Tájékoztatjuk kedves Betegeinket és Családjaikat, hogy 2019. szeptember 1-től az alábbi változások lépnek életbe Központunk működésében:

FEL!

1195 Budapest, Hofherr Albert utca 11/A

Útvonal

Tények és tévhitek a kullancscsípésről

Egészség - Amit a kullancscsípésről és a Lyme-kórról tudni érdemes

 

 

Tévhit: A kullancsot csak orvos tudja szakszerűen eltávolítani.

Tény: Sok esetben azért nem célszerű orvoshoz menni, hogy eltávolítsa a kullancsot, mert mire kerítünk egyet, időt veszítünk és a parazita még jobban megszívja magát. Jobb, ha az élősködőt mi magunk távolítjuk el óvatosan.

Tanács: A patikában kapható, acélból készült kullancscsipesszel úgy tudjuk a parazitát eltávolítani, hogy közben nem nyomjuk össze a testét. Ez nagyon fontos! Minden olyan beavatkozás, amely a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a Lyme-kórral fertőződés veszélyét.

Tévhit: Krémmel, olajjal, a kullancs tekergetésével, gyufával könnyedén és biztonságosan eltávolítható az élősködő.

Tény: Ezek a módszerek egyáltalán nem biztonságosak és nem is hatékonyak!

Tanács: Miután megfogtuk a bőrhöz közel a kullancsot, és lassan húzni kezdtük, hagyjunk fél percet, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Ha mégis beszakad, ne piszkáljuk, kilökődik magától.

Tévhit:A Lyme-kór kezelésére alkalmas antibiotikumokat megelőzésként is lehet szedni.

Tény: A csípést követően várni kell legalább 3-4 hetet, illetve csak akkor kell orvoshoz fordulni és a Lyme kór szűrésére alkalmas vérvizsgálatot kérni, ha megjelenik valamelyik jellegzetes tünete pl. a Lyme-folt. Az antibiotikum-kúrát csak pozitív eredmény esetén szabad elkezdeni.

Tanács: Megelőzésként a legjobb, ha kerüljük a bozótos helyeket, és ha szabadba megyünk, mindig befújjuk magunkat kullancsriasztó szerrel. Kirándulások alakalmával viseljünk nadrágot, tűrjük be a zokniba, vegyünk kalapot és a hosszú hajat érdemes összefogni.


Tévhit: Ha kullancsot észlelünk magunkban, azonnal orvoshoz kell menni és a kullancsot is magunkkal kell vinni.

Tény: Nem szükséges orvoshoz menni, de érdemes a parazitát megőrizni és felírni a csípés helyét és dátumát. A Lyme-kór lappangási ideje 1 naptól akár 1 évig is terjedhet.

Tanács: Amennyiben a csípést követő két héten belül magas láz, izomfájdalom, súlyos szédülés, heves fejfájás vagy ha a csípés helyén fokozatosan  növekvő,  3 napja fennálló pír jelentkezik, azonnal forduljunk szakemberhez. Panaszmentesség esetén erre nincs szükség.

Tévhit: A Lyme-kór csak a kullancscsípést követően gyógyítható, később már nem.

Tény: A Lyme fertőzés maradéktalanul gyógyítható, függetlenül attól, mikor kezdjük meg a kezelést. A gyógyíthatóság legfőbb feltétele a biztos diagnózis. Ugyanakkor az igazsághoz tartozik az is, hogy a betegek kb. 10%-a kórokozó-hordozó marad a legjobbnak tartott kezelés esetén is. Esetükben egy speciális szűrésre és kezelésre van szükség.

Tanács: Rögzítsük mindig a csípés idejét és helyét egy naptárban, és figyeljük magunkat! Ahogy a bőrünkre is vigyázunk és rendszeresen ellátogatunk anyajegyeinket megvizsgáltatni, úgy ügyeljünk arra is, hogy mindent dokumentáljunk és gyanús jelek, tünetek esetén forduljunk orvoshoz.

Jean Orsolya - 2019 június 03.
 

 

Ezeket a betegségeket okozhatja a klímaberendezés!

5 tanács, hogyan maradhatunk egészségesek klímás helyiségben és hogyan kerülhetjük el a légkondi betegségeket.

3 tény és 3 tévhit az influenzáról

A minden évben jelentkező influenzajárvány ellen nem csak lehet, de érdemes is védekezni és az sem árt, ha eloszlatunk néhány tévhitet.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1195 Budapest, Hofherr Albert u. 11/a

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8:00-19:00

Kedd: 8:00-19:00

Szerda: 8:00-19:00

Csütörtök: 8:00-19:00

Péntek: 8:00-19:00

Szombat: zárva

Vasárnap: zárva