

Míg az 1-es típusú cukorbetegség főként genetikai örökség - a betegség nem, de a hajlam örökölhető-, pontosabban egy autoimmun betegség, melynek lényege, hogy a szervezet immunrendszere elpusztítja az inzulin termeléséért felelős szigetsejteket, addig a 2-es típusút általában "szerezzük", és bármikor, akár felnőtt korban is jelentkezhet. Nagymértékben meghatározza az életmódunk, az étkezési szokásaink, a mozgás mennyisége, testsúlyunk - a túlsúly növeli a kockázatot- hogy kialakul-e vagy sem. 

Az 1-es típusú cukorbetegség - másképpen inzulinfüggő cukorbetegség - általában gyermek vagy ifjúkorban kezdődik. A tünetek gyorsan, napok, hetek alatt fejlődhetnek ki. A legfontosabb tünetek: a megnövekedett vizeletürítés, szájszárazság, szomjúságérzés, fogyás, acetonszagú lehelet. A betegség lényege az inzulin hiánya, a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása. A kezelés inzulinpótlással lehetséges.

A cukorbetegség egy civilizációs betegség, melynek gyakorisága  sajnos folyamatosan nő, évenként kb. 3 százalékkal. Ez magyarázható a helytelen életmóddal, már a gyerekek életében is jelentős stresszel és bár nem tűnik elsőre evidensnek az összefüggés, de a növekvő légszennyezettséggel is.

Ezek a tényezők növelhetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát:

Vírusfertőzések

Állatkísérletek egyértelműen megmutatták, hogy vírusokkal ki lehet váltani az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását. Az eredmények egyelőre ellentmondásosak, de a rotavírus, a rubeola, a mumpsz, a citomegalovírus feltételezések szerint autoimmun folyamatot indíthatnak be, ami kiválthatja a betegséget. Növeli a kockázatot a betegségre a 6 hónapos kor előtti gyakori légúti vírusos fertőzés is.
Az egészséges bélflóra fenntartása, a jó baktériumok jelenléte ugyanakkor bizonyos védelmet jelent a cukorbetegség kialakulásával szemben.

Tehéntej és allergia

A korai életkorban adott tehéntej és más kiegészítő tényezők (genetikai háttér, éretlen bél immunrendszer, vírusfertőzés) szintén kedvezőtlenül befolyásolhatják az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását. Más tanulmányok arra jutottak, hogy a késői gyermekkori nagyobb tejfogyasztás kockázatnövelő hatással bír.
Azoknál a babáknál, akik anyatejjel táplálkoztak akkor, amikor szilárd, gabonaszármazékokat kezdtek enni, csökkent kockázatot találtak.

Glutén nem időben történő bevezetése

Egy vizsgálatban azt mutatták ki, hogy a 4-6 hónapos korban bevezetett gabona-alapú táplálkozás a legoptimálisabb az 1-es típusú cukorbetegség kockázatával kapcsolatban, mind a korábban, mind a később megkezdett gabonaalapú táplálkozás nagyobb kockázatot mutatott. Abban több vizsgálat is megegyezett, hogy a túl későn bevezetett szilárd táplálkozás is növeli a kockázatot.
Az eredmények nem egyértelműek, de több vizsgálat szerint is a D-vitaminnak védő szerepe van a betegség kialakulásának kockázatában.

Toxinok

Egyes toxinok okozhatnak 1-es típusú cukorbetegséget, ilyenek pl. a magas nitrát tartalmú ivóvíz, a rágcsálóirtó szerek, bizonyos penészgomba toxinok (a legveszélyesebb az ochratoxin A). A dohos, penészes lakás szintén növeli a kockázatot a betegségre.

Légszennyezés

A magas ózonszint mutatta a legerősebb kapcsolatot az 1-es típusú cukorbetegség kockázatával, de úgy általánosságban is elmondható, hogy a forgalmas városok magas légszennyezettsége káros.

Anyai életkor

Az anya életkorával enyhén nő a gyermek 1-es típusú cukorbetegség kockázata. A magas születési súly szintén hajlamosító tényező. Akkor is nő a kockázat, ha az anya nem fogyaszt elegendő zöldséget terhessége alatt, illetve ha nem biztosít elegendő D-vitamin bevitelt.

Túlsúly

A gyermekkori elhízás szintén növeli a betegség kialakulásának esélyét. Ahogy a stressz is hatással van a betegség kialakulására.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2018 október 29.
 

 

Oltassam vagy ne oltassam a gyerekemet? Elindult az 5-11 évesek oltása, íme a kutatási eredmények!

Az 5-11 éves gyermekkel rendelkező szülők a napokban döntéshelyzetbe kerülnek: választaniuk kell, kérik-e a Covid-oltást gyermekeik számára is, vagy sem. A Vakcinainfo.hu feldolgozta és emészthetőbb formába öntötte az Amerikai Járványügyi Hivatal ezen korosztályról kiadott, igen részletes statisztikai adatait, illetve utánajártak a rettegett szívizomgyulladás sejthető kockázatainak is.

A járványügyi szakértő: „A Balaton biztonságos úti cél idén nyáron is!”

A Magyar Turisztikai Ügynökség júniustól arra buzdítja az utazóközönséget, hogy aki teheti, barangoljon belföldön és maradjon az ország határain belül, ezzel is támogatva a hazai gazdaságot és szolgáltatókat. A szállásadókat, vendéglátóhelyet üzemeltetőket pedig arra kéri, hogy a szakemberek által összeállított és folyamatosan frissülő Covid-19 kézikönyv szakmai ajánlásait, praktikus és gyakorlati tanácsait tartsák szem előtt.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18