FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Vigyázat, itt az ősz gyerekbetegsége: a hörghurut!

Egészség - Mire figyeljünk oda, hogy elkerüljük, mit tegyünk, ha gyermekünk hörghuruttal és elhúzódó köhögéssel küzd?

Heveny vagy idült bronchitis?

A hörghurut az alsó légutak egyik leggyakoribb megbetegedése, a tüdő hörgőinek belső felszínét borító nyálkahártya gyulladását jelenti. Legtöbbször a nátha útján alakul ki és köhögéssel jár.
Heveny és idült formában is előfordul. Heveny formája többnyire a légcsövet is érinti, de az esetek többségében kezelés nélkül is nyomtalanul gyógyul. Az idült hörghurutnál (vagy krónikus bronchitisnél) a hörgők tartós gyulladása jellemző, komoly légzésfunkciós zavarokkal jár. Elsősorban vírusok, kisebb százalékban baktériumok okozzák a betegséget.

A heveny hörghurut tünetei - melyek a felső légúti fertőzéshez nagyon hasonlóak-, a nátha, rossz közérzet, borzongás, hőemelkedés, hát- és izomfájdalom, torokfájás. A hörghurut általában követi a felső légúti fertőzést, melynek az az oka, hogy a kórokozók lejutnak a hörgőkig, itt megindul a szaporodásuk, majd gyulladásos reakció lép fel.

Az eleinte száraz köhögést felváltja a váladékos köhögés, amely során először kevesebb, majd egyre nagyobb mennyiségű váladékot köhög fel a gyermek. Ha nincsenek szövődmények, akkor nagyjából három-öt nap után elmúlik a láz, mérséklődik a köhögés, vagyis kezdenek a tünetek enyhülni. Ha ez nem következik be, valószínűleg felülfertőződés történt.

Hogyan állapítható meg a betegség?

Érdemes figyelni a váladék színét, állagát és a köhögés típusát. A betegség kezdeti szakaszában a köpet nyálkás, fehéres, amely bakteriális felülfertőződés következtében színeződik sárgás-zöldes színűre. Ha a hörgőkben pang a váladék, nem tud kiürülni, ez tovább segíti a baktériumok szaporodását. Sztetoszkópos vizsgálatkor a jellegzetes „szörcsögő” hang alapján ismerik fel az orvosok, hogy a hörgőkben pangó váladék található.

Hogyan kezelhető?

A heveny hörghurut kezelésében, ha a gyerek lázas, az ágynyugalom a legfontosabb. Ezen kívül a gyógyulás érdekében a hörgőkben pangó váladékot is el kell távolítani.  Ha a köhögés nedves jellegű, azaz köpet is ürül, a váladék felszakadását, kiürülését a váladékoldók segítik, azonban semmi nem lehet olyan hasznos, mint a folyamatos folyadékpótlás.

A hörghurut megelőzése

Az erős immunrendszer segít kivédeni a kórokozók támadását, ennek érdekében fokozottan érdemes odafigyelni a vitamindús táplálkozásra, sok mozgásra, megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre. Ősszel és télen a réteges öltözködésről sem szabad megfeledkezni, mert sokszor a nem megfelelő ruházat a ludas a megbetegedésekben. Öltöztessük gyermekünket az időjárásnak megfelelően: ne öltöztessük túl – mert akkor megizzad és amint leveszi a ruháit, megfázik-, de ügyeljünk arra, hogy ne is fázzon. Hűvös reggeleken már jól jöhet a vékony sapka és sál is.

Mikor veszélyes a köhögés?

A 4 hónaposnál fiatalabb babák általában nem köhögnek sokat, ezért ha azt tapasztaljuk, hogy a kicsi sokat köhög, feltétlenül vigyük orvoshoz. Az ennyi idős gyerekeknél ez ugyanis akár egy bizonyos vírus (az ún. RSV) tünete is lehet, amely a felnőtteknél egy egyszerű, náthához hasonló módon zajlik le, de a babáknál komolyabb következményei is lehetnek. Az 1 évesnél idősebb gyerekeknél, főként, ha már közösségbe is járnak, gyakoribb a köhögés, így náluk nem kell azonnal kétségbe esni, hiszen jó esély van arra, hogy csak egyszerű meghűlés okozza a panaszt.

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, mennyire komoly a baj, figyelmesen meg kell hallgatnunk, hogyan köhög a kicsi, illetve a köhögés mellett jelentkező tünetek is segítenek. Ha magas láza van, fulladozva köhög, mindenképpen mielőbb vigyük orvoshoz!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

 

Jean Orsolya - 2018 október 18.
 

 

10 fontos dolog, amit feltétlenül vigyünk a nyaralásra!

Ezek a dolgok nem hiányozhatnak a családi útipatikából!

6 módszer, amely segít, ha fáj a baba hasa!

A csecsemőkori hasfájás lehetséges okai és enyhítése

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18