FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Őszre szobatiszta? Sikerülhet!

Általános - Hogyan kezdjünk hozzá, mit érdemes tudni róla és mi az amit semmiképp se tegyünk, ha elérkezett a szobatisztaság ideje? 5 tipp, hogy lekerülhessen a pelus!

Mikor van itt az ideje a szobatisztaságnak?

A gyerekek nagyjából másfél-két éves kor körül kezdenek ráébredni önállóságukra, megtanulják felismerni testük üzeneteit. Megtanulnak akaratlagosan visszatartani, kellő pillanatban elengedni, azaz kontrollálni a fontos élettani funkciókat.

A szobatisztaságra nevelés alapfeltétele, hogy a kicsi testileg és idegrendszerileg is érett legyen rá. Ez nagyjából 18 hónapos kora körül következik be. Ilyenkor érik meg arra, hogy vizeletét, székletét tartani tudja, s értse is, hogy mit csinál.

Miért fontos, hogy ne siettessük?

Freud és Erikson személyiségfejlődést leíró elméletében a szobatisztává válásnak azért van nagy szerepe, mert az önkontroll, az autonómia és az önbizalom kérdéseivel kapcsolódik össze. Az a gyerek, akit nem siettetnek, aki büntetlenül próbálkozhat, akit dicsérnek, biztatnak, hisznek benne és kudarcait a fejlődési folyamat elfogadható részének tekintik, sikerélményt él át, megtapasztalja önállóságát, autonómiáját, és ez egész életen át elkíséri.

Az a kisgyermek viszont, akinek a szülei nem várják meg, hogy fizikailag és mentálisan megérjen a szobatisztaságra, sürgetik és irreális elvárásokat támasztanak vele szemben, megszégyenítik vagy megbüntetik, ha nem jár sikerrel, szégyent él át és kételkedeni fog önmagában, ami egész életére kihat.

Íme 5 tipp, hogyan kezdjünk hozzá a szobatisztaságra szoktatáshoz:

1, Várjuk meg, amíg a kicsi jelzi, hogy készen áll!

Ha a gyermeket elkezdi zavarni a teli pelenka, rögtön jelzi, ha bekakilt, és alvás után sűrűn ébred száraz pelenkával, akkor eljött az idő, hogy megpróbálkozzunk a bilire szoktatással. Sokat segít, ha szülőként ráhangolódunk a gyermekünkre, figyeljük a jelzéseit, mikor kell pisilnie, kakilnia és érzékeljük, hogy mikor áll készen annak megkezdésére, hogy ő maga azonosítsa szükségleteit, és megfelelően reagáljon azokra.

2, Adjunk időt a folyamatnak!

Szánjunk legalább két-három hetet a szobatisztaság tréningre, de ne lepődjünk meg, ha ennél tovább fog tartani. Válasszunk olyan időszakot, amikor minden mást félretéve a teljes figyelmünket a gyereknek tudjuk szentelni. A pelenka elhagyása nagy változás a baba életében, ezért fontos, hogy azt otthon, a megszokott környezetében, és nyugalomban élje át. Azt tartsuk szem előtt, hogy a baba most tanulja meg visszatartani a pisit, kakit, a világ legtermészetesebb dolga, ha olykor nem sikerül. Ha a produktum a szőnyegen landol, ne bosszankodjunk, felhajtás nélkül takarítsuk fel.

3, Bátorítsuk, soha ne szidjuk!

A szidás, egy rossz szó, de még egy fintor is hátráltatja a folyamatot, és szorongást okoz. Ha elkezdtük a tréninget, legyünk következetesek és tartsunk ki az elhatározásunk mellett az esetleges nehézségek ellenére is. Vegyük észre, mikor van szüksége a kicsinek biztatásra, motiválásra és mikor jobb szünetet tartani és pihentetni a témát. A szünetet a szakértők akkor javasolják, ha két-három hét elteltével sem érti a kicsi, hogy pontosan mit várnak tőle.

4, Motiváljuk mesével, dallal, dicsérettel!

Mondjuk el gyermekünknek, mire való a bili és naponta többször szorgalmazzuk, hogy ráüljön. Próbáljuk növelni a bilin töltött idő hosszát, így óhatatlanul is belesikerül valami. De az sem baj, ha nem. Meséljünk könyvből, énekeljünk, vagy hallgassunk zenét trónolás közben. A lényeg, hogy csupa pozitív élménye legyen.

5, Segítsünk, hogy sikerélménye legyen!

A sikerélmény önmagában motiválja a kicsit, ezért akkor ültessük a bilire, amikor rendszerint kakilni szokott, például ebéd után. Vannak gyerekek, akiknek az tetszik az egészben a legjobban, hogy hordhatnak kisbugyit, kisgatyát, míg másoknak az, ha ők maguk mehetnek fel sámlin a vécészűkítőhöz, majd húzhatják le a vécét. A szülő aktív részvétele (bilire ültetés, öltöztetés, popsitörlés, közös kézmosás) szintén fontos motiváció, hiszen mindez kettőjük közös szertartása.

Mit ne tegyünk semmiképpen sem?

Ha ősszel óvodába megy a kicsi és a nyár nagy feladata a szobatisztaság elérése, azt érezhetjük szülőként, hogy hatalmas nyomás nehezedik ránk, ezért feszültebbek és türelmetlenebbek vagyunk. Emiatt próbálunk mi is nyomást gyakorolni gyermekünkre, pedig ezzel megakaszthatjuk, akadályozzuk a természetesen lezajló folyamatot. Az elvárás, a külső kontroll miatt ugyanis kudarc- és elégtelenségérzés jelenhet meg. Igazodjunk gyermekünk igényeihez, hagyjuk, hogy az ő ritmusában és érési folyamatának megfelelően alakuljon a szobatisztává válás!

Mikor alhat pelenka nélkül a baba?

Ha már ügyesen bilizik, és egy héten keresztül száraz pelenkával ébred, megpróbálhatjuk anélkül lefektetni a babát. Először a délutáni alvás kerüljön sorra, majd az éjszakai. Ha már szobatiszta, de váratlanul újból bepisil éjszaka, valószínűleg valami megrázkódtatás érte. Soha ne nehezteljünk rá, csak adjuk rá vissza a pelenkát éjjelre addig, míg újból egy héten át száraz nem marad reggelre. Noha a gyerekek 75%-a 3 évesen már éjjel is szobatiszta, 5-6 éves koráig az is normális, ha alvás közben olykor még bepisil.

3+1 kellék a szobatisztaságra szoktatáshoz

  1. Bili vagy vécészűkítő, kinek mi válik be. Bármelyiket is választjuk, hagyni kell, hogy pár napig csak ismerkedjen, játsszon vele a kicsi, mielőtt használni kezdené.
  2. Pelenka helyett adjunk a babára jó nedvszívó képességű anyagból készült kisnadrágot. Kaphatóak direkt erre a célra gyártott leszoktató nadrágok vagy gumis derekú pelenkák.
  3. Ha elmegyünk otthonról, vigyünkmagunkkal eldobható papírbilit. A fa tövében guggolásnál, vagy a nyilvános vécéknél sokkal kényelmesebb és higiénikusabb megoldás.

+1  Szerezzünk be egy bilizésről szóló mesekönyvet, hogy ezzel is segítsünk felkészülni neki a nagy feladatra.

A cikket lektorálta dr. Benedek Pálma.

 

Jean Orsolya - 2018 július 19.
 

 

Rusvai Miklós: Ismét kockázatos olyan közösségi helyekre menni, ahol könnyen megfertőződhetünk

Immár hivatalosan is elérte hazánkat a koronavírus járvány negyedik hulláma. Rusvai Miklós virológus szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyéni belátásnak és felelősségvállalásnak most mindennél nagyobb a jelentősége, hiszen a közösségi terekben az oltás ellenére is megfertőződhetünk.

Ezeket a mellékhatásokat tapasztalhatjuk magunkon a harmadik oltás után

Míg az EU-ban átlagban 72,5 százalékos az átoltottság – van, ahol már a 80 százalékot is meghaladja-, addig Magyarországon az oltási kedv erősen visszaesett, az embereknek csupán 65,9 százaléka adatta be a második adag vakcinát. A járvány újabb hullámában egyre több a megbetegedés, az egészségügyi szakemberek ezért is sürgetik a még oltatlanoknál az első oltás felvételét, a rizikó csoportba tartózóknál pedig a harmadik vakcina beadatását. Sokan erre azért nem hajlandók, mert félnek a harmadik injekció utáni mellékhatásoktól. Utánajártunk, van-e ennek valós alapja, valóban félni kell-e az ún. booster-oltástól és annak negatív következményeitől.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18