FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Szédülés? Ezek az okok állhatnak a hátterében!

Egészség - A szédülés lehetséges okai és diagnosztizálása gyermekkorban és felnőtteknél

A szédülés tünetei

A szédülésnek több típusa létezik, a különböző tünetek előfordulhatnak önmagukban vagy akár egyszerre is. A leggyakoribbak:

  • Olyan érzés, mintha minden körkörösen forogna az ember körül (vertigó)
  • Egyensúly-bizonytalanság
  • Émelygés
  • Bizonytalanság érzés
  • Gyengeségérzés
  • Fáradtság
  • Koncentrációs zavar
  • A fej mozgatásával elhomályosuló látás

Mi okozhatja a szédülést?

1, Az egyensúly-érzékelő rendszer betegsége

Az ilyen típusú szédülés általában forgó – mintha körhintában ülnénk-, esetleg ingadozó jellegű, előre-hátra billegő, oldalra elmozduló, bizonytalan jellegű vagy zuhanó érzetet keltő. Okozhatja középfülgyulladás vagy a belső fül gyulladása. Ez utóbbi esetén a szédülést jellemzően hányinger és hányás is kíséri. Szerencsére általában pár nap alatt magától meggyógyul.

2, Kalcium-karbonát kristályok leszakadása

Az intenzív, rövid ideig tartó szédülés, amely a fej helyzetének változtatására jelentkezik, illetve erősödik, ha az ember az ágyban fekve megfordul, vagy felül reggel, annak a jele lehet, hogy a belső fülben található kálcium-karbonát kristályok egy része leszakadt és a belső fül csatornáiba jutott. Ezek a kis darabkák mozgásuk során ingerlik a belső fül érzékelőit, ezáltal heves forgó jellegű szédülést hoznak létre. Ez az elváltozás, bár elég rémisztően hangzik, egy gyakorlatsor ismétlésével rendezhető, ami segíti a kristályok visszarendeződését az eredeti helyükre.

2, Különféle agyi betegségek

Olyan - például kisagyi vagy hallóidegen képződő - daganatok, vérellátási zavarok, vírusfertőzések figyelmeztető jele is lehet a szédülés, amelyek az egyensúly-érzékelő rendszert, annak központját és az azzal kapcsolatos idegsejteket, idegeket, vérereket valamilyen formában érintik.

3, Agyrázkódás következménye

Bizonyos koponyasérülések, agyrázkódás után is kialakulhat a szédülés. A koponyát érő ütés, leggyakrabban agyrázkódás idézi elő, amely az agy működési zavarát okozza, ennek egyik jele lehet az emlékezetkiesés, zavartság, hányinger vagy hányás és a szédülés.

4, Neurológiai betegségek

Ritkán a szédülés súlyosabb neurológiai betegség tünete is lehet, így például stroke, agyvérzés vagy sclerosis multiplex állhat a háttérben.

5, Vérszegénység és meszesedés

Szédülést okozhat még kóros vérszegénység, alacsony vércukorszint, kimerültség és kialvatlanság is, de nagyon gyakran a nyaki gerinccsigolyák meszesedése áll a hátterében. Ekkor főleg a fej forgatásakor lép fel a bizonytalanság érzése, de forgó jellegű szédülést is előidézhet az elváltozás.

6, Látászavarok, látásromlás

Látászavarokra, szemészeti elváltozásokra is gondolhatunk, ha gyakran szédül gyermekünk. Ha a látás romlik, főleg, ha a két szem nem egyformán,ugyancsak okozhat ilyen kellemetlen panaszt, ám ilyenkor a szédülés jellemzően bizonytalanságérzettel, fejfájással is párosul.

Mit tehetünk szédülés esetén?

Ha az alábbi panaszaink vannak, feltétlenül forduljunk mielőbb orvoshoz:

  • Eddig soha nem tapasztalt, más jellegű, vagy nagyon súlyos fejfájás
  • Homályos látás
  • Hallásvesztés
  • Beszédzavar
  • Alsó végtagi és/vagy felső végtagi gyengeség
  • Eszméletvesztés
  • Elesés vagy járási nehézség
  • Zsibbadás
  • Mellkasi fájdalom, túl gyors, vagy túl lassú pulzus

Akkor is, ha nem jelentkeznek súlyos tünetek, de időről időre visszatér a szédülés, mielőbb forduljunk orvoshoz és vizsgáltassuk ki, mert lehet, hogy banális ok húzódik meg a hátterében, de az is lehet, hogy komolyabb problémára utal! A szédüléssel foglalkozó ambulanciákon a kivizsgálás összetett: az ideggyógyászati vizsgálat mellett szemészeti, fül-orr-gégészeti, reumatológiai és belgyógyászati vizsgálatot tartalmaz. A panasz csak az ok pontos tisztázása után orvosolható. A kezelés pedig attól függ, hogy milyen betegség húzódik meg a háttérben.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Gyerekmosoly - 2019 november 04.
 

 

Terjed az influenza - Mutatjuk, mit érdemes róla tudni!

Minden, amit az influenzáról tudni érdemes: mi okozza, melyek a tünetei, hogyan segíthetjük a gyorsabb gyógyulást és hogyan csökkenthetjük a szövődmények kialakulásának az esélyét. Az Egészségkalauz cikke.

Fülzsír: fontos szerepe van, de ha sok van, az akár betegséget is jelezhet!

A fülzsírnak fontos szerepe van a fülünk egészsége szempontjából, de esetenként betegséget is jelezhet. Mutatjuk, mely tünetek hívhatják fel rá a figyelmet, hogy szakemberhez kell fordulni.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18