FEL!

 Kedves Betegeink!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

Kérem, hogy egy gyermekkel csak egy szülő érkezzen továbbra is!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Nyugtalanul alszik a baba? Lehet, hogy ételallergia okozza!

Egészség - A csecsemőkori ételallergia oka, jelei és kezelése

A csecsemőkori ételallergia okai

Az ételallergia akár már csecsemőkorban - anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt- jelentkezhet. Sajnos, az anyatejes táplálás sem védi a babát ezzel a problémával szemben, mivel az anyatejjel átjutó allergén fehérjék váltják ki a tüneteket, tápszeres babáknál pedig a tehéntej alapú tápszerek okozzák a panaszokat.

Az ételallergia jelei kicsiknél

Az ételallergia leggyakoribb jelei a bőrtünetek – kiütések, ekcéma, bőrpír – puffadás, hasmenés, véres széklet és hasfájás, ami miatt a kicsi sírósabb, nyugtalanabb lehet. Kevésbé ismert, hogy az ételallergia a kicsik alvását is megzavarhatja, pedig nem egyedi eset. Természetesen a csecsemők több okból is gyakran felsírhatnak éjszaka: ha túl meleg vagy hideg a szoba, ha átázott a pelenka, időjárási fronthatás, vagy ha felborult a megszokott napirend és túl sok inger érte őket aznap. Ha azonban az ébredések többször ismétlődnek és hosszabb időn – heteken keresztül – is előfordulnak, akkor érdemes ételallergiára is gyanakodni.

Az ételallergia kezelése tápszeres babáknál

Tápszeres csecsemőnél a megoldást a megfelelő tápszer megválasztása jelenti. Tejallergia tekintetében nem mindegy, hogy a tápszerrel táplált csecsemő melyik kockázati csoportba tartozik: bizonyítottan tejallergiás vagy nagy kockázati csoportba tartozó – egy vagy mindkét szülője allergiás – vagy normál rizikójú csoportba sorolható - ez utóbbinál a szülőknél nem fordul elő allergia -, hiszen ez alapján kerül megállapításra, hogy melyik összetételű tápszerek alkalmazása indokolt nála.

Attól függően, hogy milyen mértékben bontották el a tejből az allergén komponenseket, különböző hidrolizált tápszerek léteznek:

- részlegesen hidrolizált fehérjét, azaz kisebb-nagyobb peptid-darabokat tartalmazó tápszerek
- extenzíven hidrolizált, azaz kicsi peptid-darabkákat tartalmazó tápszerek
– teljes mértékben hidrolizált, azaz aminosav-alapú tápszerek


Minél nagyobb mértékben hidrolizálják a tejfehérjét, az annál inkább elveszíti allergén jellegét, és annál kisebb valószínűséggel okoz allergiát. Az aminosav-alapú tápszerek a lehető legnagyobb mértékben lebontva tartalmazzák a tejfehérjéket.

Bizonyítottan tehéntej-allergiás csecsemőnek nem adható olyan tápszer, amely a tehéntej allergizáló fehérjekomponenseit tartalmazza, és ne kapjon a tehéntej-allergiás csecsemő olyan készítményt, aminek az összetevői között sovány tej, demineralizált savópor vagy savófehérje szerepel,- ezek ugyanis mind allergiát okoznak. Igazoltan tehéntej-allergiás csecsemőknek aminosav-bázisú tápszerek adandók. Másik lehetőség a szójatej-alapú vagy rizs-hidrolizátumot tartalmazó tápszerek alkalmazása. Bár ezek a növényi alapú készítmények tápértékileg megfelelők, tény, hogy a szója-bázisúak tolerálhatósága féléves kor alatt nem mindig kielégítő, így 6 hónapos kor alatt nem javasolják az alkalmazását.

Azoknak a csecsemőknek, akik (még) nem tehéntej-allergiásak, de allergiás megbetegedések szempontjából a nagyobb rizikójú csoportba tartoznak, mert egy vagy mindkét szülőjük valamilyen allergiás megbetegedésben szenved, az extenzíven hidrolizált tehéntejfehérje-alapú tápszerek bizonyulnak a jó választásnak.

Azoknál a csecsemőknél, akik nem tehéntej-allergiásak és a családjukban, a szüleiknél sem fordul elő allergia, azaz a normál allergia-rizikójú csoportba sorolhatók, a hagyományos tápszerek megfelelők. Ebben az esetben semmi szükség hidrolizátumokra, szójatej vagy rizstej alapú tápszerekre, nem jelent problémát, ha sovány tej, demineralizált savópor vagy savófehérje szerepel az összetevők között.

Anyatejes babák ételallergiájának kezelése

Anyatejes csecsemő ételallergiája esetén az édesanyának kell diétáznia. 1-2 hét diéta után már látható változás, ha valóban ételallergia okozta a kicsi tüneteit, akkor azok ennyi idő alatt rendszerint megszűnnek. A diétát ezt követően tartani kell, majd bizonyos idő elteltével meg kell próbálni a szoptató anyának visszatérni a normál étrendre. Amennyiben továbbra is jelentkeznek az allergiás tünetek, akkor a diétát folytatnia kell.

Ételallergia kezelése kisgyermekkorban

Az ételallergiás gyermeknek speciális diéta tartása javasolt, mely során ügyelni kell arra, hogy a szülők a gyermek étkezéseinek összeállításában a kezelőorvos, a védőnő vagy a dietetikus által javasolt étrendet kövessék. Nagyon fontos a rejtett allergének kerülése – a késztermékek csomagolásán vastag betűvel kiemelve találhatók az allergének -. Az ételallergiás gyerekek érzékenysége különböző, súlyos allergia esetén például már az is tünetet okozhat, ha anyuka sajtot evett és utána puszit ad a kicsinek, akinek az arcán rövid időn belül meg is jelenik a csalánkiütés.

 

Jean Orsolya - 2018 március 01.
 

 

Túlsúlyos gyermeke? Ezek a betegségek is okozhatják!

3 betegség, ami elhízáshoz vezethet

Dúl a koronavírus járvány, hogyan engedjem így közösségbe a gyerekem?

10 tanács orvosoktól: Ezeket az óvintézkedéseket tegyük meg mindenképpen, hogy megelőzhessük a megfertőződést!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18