FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Tényleg beteg vagy szorongás okozza gyermeke panaszait?

Egészség - Így derítheti ki, valóban beteg-e gyermeke vagy szorongás okozza a testi tüneteket!

A szeptember a bölcsibe, oviba, iskolába szoktatás időszaka. Ilyenkor nem csak amiatt vannak tele az orvosi rendelők kis betegekkel, mert a kicsik szervezete  még nincs hozzászokva az új közösséghez, annak baktériumflórájához, a korai keléshez és a hideg reggelekhez, hanem azért is, mert sokuknál a környezetváltozás, az új szabályok, az új emberek szorongást váltanak ki, melyek konkrét testi tünetekben jelenhetnek meg.

Bár a szakértők szerint már a nyár utolsó heteiben érdemes elkezdeni az új napirend szerinti életmódot, egy-két héten belül mindenképpen megtörténik magától is a váltás, hiszen a gyerekek elfáradnak, este könnyebb őket lefektetni.

Mire érdemes odafigyelni?

Ahhoz, hogy gyermeke ne legyen folyamatosan beteg, erős immunrendszerre van szükség, ezt pedig a következőkkel tudjuk elérni:

1, Következetes napirend

Minden napnak legyen meg a megszokott ritmusa! Minden reggel keljünk ugyanabban az időpontban, és hagyjunk időt a nyugodt reggelizésre is! A délutánokat szervezzük úgy, hogy minél több időt tölthessen gyermekünk a szabad levegőn, mozgással. Minden este nagyjából ugyanakkor vacsorázzunk, és ha eddig nem tettük, alakítsunk ki egy esti rutint: vacsorát követően egy kis játék, majd fürdés, mese, beszélgetés és alvás. Ügyeljünk arra, hogy elegendő mennyiségű pihenést, alvást biztosítsunk gyermekünknek!

2, Mozgás a szabadban

Nagyon fontos, hogy még ha nincs is kint túl jó idő, legalább fél órát akkor is töltsünk kint a szabadban! Ha esik az eső, előkerülhet a gumicsizma, az esőkabát, lehet pocsolyázni, békákra vadászni. Ha pedig szép, napos az idő, sétáljunk nagyokat, biciklizzünk, menjünk játszóterezni vagy egyszerűen engedjük ki a szabadba gyermekünket – a kertbe, a lakóparki játszóra-, hogy kirohangászhassa magát kedvére.

3, Változatos táplálkozás

A legtöbb kisgyerek nem szereti a menzán felszolgált ételeket. Ha tudjuk, hogy válogatós, kérdezzünk rá a pedagógusoknál, evett-e rendesen gyermekünk és mindig nézzük meg az aznapi étrendet. Ha olyan étel van a napi menüben, amit csemeténk nem eszik meg, akkor vacsorára készítsünk valami táplálót, finomat, amit szívesen elfogyaszt. Reggelizzünk együtt, mielőtt mindenki útnak indulna, délután pedig mindig együnk gyümölcsöt! Így, még ha az óvodában, iskolában nem is eszik rendesen, az otthoni étkezésekkel biztosíthatjuk a napi megfelelő tápanyag- és kalóriabevitelt.

4, Érzelmi támogatás

Bármennyire is felkészültünk az óvoda- és iskolakezdésre, még akkor is nehezek az első napok, hetek és biztosan lesznek hullámvölgyek is, amikor csemeténk kijelenti, hogy nem akar többet oviba, suliba menni. Általában az első pár hetet követően következik be ez a mélypont, a gyermekünk úgy érzi, neki elég volt ennyi a közösségből, újra mellettünk szeretne lenni egész nap. Ilyenkor ne haragudjunk rá, inkább szánjunk rá több időt, beszélgessünk, szeretgessük sokat és igyekezzünk minél több minőségi időt tölteni vele, amikor lehet!

Tényleg beteg?

Természetesen a közösségben való létezés valóban megterheli az immunrendszert, tehát nem szükséges feltétlenül megrémülni, ha az óvoda, iskola elején gyakran kell látogatni a gyerekorvost. A klasszikus betegségeken - torokgyulladás, hasmenés- egyszer mindenki átesik, főként, ha új közösségbe kerül, ahol hozzá kell szokni az új környezet – és ebbe beletartoznak az óvó nénik és ovis társak is - baktériumflórájához.

De hogyan lehet biztos abban a szülő, hogy a gyereknek a bacilusoktól és nem a szorongástól rosszalkodik a pocakja? Nehéznek tűnik válasz, hiszen a kicsiknél a fáradtság is nagyon erősen befolyásolja a lelkiállapotukat, ezáltal pedig a terhelhetőségüket. Ahogyan mi, felnőttek lefáradunk pár heti folyamatos munka után, úgy a gyerekek is. Ez egyfajta általános, “minden nap felkelek és bemegyek dolgozni”- típusú fáradtság. Mivel ők még kicsik, a szervezetük ezt sokkal hamarabb jelzi, így jöhetnek a kisebb pszichoszomatikus tünetek, majd pedig ennek nyomán a betegségek.

Az általános, közösség miatt érzett félelemnek más, egyértelmű jelei is vannak. Ha hetek múlva is még elhúzódik a búcsúzkodás, vagy gyermekünk többször felriad éjjel, esetleg nem eszik, nem alszik, vagy nem megy vécére az oviban, visszaesik a szobatisztaságban, és emellett gyakran beteg, akkor nagy valószínűséggel nem a fáradtság és nem is a kórokozók a fő bűnösök.

Hogyan oldjuk a szorongást?

Sokszor segít, ha a család átmenetileg lazít a közösség keretein: hamarabb elhozzák a kicsit, vagy egy-egy napra kiveszik az oviból. Persze ezt az iskolában már nehezebb megtenni, de azért ott is vannak lehetőségek pl. az anya-napok. Félévente három ilyen napot vehetünk ki szülői igazolással, indoklás nélkül. Gyakran már egy ilyen anya-nap vagy egy hosszú hétvége is csodát tesz. Talán luxusnak tűnik az az egy-egy nap, de elkerülhető vele több heti betegeskedés.

Emellett fontos, hogy a hétvégéket ne zsúfoljuk tele időpontokkal, intéznivalókkal, programokkal: legalább olyankor legyen lehetősége a kicsinek kötetlenül játszani, minél többet mozogni a szabad levegőn, önfeledten anyával és apával lenni.

Ne feledje: bár ebben a korban a gyerekek már tudnak beszélni, sokszor nem azt mondják el, ami valóban történik velük, amit éreznek. Éppen ezért, ha csupán a szavaikra hagyatkozunk, az tévútra vezethet. A valódi érzelmeiket, gondjaikat inkább a rajzolás, a mozgás és a mesék területén tudjuk megismerni. Árulkodó például, kit és hogyan ír bele szívesen a közös mesénkbe, vagy milyen történéseket idéz fel, ha egy kedves mesehőse óvodai napjáról bábozunk vele.

Mindenesetre, ha hetek óta húzódó, a gyermek egészségét veszélyeztető problémáról van szó, mindenképpen beszélni kell az óvó nénikkel, tanár nénivel. Az édesanyák hajlamosak szégyenkezni a nehézségek miatt, és azt hiszik, csak az ő feladatuk megoldani a gondokat. Nem így van. A pedagógusok is fontos szerepet játszanak a gyermek életében, nekik is partnerként kell működniük a megoldásban. Nyugodtan kérjünk segítséget, a gyermek kiegyensúlyozottsága mindenki érdeke.

A pszichológusok szerint ahány gyerek, annyi ritmus. Vannak, akik napok alatt átállnak a „tanévi üzemmódra”, és vannak, akiknek hetek, netán hónapok kellenek ahhoz, hogy ráhangolódjanak az iskolára. A szülők általában sejtik, hogy csemetéjük mennyire rugalmas, ezért érdemes figyelni, hogy a gyerek saját magához képest milyen gyorsan vagy lassan alkalmazkodik. Aggodalomra akkor van ok, ha az amúgy rugalmas gyerek még október végén is különféle szokatlan testi tünetekre panaszkodik, illetve, ha még akkor is nagy ellenállásba ütközik a reggeli indulás.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2018 október 01.
 

 

Az illóolajok a gyerekeknek is segítenek a megnyugvásban és az elalvásban

Bölcsőde, óvoda, iskola - mind olyan helyek, ahol rengeteg inger és impulzus éri gyermekünket. Ráadásul ezekben az intézményekben folyamatosan alkalmazkodni kell, szigorú szabályokat kell betartani. Nem csoda, ha gyermekeink idegrendszere túlingerlődik és túlfárad, aminek az alvás látja kárát.

Tanítsuk a stresszkezelést a gyerekeknek, hogy ne váljon belőlük ideges, kiégett felnőtt!

A stressz sajnos ma már a gyermekek körében sem ismeretlen jelenség, egyre több feladat és érzelmi, fizikai teher hárul már a legkisebbekre is. Vajon normálisnak tekinthető-e ez a tendencia és milyen módszerekkel segíthetjük gyermekeinket?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18