FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Nyári szupertáplálékok gyerekeknek és felnőtteknek

Érdekességek - A legegészségesebb nyári gyümölcsök, melyekkel feltölthetjük szervezetünk vitaminraktárait és még finomak is.

Így fogyasszuk!

A rendszeres gyümölcsfogyasztás azért fontos, mert szervezetünk vitamin-, rost- és nyomelem szükségletének nagy részét ily módon biztosíthatjuk. Alapszabály, hogy amit lehet, nyersen fogyasszunk, mivel a tápanyagok a nyers gyümölcsből szívódnak fel a leghatékonyabban. Már akkor is veszítenek vitamintartalmukból, ha felszeleteljük őket és kifacsarjuk a levüket, mert oxidálódnak az értékes anyagok.
Sok gyümölcsnél nem elég, ha csak a húsát fogyasztjuk el, mivel a héjában találhatók a legértékesebb élelmi rostok és a pektin, amelyek segítik az emésztést, csökkentik a koleszterin szintet, enyhítik a szervezet gyulladásos folyamatait és tisztítják a bélrendszert. Igaz ez más héjas termésre pl. körtére, szőlőre, szilvára is. A vitaminok és a héj értékes rostanyagai azonban csak azokban a gyümölcsökben élvezhetők, amelyek nem távoli országokból vagy melegházból érkeztek, ezeknél ugyanis inkább hámozzunk, mint megegyük az érleléshez használt vegyszereket!

Az 5 legegészségesebb és legfinomabb szupergyümölcs

Meggy és cseresznye

Cukortartalmuk ugyan magasabb, mint a többi idénygyümölcsnek, de még így is csak 50-60 kalóriát tartalmaznak 100 grammonként. A cseresznye a szülőknek azért jó választás, mert igazi zsírégető csodaszer, már a belekben reakcióba lép a zsírokkal, így nem engedi, hogy azok eljussanak a vérbe. Gyerekeknek a cseresznye azért ideális, mert tele van vitaminnal (A-, B-, C vitaminnal), ásványi anyagban (káliumban, kálciumban, foszforban) gazdag, magas rosttartalma elősegíti az emésztést. Piros héja és húsa antociánban gazdag, tehát kiváló antioxidáns. A meggy majdnem tízszer annyi A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz, mint a cseresznye. Ásványi anyagai közül kiemelendő vas-, kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma. Szerves savai segítenek az erek tisztításában, serkentik a veseműködést, az anyagcserét, és elősegítik a vitaminok felszívódását, de kitűnő vízhajtó is. A-vitamin tartalmánál fogva megtisztítja légzőszerveink nyálkahártyáját, erősíti szervezetünk természetes védekező rendszerét.

Ribizli

A rengeteg értékes anyagot tartalmazó bogyósgyümölcs magas víztartalma miatt fokozza a vesék működését, apró magvai, sav- és pektintartalma révén pedig felgyorsítja a bélműködést. Ahogy valamennyi ribiszkeféle, a ribizli is sok C-vitamint tartalmaz, emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, mangán, magnézium és a kálium.
Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók, ezért nem csak belsőleg, hanem  - olaja, a ribizli-olaj - külsőleg is használható a bőr természetes lipidrétegének erősítésére, visszapótlására.

Eper

Az epret szinte minden gyerek imádja. Nem csak illatos és finom, de rendkívül egészséges is! C-vitaminból többet tartalmaz, mint a citrom vagy a narancs, 15 dkg elfogyasztása már fedezi napi C-vitamin-szükségletünket. A vitaminok közül található benne még A-, E-, K- és többféle B-vitamin is.
Ásványi anyagai közül kiemelendő a kálium és a vas, amelyek a vérnyomás szabályozásában, valamint a vérképzésben játszanak szerepet. Ezen kívül tartalmaz még foszfort, kalciumot, magnéziumot, szelént, mangánt, fluort, valamint nyomokban cinket és rezet. Az eper kiváló forrása a pektinnek és egyéb vízben oldódó élelmi rostoknak, amelyek gátolják a zsírok felszívódását, ily módon csökkentik a vér koleszterinszintjét. Kiemelkedő az eper szabadgyök-megkötő képessége is, antioxidáns tartalmát illetően a gyümölcsök között az első öt között található (az aszalt szilva, a mazsola, az áfonya és a feketeszeder előzi meg). Az eperrel azonban nem árt óvatosnak lenni, mert sokaknál súlyos allergiás reakciókat válthat ki, ezért ha gyermekünknek először adjuk, figyeljük az esetleges reakciókat.

Málna

Igazi vitaminbomba, amely sok antioxidánst, A-, B1-, B2- és C-vitamint, flavonoidokat tartalmaz. 100 grammban 25 mg C-vitamin található. Gyümölcssavai, növényi rostjai és pektin-tartalma hozzájárul a jó emésztéshez, ugyanakkor hatékonyan csökkenti a vércukorszintet is. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelendő 25-40 mg-os kalcium-, 170 milligrammnyi kálium-, 30 mg magnézium- és 0,6-1 mg-os vastartalma. Ezekből az elemekből a másfél maréknyi málna napi szükségletünk mintegy 10 százalékát fedezi.

Lehetőleg frissen és nyersen fogyasszuk, így érvényesül leginkább vitaminjainak jótékony hatása. Levét lázcsillapítónak, izzasztó hatású italnak is lehet használni. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szobahőmérsékletű málnaszörp, nem csak gyerekeknek!

Levele júniustól augusztusig szedve és szárítva értékes gyógynövény-alapanyag, a belőle készített tea antibakteriális hatása miatt a szájban lévő gyulladások kezelésére alkalmas, illetve gargalizálva remek torokgyulladás esetén.

Görögdinnye

Gyerekek és felnőttek szervezetét is nagyszerűen hidratálja ez a finom gyümölcs, különösen akkor, ha egyébként hajlamosak elfeledkezni a napközbeni, folyamatos folyadékpótlásról. Nagy melegben a legjobb hidratáló a 92 %-ban vizet tartalmazó görögdinnye, ami nem csak finom, de rostjainak köszönhetően hamar eltelít és átmossa a szervezetet. Bár a görögdinnye nagy százaléka víz, így is kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás: gazdag B6-, C-, E-vitaminban, ezen kívül tartalmaz niacint, folsavat, vasat, káliumot és mangánt is. Színes húsában sokféle karotin található, amely a szervezetben A-vitaminná alakul. A dinnyében lévő C- és E-vitaminra a kötőszövet rugalmassága és az egészséges keringés miatt van szükségünk, a B-vitamin pedig bőrünk, hajunk és körmünk szépségét biztosítja.

 

Jean Orsolya - 2020 július 28.
 

 

Megkezdődött a tipikus őszi betegségek időszaka: így turbózzuk fel az egész család immunrendszerét velük szemben!

Az ősz a raktározás ideje, ilyenkor tölthetjük fel vitaminkészleteinket is télre. Minél tudatosabban állítjuk össze étrendünket, és válogatjuk meg az alapanyagokat, annál jobban fel tudjuk vértezni immunrendszerünket a különféle vírusos megbetegedések vagy a szezonális nátha ellen. Nézzük csak, milyen jótékony hatással bírnak az őszi zöldségek, gyümölcsök, és miért jó, ha ezekre építjük őszi vitaminkúránkat.

Vitamin kisokos: ezeket a vitaminokat pótolja tavasszal!

Télen jelentősen lecsökken szervezetünkben a vitamin szint, amelynek egyik jele a tavaszi fáradtság. A jó idő beköszöntével fontos pótolni az elengedhetetlen vitaminokat és az ásványi anyagokat. Így van ez kora tavasszal is, amikor még kevesebb a napsütés. Számos vitamin létezik, amelyek nagyon fontos szerepet játszanak a testünkben lejátszódó folyamatok koordinálásában. Ők a rend őrei, csapatban együttműködve a leghatékonyabbak.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18