FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Rovarcsípés? Ezekben az esetekben menjünk vele orvoshoz!

Egészség - Egy egyszerű szúnyogcsípéssel nyilván nem fordulunk orvoshoz, ám vannak olyan esetek, például a kullancscsípés vagy a darázscsípés, amelyek akár veszélyesek is lehetnek, ha nem fordulunk velük időben orvoshoz és nem kezelik megfelelően.

Íme néhány eset, amikor feltétlenül mutassuk meg a csípést orvosnak!

1, Allergiás reakció

Ha a csípés általános allergiás reakciót vált ki, súlyosabb esetben, anafilaxiás sokk kíséri, amelynek tünete lehet például a légzési nehézség, fulladásérzés, gombócérzés a torokban, nyelv duzzanata, hányinger és hányás, hasmenés, csalánkiütések, kiterjedt viszketés, alacsony vérnyomás, szapora szívverés, azonnal keressük fel az orvosunkat vagy hívjunk mentőt! Ez ugyanis azonnali, sürgősségi ellátást igényel

2, Elfertőződés

Ha a csípés egyre csúnyább, egyre kiterjedtebb, esetleg láz, levertség, rossz közérzet is jelentkezik, a felülfertőzés gyanúja áll fenn. Ennek jele, hogy a csípés és környezete javulás helyett fokozatosan duzzadttá, ödémássá, fájdalmassá válik, a bőrön élénkvörös pír terjed, vagy a csípés és környezete sebessé, pörkössé válik, esetleg váladékozni kezd. Ilyenkor érdemes a csípést szakembernek megmutatni, aki megfelelő hatóanyagú krémmel, gyógyszerrel tudja kezelni a problémát.

3, Nehezített mozgás, hólyagosodás

Sokszor a csípés helye miatt alakul ki nagyobb duzzanat, ödéma. Ilyen eset, ha a csípés eret, érzékenyebb területet vagy ízületet érint és olyan fokú helyi reakciót vált ki, amely az ödéma kialakulásával például egy ízület mozgását akadályozza vagy tenyérnyinél nagyobb bőrpír és duzzanat, hólyagos elváltozások mutatkoznak.

4, Kullancs okozta fertőzés

Ha a kullancs csípését követően néhány nappal lázas állapot, emellett fejfájás, szédülés, hányinger és hányás, izomfájdalmak, idegrendszeri tünetek jelentkeznek, azonnal forduljunk orvoshoz! A kullancsok agyhártya-gyulladást okozó baktériumot terjesztenek, s ha ezzel fertőződtünk, a gyógyulási esélyek annál jobbak, minél hamarabb sor kerül a kezelésre. A legjobb ilyenkor, ha kullancs-ambulanciát keresünk fel, amely fel van készülve az ilyen esetekre.

5, Lyme-kórra utaló jelek

Akkor is, ha nem találtunk kullancsot a gyermekben, ha Lyme-kórra jellemző bőrtünet jelentkezik, azonnal keressünk fel egy kullancs-ambulanciát, ahol nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek kezelik az ilyen és hasonló eseteket.

Lyme-kórra utaló jelek:

  • a csípés körül és/vagy a testen bárhol jelentkező, kokárdára emlékeztető bőrpír, amely napról napra növekszik és legalább öt centiméteres átmérőt elér
  • az arcon vagy a fül környékén észlelt kokárdaszerű folt esetén azonnal forduljunk szakemberhez, mert ez a típus különösen veszélyes, ha nem ismerik fel időben és nem kezelik, mivel arcidegbénulást okozhat 
  • kullancscsípést követően a láz, fejfájás, izomgyengeség és izomfájdalmak nem csak az agyhártya-gyulladás kísérő tünetei lehetnek, a Lyme-kór is produkálhatja

Fontos! Tévhit, hogy Lyme-kór gyanúja esetén – akkor is, ha nem bizonyosodott be, hogy valóban az- azonnal el kell kezdeni az antibiotikumos kezelést! A Lyme-kór leküzdésére alkalmazott terápiát csak megalapozott, szerológiai vizsgálatokkal bizonyított fertőzés, biztos diagnózis esetén szabad megkezdeni! Nem igaz, hogy a terápia csak azonnal megkezdve hatékony, az akár hetekkel, sőt hónapokkal később jelentkező tünetek esetén is eredményesen bevethető!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 július 15.
 

 

Lyme-kór: Sokáig tünetmentes maradhat, de kezeletlenül később súlyos tüneteket okozhat

Tavasszal újra tömegesen jelennek meg a kullancsok, amelyek csípése bizony nagyon komoly betegségeket is okozhat. Ha nem vesszük észre, akár agyhártyagyulladást vagy Lyme-kórt is okozhat, amely sokáig lappang és később ízületi, szív- és idegrendszeri problémák hívhatják fel rá a figyelmet. A későn diagnosztizált betegség pedig a belső szerveket is érintő, súlyos szövődményekkel járhat.

Oltassam vagy ne oltassam a gyerekemet? Elindult az 5-11 évesek oltása, íme a kutatási eredmények!

Az 5-11 éves gyermekkel rendelkező szülők a napokban döntéshelyzetbe kerülnek: választaniuk kell, kérik-e a Covid-oltást gyermekeik számára is, vagy sem. A Vakcinainfo.hu feldolgozta és emészthetőbb formába öntötte az Amerikai Járványügyi Hivatal ezen korosztályról kiadott, igen részletes statisztikai adatait, illetve utánajártak a rettegett szívizomgyulladás sejthető kockázatainak is.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18