FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Gyakori gyerekbetegség, ami tipikusan a bölcsiben, oviban, iskolában terjed: a kéz-láb-száj-betegség

Egészség - Az egyik legérdekesebb fertőző gyermekbetegség, a kéz-láb-száj betegség, avagy a kéz láb száj vírus. Meddig tart, hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető? A cikkből kiderül!

A kéz láb száj betegség (angol rövidítése: HFMD) egy fertőző, vírusos megbetegedés, ami leginkább az 5 év alatti kisgyermekeket érinti, azonban ritkán nagyobb gyermekek, sőt, felnőtt korúak is elkaphatják (tizenéves kor fölött általában már rendelkezünk immunitással a kéz láb száj betegség ellen, de mindig akadnak kivételek). A kéz láb száj betegséget a gyermekorvosok általában azonnal felismerik, a felnőtteknek, amennyiben a kéz láb száj vírus tüneteit érzékelik, érdemes bőrgyógyászhoz fordulniuk, hogy a probléma más, hasonló kórképet produkáló kiütéses betegségektől megkülönböztetésre kerüljön.

Mi a kéz-láb-száj betegség oka? A vírus hogyan fertőz?

A kéz láb száj vírus kórokozói az enterovírusok. Az ilyen betegségeket számos úton-módon „hazavihetjük”, tipikus példa rá, ha egy fertőzött gyermekkel közös pohárból iszunk, evőeszközével eszünk vagy megfogjuk a játékait és más használati tárgyait. A kéz láb száj betegség terjedhet orrváladékkal, nyállal, köhögés és tüsszögés útján (ölelkezéssel, csókkal is elkapható), illetve vizelettel és széklettel is elkaphatjuk (pl. pelenkacsere során).

Felnőttek esetében a kéz-láb-száj vírus látszólag a semmiből tűnik fel, ugyanis a felnőttek anélkül is terjeszthetik egymás között, hogy a kéz láb száj fertőzés tudatában lennének (elkaphatjuk akár a munkahelyen, vagy bármilyen társaságban, ahol valaki fertőzött gyermekkel érintkezett). Habár léteznek praktikák a kéz láb száj betegség megelőzésére (általánosságban bármely fertőző betegség megelőzésére), az ilyen megbetegedéseket, mivel tünetmentesen is fertőzhetnek, mondhatni nem igazán tudjuk kivédeni.

A kéz-láb-száj betegség tünetei

A kéz láb száj vírus a fertőzöttek többségén tünetmentesen megy át, észrevétlenül, azonban a betegek kb. 10%-ánál jelentkeznek a jellegzetes tünetek. Sokan csak a fertőzésekre általánosságban jellemző levertséget, bágyadtságot tapasztalják, a rossz közérzet együtt járhat fej- és hasfájással, étvágytalansággal, hányingerrel. A kéz láb száj betegség jellegzetes tünetei közé soroljuk a tenyereken és a talpakon fokozatosan megjelenő vörös foltokat, melyek érzékenyek, fájnak, de nem viszketnek (ritkábban karon, lábszáron, fenéken is feltűnnek), mindez gyakran párosul szájüregi foltokkal, utóbbiak el is fekélyesedhetnek. Amellett, hogy a kéz-láb-száj betegség képek alapján is felismerhető, érdemes tudnunk, hogy a kéz száj láb vírus gyakran produkál még hőemelkedést, lázat és torokfájást is, mindez gyerekeknél étvágytalansághoz, dehidratáltsághoz vezethet.

A kórlefolyás tipikusan hőemelkedéssel kezdődik, gyermekeknél többnyire a szájüregi foltok jelennek meg először (ínyen, nyelven is ott lehetnek), egy-két nap elteltével pedig előjöhetnek a kéz- és lábtünetek is (a betegekre általában egyedi tünetkombinációk jellemzőek, a kéz- és lábkiütések nem feltétlenül járnak együtt szájfekéllyel). Egyszerűen megkülönböztethetjük a kéz láb száj betegséget más kiütésektől, ha megvizsgáljuk, hogy a kiütések szimmetrikusan jelennek-e meg, mindkét oldalon (a kéz-láb-száj betegség mindig szimmetrikusan jelentkezik).

Veszélyes a kéz-láb-száj betegség?

A kéz láb száj vírus alapvetően nem veszélyes betegség, a kórlefolyás kb. 7-10 napot vesz igénybe az életünkből, mialatt gyógyszeres kezelésre nincs szükség (gyerekeknek lázcsillapítóra szükségük lehet). A kéz láb száj betegség következményeiképp a kiütéssel érintett területeken fokozott bőrhámlás fedezhető fel, súlyosabb esetekben gyermekeknél és felnőtteknél is előfordulhat a körmök felválása, leesése (ez a kéz láb száj vírus legkellemetlenebb velejárója).

Kéz-láb-száj betegség: kialakul bennünk védettség a kórokozóval szemben?

A kéz láb száj betegség lefolyását követően az adott vírustörzzsel szemben (pl. Coxsackie A16) kialakul bennünk a védettség – ez azonban nem jelenti azt, hogy más, a kéz láb száj betegséget előidéző vírustörzsekkel szemben is védettek vagyunk (vagyis hasonló fertőzés előfordulhat velünk az életünk során máskor is).

A kéz-láb-száj betegség mikor  és meddig fertőz?

A kéz láb száj betegség gyorsan terjed minden közösségben, azonban, mivel ez elsősorban egy gyermekbetegség, a bölcsődék, óvodák, általános iskolák jellegzetes fertőzéséről van szó (ritkábban középiskolában is előfordul, tipikusan kollégiumokban, ahol a fiatalok osztozkodnak a fürdőszobán, öltözőn). A kéz láb száj vírus jellemzően a betegség első napjaiban/hetében fertőz, légúti váladékkal, azonban a székletben még hetekig kimutatható lehet.

A kéz láb száj betegség a fertőzés első hetében ragályos (gyakran ennél tovább is, illetve már a tünetek megjelenése előtti lappangási idő alatt is elkapható), azonban a fertőzött személlyel érdemes kerülni a közvetlen kontaktust addig, míg a vörös kiütések el nem tűnnek a bőréről, szájából (ezután jön a bőrhámlásos időszak).

A kéz-láb-száj betegség diagnosztizálása, kezelése

Mivel a száj kéz láb vírus igen jellegzetes tüneteket produkál, a legtöbb gyermekorvos, háziorvos vagy bőrgyógyász szakorvos (felnőttek a kezet, talpat érintő tünetekkel leggyakrabban hozzájuk fordulnak) egyszerűen képes felismerni a problémát, ritkábban azonban szükség lehet széklet vagy torokváladék minta leadására. A kéz láb száj betegség ellen nincs gyógyszer, az ilyen fertőzések egyszerűen lezajlanak, majd visszatérhet családunk élete a normál kerékvágásba.

Amennyiben gyermekünkön vagy magunkon észleljük a kéz száj láb vírus tüneteit, fordítsunk fokozott figyelmet a higiéniára: mossunk kezet szappannal gyakran, ne fogdossunk össze olyan használati tárgyakat, amelyekkel más is érintkezik és kerüljük a fizikai kontaktust! A gyermeknek a kéz láb száj betegség idején otthon szükséges tartózkodnia, de célszerű ezt tenniük a testvéreknek és a szülőknek is, ugyanis tünetmentes hordozókként könnyen átragaszthatják a betegséget másokra.

Forrás; Fotó: Pixabay/Aaron00023

 

Gyerekmosoly - 2023 július 27.
 

 

Tárgyak, amelyeket mindannyian elfelejtünk lefertőtleníteni, pedig nagyon fontos lenne!

A koronavírus fertőzéssel szemben a legjobb védekezési mód a megelőzés. Ha otthon maradunk a családunkkal, és az alapvető higiénés szabályokat is betartjuk, máris jelentősen lecsökkentettük annak kockázatát, hogy elkapjuk. De nem intézhető minden otthonról, időnként muszáj kimozdulni, ez pedig magában hordozza a veszélyét, hogy találkozunk a vírussal. Miután hazaértünk, és alaposan kezet mostunk, ezeket a tárgyakat mindenképpen fertőtlenítsük le!

Mozgásra, friss levegőre járvány idején is szükség van! A sportolás aranyszabályai koronavírus idején

Amíg nincs kijárási tilalom, csak korlátozás, addig sport és szabadidős tevékenység céljából elhagyhatjuk az otthonunkat.  Sőt, az egészségünk miatt kell is! Viszont vannak szabályok, amelyeket saját és mások védelme érdekében muszáj betartani. Mutatjuk, melyek ezek!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18