FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Újra támad az Omikron variáns! Kínában már a hatodik hullám okoz komoly gondokat

Egészség - Az Egészségügyi Világszervezet november végén „aggodalomra okot adó” változatnak minősítette a koronavírus új, B.1.1.529, közismert nevén omikron variánsát. Sokáig úgy tűnt, a dél-afrikai mutáció okozta megbetegedések száma elkezdett csökkenni, ám a múlt héten ismét tömegeket fertőzött meg Kínában, elindítva a hatodik hullámot. Lássuk, mit tudunk jelenleg az omikron mutációról!

 

Mi az aggodalom oka?

WHO összefoglalója alapján, jelenlegi tudásuk szerint már tudjuk, hogy a vírus omikron mutációja jobban terjed, de szerencsére nem okoz súlyosabb betegséget, mint a korábbi mutációk. Az óvatosság azonban mindenképp indokolt, hiszen az omikron változatban, a deltához képest kiugróan sok mutáció jelent meg a vírus tüskefehérjéjén.

A vírus a tüskefehérje segítségével kapcsolódik az ACE2 receptorhoz, így lép be a sejtbe – magyarázza dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont főorvosa. Az omikron mutáció tüskefehérjéjén látható sok változás azért aggasztja a szakembereket, mert még nem ismert, hogy ezek pontosan milyen hatást fognak kiváltani. A változások akár a világjárvány lefolyását is meghatározhatják, de egyelőre ezzel kapcsolatban még sok a bizonytalanság.

Legjobb és legrosszabb forgatókönyv

Amikor az omikront felfedezték a kutatók fokozott óvatosságra intettek és felkészültek egy lehetséges legrosszabb és legjobb forgatókönyvre is a vírus további terjedésével kapcsolatban. Úgy feltételezték, hogy ha a tüskefehérjén lévő változatok miatt az omikron elkerüli az eddigi oltások által biztosított immunvédelmet, akkor a járvány fokozódására kell számítani. A legjobb folytatás szerint pedig az omikron enyhébb tünetekkel lezajló, kevésbé súlyos légúti betegséggé szelídül.

Mára már tudjuk, mindkettő feltételezés beigazolódótt: ugyan  - az esetek többségében, a már oltottakon- nem okoz súlyos tüneteket, ám a koronavírus mutációk közül az omikron a legvirulensebb és leggyorsabban terjedő változat, amely immár a hatodik hullámot robbantotta ki Kínában.

Omikron mutáció: még sok a megválaszolatlan kérdés

Jelenleg az egész világ az omikronra figyel. Az országok a koronavírus tesztelés során az omikron változatot is kiszűrik, ezáltal képesek detektálni, ha valahol megjelent az újabb variáns. A kutatók követik a jelenleg omikron variánssal kezelt betegek tüneteit, a betegség lefolyását, megfigyelik, hogy jellemzőbb-e a betegség megjelenése valamelyik korosztályban. Az oltóanyag gyártók is reagálnak a változásra, és amennyiben szükséges, módosítják a vakcinák összetételét, hogy az új variánssal szemben is védelmet nyújtson. (Jelenleg még nem ismert, hogy a most használt oltóanyagok védenek-e az omikronnal szemben is.)

Az omikron tünetei

Jelenlegi ismereteink szerint az omikron változat elsősorban fáradtságot, izomfájdalmat, levertséget és fejfájást okoz.

Dr. Potecz Györgyi a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet. a WHO tanácsait követve továbbra is lényeges a fizikai távolságtartás, a maszk helyes viselése, a gyakori kézmosás, az arc megérintésének kerülése, zárt helyeken a gyakori szellőztetés és a koronavírus elleni védőoltás felvétele.

Forrás: Tüdőközpont

 

Gyerekmosoly - 2022 március 17.
 

 

Világújdonság – Szinte teljesen kisöpri a COVID-ot az új orrspray

Az indiai kísérletek azt mutatják, hogy a betegek orrából néhány nap leforgása alatt kipucolja a koronavírust egy új orrspray.

Covid: Még közel sincs vége, nyakunkon a hatodik hullám! Íme a 10 tünet, amit az új mutáns okoz!

A járvány berobbanásáért és a tömeges megfertőződésért az omikron egy új variánsa, a BA.2 felelős. A lopakodónak is nevezett mutáns, körülbelül 30%-kal jobban terjed, mint az eredeti omikron variáns, a BA.1, és WHO adatai szerint ma már körülbelül minden öt Covid-19 esetből egyet okoz világszerte.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18