FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Veszélyek a játszótéren - Előzzük meg a komolyabb bajt!

Egészség - A játszóterezés nagyon jó dolog, de vannak veszélyei, különösen tavasszal. Az alábbiakban összeszedtük a leggyakoribbakat és azt is eláruljuk, hogyan előzhetjük meg a komolyabb bajt.

1, Túl- vagy alulöltözetés

Az első, kellemesen langyos napsugarak mindenkit a szabadba csalogatnak. Végre lehet kirándulni, játszóterezni. Ám márciusban és áprilisban még nagyon csalóka az időjárás, hiszen míg a napon jó idő, addig az árnyékos helyeken még téli hideg lehet. A föld sincs még átmelegedve, így könnyen baj lehet belőle, ha gyermekünk a földön ücsörögve játszik hosszasan.
Érdemes hát fokozottan odafigyelni arra, hogy csemeténket rétegesen öltöztessük, ami nem egyenlő a túlöltöztetéssel. Az óvodai betegségek nagy része bizonyítottan azért alakul ki, mert az aggódó szülő túlöltözteti gyermekét és emiatt megizzad, így könnyen meghűlhet. A homokozóban is könnyen felfázhat a kicsi. Ilyenkor viszont már nem érdemes a téli sínadrágot a gyermekre adni, hanem ügyelni kell arra, hogy lehetőleg ne üljön le a hideg helyekre.
A másik véglet, amikor az első tavasziasabb napon rövid ujjú pólót és szinte nyári ruhát adunk a gyerekeinkre. Ennek ugyanis biztosan megfázás lesz a vége.

2, Vírusfertőzések

A szakemberek szerint hiába melegszik az idő, a vírusos infekciók még mindig veszélyeztetik a kicsik egészségét. Még mindig gyakoriak tavasszal a hányásos, hasmenéses vírusok és sajnos kb. 1-2 éve ezek a vírusok már egész évben veszélyeztetik a gyermekek egészségét.
Tavasszal a játszótéri homokozók egyre népszerűbbek lesznek a lurkók körében. A homokozók homokját át kell szűrni, meg kell szellőztetni. A játszóterekre betévedő kóbor állatok miatt a bélférgek is előfordulhatnak ilyen helyeken, melyektől a már említett hányásos, hasmenéses, illetve gyomorfájdalommal, felső légúti panaszokkal járó problémákat okozhat.
Vannak játszóterek, ahol a tél beköszöntével letakarják a homokozókat, ám a vírushordózok a nagyobb, közösségi, rosszul elkerített játszóterek lehetnek. A törlőkendő és rögtön felszívódó, fertőtlenítő folyékony szappan a kisgyermekes szülők legnagyobb fegyvere lehet a vírusok ellen.

3, Allergia

A növények már egészen korán - februárban- elkezdik szórni a pollenjeiket a levegőbe. Ezért ha gyermekünknél a megfázáshoz hasonló tünetek 2-3 hétnél tovább fennállnak és nem javulnak, mindenképpen érdemes allergológiai vizsgálatra menni, nem-e valamilyen pollenre érzékeny csemeténk. A nem kezelt allergia gyengíti az immunrendszert és a szervezet már kisebb negatív hatások esetén is hajlamosabb megbetegedni. Nem érdemes hát halogatni a kivizsgálást, ami teljesen fájdalommentes.

4, Kisebb balesetek

Bár kisebb-nagyobb balesetek az év minden szakaszában bekövetkezhetnek, tavasszal azért nagyobb ezeknek az esélye, mert eleve többet vagyunk a szabadban, a játszótéren és olyan mozgásformák kerülnek előtérbe, amitől télen elszoktak pl. biciklizés. Amíg kicsi a gyermekünk, érdemes folyamatosan ott lenni mellette, mert a gyerekeknek ilyenkor még nem elég kifinomult és összehangolt a mozgása, ezért nagyobb a valószínűsége az eséseknek, elcsúszásnak. Óvodás korban aztán az okozhatja a problémát, ha többen belemelegednek a játékba és a móka hevében nem jól mérik fel a veszélyeket- magasabbról ugranak, leesnek, mellélépnek, összekoccannak -. Amikor ezt látjuk,  hívjuk magunkhoz őket, adjunk nekik egy pohár vizet, egy almát, kekszet, hogy kicsit lenyugodjanak, utána újra indulhat a játék.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Gyerekmosoly - 2022 március 29.
 

 

Így tanítsuk meg gyermekünknek az alapvető higiéniai szabályokat!

A legfontosabb, hogy mi magunk is jó példával járjunk elöl, ezen kívül pontosan megyarázzuk el, miért is olyan fontos odafigyelni a személyes higiéniára.

Öt étel, amit nem mosunk meg, pedig kellene!

Azt mindenki tudja, hogy az almát, a paprikát vagy az uborkát fogyasztás előtt meg kell mosni. Vannak azonban olyan ételek, melyekről nem is gondolnánk, hogy tele lehetnek baktériumokkal. A következő rövid lista segít elkerülni a fertőzést és az ételmérgezést.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18