Elsősorban arra törekedjünk, hogy gyermekünk egészséges ételek formájában jusson hozzá az alapvető tápanyagokhoz, vitaminokhoz, hiszen ezek felszívódása a leghatékonyabb! Ha ez valami miatt nem valósul meg vagy olyan időszakra számítunk, amely az átlagosnál jobban megviseli gyermekünket – új közösségbe kerülés, átlagon felüli fizikai aktivitás, szellemi leterheltség, járványok- akkor érdemes pótolni és vitaminkészítményeket bevetni a betegségek elkerülése érdekében. Íme a legfontosabbak!
1, Omega-3 vitamin
Az Omega-3 fontos szerepet játszik a gyermekek agyának fejlődésében. Ha az agy nem kapja meg a számára szükséges táplálékot, a gyerek gyengébben teljesít, ami kezdetben a mozgáskoordináció gyenge fejlődésében, lassú felfogóképességben, koncentrációs problémákban és gyenge memóriában nyilvánul meg. A legújabb kutatások szerint az omega-3 zsírsavaknak jelentős szerepük van az agyi idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban is, melyen az intelligencia és az értelmi képességek alapulnak.
Természetes forrásai elsősorban a hering, makréla, a szardínia, a lazac és a tonhal, a lenmag, a babfélék, az olajbogyó, a búzacsíra, a dió.
2, B1-vitamin (tiamin)
Részt vesz a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer energiaellátásában. Ha gyermeke fáradt, ideges, ez a vitamin segíthet. Hiánya enyhébb formában fáradtságot, memóriaromlást, alvászavart, nyugtalanságot okoz. Mivel a tiamin jórészt a gabonaszemek héjában található, a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk, barna rizs fogyasztásával pótolható ez a vitamin, de kiváló forrása a máj, az élesztő és a hüvelyesek is.
3, C-vitamin
Nélkülözhetetlen az erős immunrendszerhez, a kötőszövetek, a csontszövet, a fogak képződéséhez, a sebgyógyuláshoz, és számos más anyagcsere-folyamathoz. Enyhébb hiányára utalhat a folyamatos fáradtság- és gyengeségérzet, az ingerlékenység, az étvágytalanság és a súlyvesztés. Fokozott C-vitamin-igénnyel jár a szellemi és fizikai igénybevétel, de az iskolai stressz vagy az idegi túlterheltség is lemerítheti gyorsan a gyerek szervezetének C-vitamin raktárait. A táplálkozásban jó C-vitamin-források a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a burgonya, a friss gyümölcsök. A C-vitamin hőérzékeny, ezért a főzés, a sütés, az ételek ismételt melegítése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz.
+5 Superfood, azaz szuper tápanyag
A szuperételek a nevüket onnan kapták, hogy koncentráltan tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb hasznos vegyületeket, amelyek hozzásegíthetik szervezetünket a tökéletes egészséghez.
1, Gabonafélék
Az olyan gabonafélék, mint a barnarizs, quinoa, köles, hajdina, zab, tönköly, bulgur, mert magas a rost, fehérje, kálium, cink, szelén, magnézium tartalmuk.
2, Zöldségek
A zöldségek közül a cékla, édesburgonya, sütőtök, mert magas az antioxidáns, béta karotin tartalmuk, erősítik az immunrendszert. A brokkoli, kelbimbó, spárga, karfiol, fodros kel, lilakáposzta, mert remek E-, B-, K-vitamin, kalcium, kálium források, magas az antioxidáns tartalmuk, serkentik a bélműködést.
3, Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök, a kékáfonya, szeder, acai-bogyó, meggy, ribizli, goji-bogyó, vörös szőlő, cseresznye, olíva mind gazdagok antioxidánsokban, segítenek a rákos megbetegedések, szív- és keringési problémák megelőzésében.
4, Magvak
A magvak nem csak egészségesek, de az okosító tápanyagok között is megállják a helyüket: a chia-mag, lenmag, mák, tökmag, dió, mandula, pisztácia, kesudió, szezámmag, mogyoró, kakaóbab omega zsírsavakban gazdagok, tartalmaznak fehérjét, káliumot, szelént, és hasznos rostokat.
5, Gyümölcsök
Egész évben fontos az olyan gyümölcsök rendszeres fogyasztása, melyeknek magas a C-vitamin tartalma, mert ezek segítik az immunrendszert, így megelőzhető a gyakori betegeskedés. Ilyen gyümölcsök az alma, citrom, zöldcitrom, grépfrút, mandarin, gránátalma, kivi.