FEL!

 Kedves Betegeink!

Rendelőnk új címe: 1192. Bp. Drágfy köz 1.
Kérjük a rendelésre pontosan érkezzenek, egy gyermekkel egy szülő jöjjön, hogy a várótermi torlódást elkerüljük. A maszk viselése kötelező nálunk is.

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Tények és tévhitek a gyermekkori székrekedésről

Egészség - Mi számít székrekedésnek, mi segít, és mi nem? Utánajártunk a székrekedéssel kapcsolatos tényeknek és tévhiteknek!

Székrekedésnek számít, ha nem minden nap van székletünk

Noha a napi székletürítést könyveljük el normálisnak, nem baj, ha pár nap kimarad. Van, akinek naponta akár többször is van széklete, míg másoknak csak kétnaponta. Az egyéni eltéréseken kívül pszichés okok is állhatnak a háttérben: stresszes időszakban vagy utazás alatt, a környezetváltozás, időeltolódás hatására is változhat az emésztés és a székletürítés gyakorisága (ez kisgyerekeknél különösen igaz). Ha azonban egy héten egyszer sincs székletürítés, az már súlyos székrekedésnek tekinthető és érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

A székrekedés kialakulását kivédhetjük rostokban gazdag étrenddel

Valóban, a rost megmozgatja a beleket, de ha a rostok nem segítenek és tartósan székrekedés áll fenn, akkor lehet, hogy betegség áll a háttérben: például a cukorbetegség, a pajzsmirigy problémák, daganatos bélbetegség egyaránt okozhatnak székrekedést. Ha nem betegség okozza a szorulást, a sok rost segíthet megelőzni a problémát, de csak akkor, ha megfelelő mennyiségű folyadékot is fogyasztunk hozzá. Együnk nagyobb mennyiségben oldhatatlan rostokban gazdag ételeket, amelyek meggyorsítják a széklet áthaladását a vastagbélrendszeren keresztül! Oldhatatlan rostban gazdag élelmiszer például a teljes kiőrlésű gabona, a hüvelyesek.

Egyes gyógyszerek okozhatnak székrekedést
 
Kisgyerekeknél, felnőtteknél a túl sok D-vitamin, vas, kalcium beviteltől is jelentkezhet székletürítési probléma. A különböző étrendkiegészítők (például vas tartalmú multivitaminok) és más gyógyszerek „mellékhatása” szintén székrekedéshez vezethet. Szedésük előtt ezért érdemes kikérni gyógyszerész tanácsát!

A kevés folyadékfogyasztás székrekedést okoz

Ha nem iszunk eleget, szervezetünk több vizet von ki a vastagbél tartalmából, ettől a béltartalom besűrűsödik, a bélmozgások nehézkessé válnak. A kellő mennyiségű víz fogyasztása fontos szerepet játszik az egészséges életmódban és a székrekedés tüneteit a fokozott folyadékbevitel enyhíti, ugyanakkor önmagában nem elegendő, a helyes, rostdús táplálkozást sem szabad elhanyagolni!

A csokoládé segít, ha székrekedésünk van

Ez egyáltalán nincs így, sőt! Kisgyerekeknél a magas kakaótartalmú csokoládé okozhat székrekedést és az is, ha túl sok édességet fogyaszt, egészséges, rostdús ételeket viszont keveset.

Hormonális változások székrekedést okozhatnak

A szakértők szerint a hormonok csak kis szerepet játszanak a székrekedésben, pedig sok nő esküszik rá, hogy a havi vérzése befolyással van az anyagcseréjére, puffad és olyankor hajlamosabb a szorulásra is. Ez a tendencia már akár tinédzser korban is megfigyelhető, ezért menzesz idején a folyadékpótlásra, megfelelő étrendre fokozottan érdemes odafigyelni.

Mozgáshiány

Kevés mozgás vagy teljes mozgáshiány mellett a bélműködés lelassul, így szintén székrekedés alakulhat ki még akkor is, ha megfelelő mennyiségű és minőségű rostot és vizet fogyasztunk. Ne feledkezzünk meg a rendszeres napi mozgásról sem!

Székletvisszatartás=Székrekedés

A székletvisszatartásnak pszichés okai vannak és teljesen más megítélés alá esik orvosi szempontból mint a székrekedés. Azzal ugyanis, ha odafigyelünk gyermekünk táplálkozására, megfelelő folyadékbevitelére és egészséges életmódjára, még egyáltalán nem biztos, hogy rendezzük a lelki okokból bekövetkező- és akár nagyon súlyos formákat is öltő - székletvisszatartást. Ilyen esetben a szervi elváltozások kizárását követően minden esetben szükség van gyermekpszichológus közreműködésére a probléma orvoslásához.

 

 

Gyerekmosoly - 2019 november 11.
 

 

7 tipp, hogy az ünnepek alatt is egészségesek maradjunk!

Így kerüljük el az emésztőrendszeri panaszokat és a betegségeket karácsonykor!

Ezt teszi gyermekeinkkel a mozgásszegény életmód!

A 11 és 17 év közötti korosztály kóros mozgáshiányban szenved. A WHO elemzése szerint ötből négyen nem sportolnak eleget és ennek komoly következményei vannak az egészségükre nézve.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18