FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Vigyázz, kész, vakáció! Ezért történik nyáron a legtöbb gyerekbaleset!

Egészség - Négyévente átlagosan egyszer minden gyerek kórházba kerül nyáron valamilyen baleset miatt. A legfrissebb adatok szerint a vakáció ideje alatt akár 20-30 ezer gyerek is kórházi kezelésre szorulhat törés, sokk, égési sebek vagy kutyaharapás miatt. Bár a halálos sérülések az elmúlt másfél évtizedben a felére csökkentek, az olyan új, veszélyes eszközök, mint a wakeboard, trambulin vagy segway miatt a törések és fejsérülések sokkal súlyosabbak lehetnek.

Ne engedjük őket egyedül fürdeni!

Sajnos minden évben több fulladásos baleset is történik, amelynek áldozata gyerek. Pedig sokszor csak egy kis odafigyelésre lenne a szükség, hogy elkerülhető legyen a baj. A szakemberek szerint a megelőzés része, hogy a gyerekekre folyamatosan figyelni kell, másrészt tilos egyedül elengedni őket fürdeni. Sem folyóba, sem tóba, de még strandra sem mehetnek egyedül. Másrészt pedig beszélni kell velük, hogy mire kell vigyázniuk, ha fürdenek.

„Az 5-7 évesek még tiszteletből, tekintélyből elfogadják, amit a szülők mondanak, de kiskamasz korban már nem használ a tiltás" – mondta a gyerekpszichológus. 9 éves kor felett már előfordul, hogy egymást viszik a rosszba a gyerekek – éppen ezért kell akár minden nap elmagyarázni a gyereknek, hogy miért és mire kell figyelni. Partnernek kell tekinteni őt, ilyen korban ugyanis már megérti az ok-okozati viszonyt – vagyis megérti, ha elmondjuk: mi a veszélyes, és miért, milyen következményei lehetnek, ha egyedül elmegy úszni, vagy a haverokkal. A pszichológus azt is kiemelte: rendkívül fontos, hogy a szülők tudják, kivel ment el a gyerek.

Kassai Tamás, az Országos Traumatológiai Intézet Gyermek-traumatológiai osztályvezető főorvosa szerint az a legveszélyesebb, hogy a gyerekben – és persze a felnőttekben is – van egyfajta hamis biztonságérzet, hogy „velem nem történhet semmi baj". A gyerekektől szerinte nem is várható el, hogy előre gondolkodjanak, a szülőnek kell figyelnie minden esetben, ha strandolni, fürdeni mennek.

Új veszélyek: wakeboard, segway, trambulin 

Ahogyan beköszönt a jó idő, vagyis tavasz közepétől – már megszaporodik a gyerekkórházak forgalma. Kassai Tamás azt mondta: az összes gyerekbaleset kétharmada az áprilistól októberig tartó időszakra esik.

„Volt egy tanárom, aki azt mondta, hogy ahány fok van, annyiszor 10 gyerek kerül Budapesten kórházba. Tehát ha 10 fokot mérünk, nagyjából 100 gyerekre lehet számítani. Ha 35 fok van, akkor 350 gyereket hoznak be.”- mondta Kassai Tamás, majd hozzátette, hogy a gyerekek alapvető élettani tulajdonsága az, hogy mindent kipróbálnak, felfedeznek, felmásznak mindenre, vagy lemennek mindenhová, ami érdekességet rejthet a számukra. Nem tudnak viszont előre gondolkodni, és ez nem is várható el tőlük.

Ezen kívül új eszközök jelentek meg, amelyek akár sokkal súlyosabb sérüléseket is okozhatnak. A játszótereken valahogy magasabbak a mászókák és a csúszdák. A trambulin is egyre elterjedtebb, és a szülők nem biztos, hogy tudják: ha a nagyobb gyerek visszaérkezik a trambulinra, a kisebb testvére magasabbra pattan fel. Akár ki is eshet a trambulinból.

Megjelent a segway és a wakeboard is, és ezek nagyon veszélyesek lehetnek. A segway-jel nagyon gyorsan lehet menni az aszfalton, és nemcsak azért veszélyes, mert ha elesik a gyerek, súlyosan megsérülhet, hanem azért is, mert akár elütheti vele a kisebb testvérét, és a kisgyereknek nagyon súlyos belső sérülései lehetnek. A főorvos kiemelte, hogy nagyon fontos a passzív védekezés, vagyis vegye fel a gyerek a bukósisakot, a könyök- és térdvédőt. Az aktív védelem pedig a szülő állandó figyelme. „Németországban és Franciaországban óriási prevenciós kampányt indítanak minden nyár elején. Óriásplakátokon mutatják be, hogy mire kell vigyázni a vakáció alatt. A játszótereken például csak annyi látható a plakáton, hogy a gyerek játszik és az édesanyja figyeli. Ennyi az egész. De nagyon figyelemfelhívó. Nemcsak azért fontos a szülő felügyelete, mert észreveszi, ha veszélybe kerül a gyerek, hanem azért is, mert ha a gyerek tudja, hogy az anyja vagy az apja figyeli, másként viselkedik. Sokkal óvatosabb, visszafogottabb” – mondta Kassai Tamás.

Vigyázat, a kutya harap!

Nem is gondolnánk, mekkora veszélyt jelenthet az is, amikor a városi gyereket elküldik a vidéki nagymamához nyaralni. Pedig rengeteg kutyaharapás van nyáron. És legtöbb esetben a saját kutya harap: az unoka megjelenik, és előbb kap enni, mint a kutya – ezt pedig az állat nem hagyja. Ráadásul a gyerek sokszor nem tudja, hogy hogyan kell viselkedni a kutyával. Belenyúl a szájába, húzogatja a bundáját vagy egyszerűen elveszi az ételét. Ekkor is haraphat a kutya. Itt is az a fontos, hogy a gazda legyen ott, és vigyázzon a gyerekre. Ha a kutyát szemmel tartja, az is másként viselkedik, mintha nem lenne ott a falkavezér, vagyis a nagymama vagy a nagypapa." – mondta a főorvos.

Égési sebek a konyhából

„A legtöbb baleset otthon történik" – mondta Velkey György, a Magyar Gyerekorvosok Társaságának elnöke. Hozzátette, hogy különösen veszélyes hely a konyha. Az egészen kicsik – az 1-3 évesek – általában magukra rántják a teavizet vagy a levest, ami éppen forr – így súlyos égési sérüléseik lehetnek. „Tilos felültetni a gyereket a konyhapultra. Rengeteg veszélyes dolog lehet ott, amit a gyerek kíváncsisából megnéz , vagy belenyúl vagy kiborít. Elég egy pillanat, és megvan a baj" – mondta Velkey György.

„Bármilyen balesetre igaz, hogy a megelőzés, az egészségnevelés, valamint a gyors és hatékony elsősegély nyújtása a legfontosabb. Bölcsen, előre át kell gondolni a szülőnek, hogy mit csinálnak majd – kerti sütés lesz vagy bográcsozás, esetleg vízparti kempingezés vagy vidéki nyaralás -, és hogyan készüljenek fel minden eshetőségre, hogyan védjék meg a gyereket a balesetektől. Ez a legfontosabb, és ezzel tehetünk a legtöbben azért, hogy elkerüljük a gyerekbaleseteket.” – mondta Velkey György.

Forrás: Origo

Gyerekmosoly - 2021 június 15.
 

 

Mosókapszula, ecet, gombelem - ha ezekre nem figyel oda, veszélyes lehet a gyerekekre

Dr. Novák Hunor gyermekorvos szerint ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni, nehogy egy óvatlan pillanatban megtörténjen a baj.

Legyintünk a mentőmellényre és tele hassal ugrunk fejest – Így válik a strandolás különösen veszélyessé!

Ki ne szeretne strandolni? A szakemberek szerint ezzel nincs is semmi baj, azzal viszont már annál inkább, hogy tele hassal, nem megfelelő úszótudással, alkoholos befolyásoltság alatt megyünk be a vízbe, a szervezetünk pedig sok esetben nem képes megküzdeni a váratlan sokkhatásokkal.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18