FEL!

Tájékoztatjuk kedves Betegeinket és Családjaikat, hogy 2019. szeptember 1-től az alábbi változások lépnek életbe Központunk működésében:

  • Szakorvosi rendeléseinkre időpontfoglalás kizárólag online, a honlapunkon megtalálható „Időpontfoglalás” menüpont használatával lehetséges. Kivételt képez a hallásvizsgálat és az alvásvizsgálatot végző készülék időpontfoglalása, mely a +36703529500 hívószámon rendelési időben elérhető.

  • Szeptember 1-től a +36204248428 telefonszámon a rendeléssel kapcsolatos egyéb kérdések megválaszolására lesz lehetőség, munkanapokon 9 és 18 óra között.

  • Október 1-től a Központunkban nyújtott szolgáltatások árai megváltoznak. Az új árak honlapunk megfelelő menüpontjában megtalálhatók. Természetesen azon betegeinknek, akik 2019. augusztus 5. előtt foglaltak időpontot, még a régi áron nyújtjuk az előjegyzett szolgáltatást.

1195 Budapest, Hofherr Albert utca 11/A

Útvonal

Minden, amit az orrvérzésről tudni érdemes

Egészség - Veszélyes-e az orrvérzés? Hogyan előzhetjük meg és milyen módszerekkel szüntethetjük meg?

Mi is az orrvérzés?

Orrvérzésről beszélünk minden olyan esetben, amikor az orrjáratokból ürülő vérzést észlelünk. Mértéke változó lehet, az időnkénti enyhe vérzésektől a nagyon súlyosig terjedhet. Nagyon ritkán jelentkező, kis mennyiségű vérzéssel járó orrvérzésről szinte mindenki beszámolhat, ezeknek nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani, hiszen ezt okozhatja felületes hámsérülés, felső légúti fertőzések vagy erős orrfújás, kiszáradt, vagy irritált orrnyálkahártya.  A banális orrvérzés elállításának helyes gyakorlata az, ha a gyermek előrehajol, a vérző orrnyílás oldalán pedig az orrszárnyat megpróbálja rányomni az orrsövényre, akár egy hideg vizes zsebkendővel. A vérzés elállításában segíthet, ha egy orrcseppel átitatott anyagot (például gézt vagy papír zsebkendőt) az orrmenetbe helyezünk. Célszerű ilyenkor C-vitamint fogyasztani, mert az az érfalak felépítéséhez szükséges vegyület előállításában játszik fontos szerepet.Ha az orrvérzés gyakran ismétlődik, érdemes szakorvost felkeresni.

Mi okozhat orrvérzést?

Gyermekkorban az ismétlődő orrvérzések esetében a szakorvos gyakran azonosít az orrüregben lévő értágulatot. Sok esetben az derül ki, hogy maga a gyermek a probléma okozója – folyamatos- orrpiszkálással vagy korábban behelyezett idegentesttel.

Orrvérzéssel járhatnak a lázas betegségek, gyulladások, a keringési és érrendszeri betegségek, a vese- és a különböző vérképzőszervi betegségek. Gyulladások esetében a konkrét kiváltó ok a gyulladt nyálkahártyán kialakuló értágulat és vérbőség, aminek következtében a felszínen futó kis erek könnyen megpattanhatnak.

Az ismétlődő orrvérzés esetében az orrvérzés pontos helye, illetve a kiváltó ok gyakran csak hosszan tartó kivizsgálás után derül ki. Ráadásul az orrvérzés az esetek nagy részében spontán megszűnik, így külön kezelésre nincs szükség.

Ha a vérzés nem szűnik meg, mindenképpen orvosi beavatkozásra van szükség, illetve akkor is, ha eláll ugyan, de a vérzés kiváltó oka esés vagy baleset volt. Az orvosi beavatkozás mindig a vérzés erősségétől és helyétől függ: enyhe esetekben elég a helyi kezelés (elektrokauterrel égetik vagy kémiai szerekkel ecsetelik), de ha a vérzés nagyon erős, akkor az orr tamponálására is szükség lehet.
Amikor az orvosok a kiváltó okot keresik, rutinszerűen magas-vérnyomást és vérképzőszervi betegségeket keresnek (utóbbit laborvizsgálatok alapján). Szakorvosi viziten endoszkópos vizsgálattal azonosítják a vérzésforrást, meggyőződnek arról, hogy az egyébként zegzugos orrjáratban daganat nem fordul elő.

Így előzhető meg

Gyermekek és felnőttek esetében is igaz, hogy amikor sikerült megszüntetni a problémát, akkor egy-két napig lehetőség szerint mellőzni kell az orrfújást. Ilyenkor nem célszerű sportolni, cipekedni és bármilyen olyan dolgot csinálni, amely során a fejünkben a nyomás fokozódik. Ha az orrvérzést a nyálkahártya kiszáradása okozza, akkor szükség lehet annak nedvesítésére, otthoni párásításra, különböző orrkenőcsök használatára. És ami a legfontosabb: igyekezzünk elkerülni az orrvérzés kiváltó okát.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 május 16.
 

 

Így csökkenthető legjobban a megfázás és az influenza kockázata!

Vitaminok és természetes módszerek a megfázás és az influenza megelőzésére, immunrendszerünk erősítésére

Ezeket a betegségeket okozhatja a klímaberendezés!

5 tanács, hogyan maradhatunk egészségesek klímás helyiségben és hogyan kerülhetjük el a légkondi betegségeket.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1195 Budapest, Hofherr Albert u. 11/a

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18