FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

6 tény és 6 tévhit a C-vitaminról

Egészség - Valóban teljesen ártalmatlan vitamin? Tényleg a citrusfélékben van a legtöbb belőle? Ha rendszeresen szedjük, nem leszünk betegek? Most lerántjuk a leplet a C-vitaminról!

6 tény a C-vitaminról

1, Régen, a hosszú tengeri hajóutak alkalmával a legénység alig jutott friss gyümölcshöz, zöldséghez, így gyakran alakult ki náluk C-vitaminhiány-betegség, a nem ritkán halálos kimenetelű skorbut. Ennek kivédésére vittek magukkal annyi narancsot, amennyit csak tudtak.

2, A C-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, ugyanakkor testünk nem képes előállítani, így kénytelenek vagyunk kívülről, elsősorban táplálkozással pótolni.

3, Több száz biokémiai folyamatban vesz részt a szervezetben, többek között az immunrendszer működésében, a fehérjék és a hormonok képzésében, de számos ásványi anyag, például a vas és a réz felszívódásában is.

4, A C-vitaminnak fontos szerepe van a kötőszövetek, a fogak, az íny, a csontok felépítésében, igazi anti-aging hatóanyag, amely szépíti a bőrt, javítja a teljesítőképességet és képes a stressz okozta káros, oxidatív folyamatok ellensúlyozására.

5, Hiányában gyengül az immunrendszer, nő a fertőzésekre való hajlam, gyulladások jelentkeznek a szervezetben és a bőr állapota is romlik.

6, Azok, akiknek alacsony a C-vitamin szintje, hajlamosabbak az elhízásra. Kutatások kimutatták, hogy testünk C-vitamin szintje befolyásolja, hogy mennyi zsírt éget a szervezetünk.

6 tévhit a C-vitaminról

1, Mivel vízben oldódó vitamin, a híresztelések ellenére nem halmozódik fel a szervezetben, nem lehet túladagolni, mivel a felesleg a vesén keresztül, a vizelettel kiürül.

2, Bár egymással ellentétes véleményeket lehet erről olvasni, a hivatalos álláspont szerint, ha tartósan nagy dózisban szedjük, vesekőképződés, hasmenés és gyomorpanasz léphet fel.

3, Náthás, influenzás időszakban sokan azért szednek C-vitamint, hogy megelőzzék a vírusos betegségeket, nincs azonban arra egyértelmű bizonyíték, hogy aki rendszeresen szed C-vitamint, az nem betegedhet meg. Tény azonban, hogy a betegség nem lesz olyan súlyos és a gyógyulás gyorsabb lesz azoknál, akiknél nincs hiány ebből az értékes vitaminból.

4, Vita tárgya még a szakértők között is, hogy mennyi az ajánlott napi mennyiség. A jelenlegi, általános álláspont szerint a napi ajánlott bevitel nőknél 75 mg, férfiaknál 90 mg, ami téli időszakban növelhető akár 200 mg-ra is. Ezt a mennyiséget egyáltalán nem nehéz akár táplálkozással bevinni, hiszen egyetlen narancsban is 70 mg C-vitamin van, a kiviben pedig még ennél is több.

5, Tévhit, hogy a citrusfélékben van a legtöbb C-vitamin! Egy piros, kaliforniai paprikában akár 200-300 milligrammnyi is lehet, míg egy narancs ennek töredékét, nagyjából 70-80 milligrammnyit tartalmaz. A brokkoli, kelbimbó, kivi, eper, ananász ugyancsak bővelkedik C-vitaminban.

6, Bár alapvetően nem lehet túladagolni, mégis, ha valaki a maximumként megadott napi adagnál – 2000 milligrammnál – többet szed C-vitaminból, annak olyan mellékhatásai lesznek, mint puffadás, hasmenés, hányás, hányinger, gyomorégés és álmatlanság, hosszútávon vesekő.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Gyerekmosoly - 2023 augusztus 10.
 

 

Életmentő lehet az ingyenes SMA-szűrés az újszülötteknek

A babák első 3-4 hónapjában a tünetek jellemzően nehezen felismerhetők, ezért sok SMA-s csecsemőt későn diagnosztizálnak, amikorra már elkezdődik a speciális mozgatóidegek gyors ütemű és visszafordíthatatlan elvesztése. Ezért is lehet életmentő az újszülöttkori, ingyenes SMA-szűrés!

Megkezdődött a tipikus őszi betegségek időszaka: így turbózzuk fel az egész család immunrendszerét velük szemben!

Az ősz a raktározás ideje, ilyenkor tölthetjük fel vitaminkészleteinket is télre. Minél tudatosabban állítjuk össze étrendünket, és válogatjuk meg az alapanyagokat, annál jobban fel tudjuk vértezni immunrendszerünket a különféle vírusos megbetegedések vagy a szezonális nátha ellen. Nézzük csak, milyen jótékony hatással bírnak az őszi zöldségek, gyümölcsök, és miért jó, ha ezekre építjük őszi vitaminkúránkat.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18