FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Füllyukasztás újszülöttnek: igen vagy nem?

Általános - A füllyukasztás biztonságos és egyszerű lehet, de van néhány fontos irányelv, amelyet be kell tartani. Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért van szüksége egy kisbabának fülbevalóra?


Valakinek egyértelmű, míg másoknak kérdés, hogy kell-e fülbevaló egy újszülöttnek. Vannak, akik szerint evidens, hogy egy kislánynak jár a fülbevaló, szinte a megszületése után azonnal. Míg mások úgy gondolják, ékszerre nincs szükséges egy kisbabának, sőt, és majd nagyobb korában eldönti, hogy szeretne-e egyáltalán fülbevalót.

A fül-orr-gégész szakemberek azt javasolják, hogy azok, akik a füllyukasztás mellett döntenek, várják ki a baba 2-3 hónapos korát, előbb semmiképp nem tanácsos a beavatkozás, sőt akár féléves korban is meghatározhatjuk a művelet kedvező időpontját. Ugyanezen – azaz a 6 hónapos korig való várást – az állásponton van a bőrgyógyász is, mert az immunrendszer korábban még kevésbé érett a kórokozókkal szemben. A szakember úgy gondolja, hogy a legajánlatosabb kivárni a 9-10 éves kort, amikor a gyerek már dönthet a kérdésben.

Természetesen a füllyukasztásnál, legyen kisbabáról vagy kisgyerekről szó, a legfontosabb a biztonság.

  • Mindenképp szakember lyukassza ki a gyerek fülét, olyan helyet válasszunk, ahol a tapasztalat, a higiénia és a sterilitás garantált.
  • Ne közvetlenül oltás után menjünk füle lyukasztani és ne is akkor, ha a gyerek épp náthás vagy bármilyen betegsége van.
  • Mindenképp olyan ékszert válasszunk, ami nem allergizál, és nem lóg, csüng, mert beleakadhat a gyerek ruházatába.
  • Nagyon fontos, hogy tartsuk be a kilyukasztás utáni előírásokat.


A füllyukasztásnak és fülékszerviselésnek van egy általánosabb, az egészségre gyakorolt hatása, amellyel nem árt tisztában lenni. A természetgyógyászat megközelítésében a fül egy mikrorendszer – ez azt jelenti, hogy ez egy kiemelt jelentőségű hely a testen, ahol az egész szervezet valamilyen formában leképeződik, vagyis kapcsolat áll fenn például a fül bizonyos részei és az ezeknek megfeleltethető szervek vagy testrészek között. Gondoljunk csak a talpreflexológiára: a kezelés során a talp egyes részein nyomásra tapasztalható fájdalom, érzékenység, elszíneződések árulkodnak a hozzájuk köthető szervek állapotáról, illetve az egyes pontok kezelésével terápiás hatást lehet gyakorolni a nekik megfeleltethető szervekre.

„A fülcimpa, ahová a fülbevalót szúrják, a fülakupunktúrában a fej zónája – figyelmeztet Kis Viola fülakupunktúrás addiktológus. – Itt található a szem funkcionális pontja, ez azt jelenti, hogy a megfelelő helyre szúrt fülbevaló a szemet stimulálja.  Ám aki nem tanulta fülakpunktúrát, nem ismeri a fül reflexzóna-térképét, az könnyen elvétheti a megfelelő helyet. Egy kisbabának ráadásul nagyon picike a füle, nem olyan egyszerű megtalálni az ideális pontot.”

Nem minden akupunktúrás pont ilyen, mint a szemé, ahol nem probléma a folyamatos ingerlés. Az úgynevezett anatómiai pontok állandó ingerlése kedvezőtlenül hathat azokra a szervekre, amelyekkel kapcsolatban állnak. „A fülcimpán találhatók a mandulákkal, a fogakkal, az állkapoccsal, orral kapcsolatban lévő pontok is, ezeket nagyon nem jó folyamatosan stimulálni. Az akupunktúrás kezelések is általában 4-6 hétig tartanak, és utána szünetet kell beiktatni. Mivel minden pont ingerlése másféle hatást vált ki, nincsenek általánosan jellemző tünetei annak, ha esetleg a fülbevaló nem megfelelő helyre került – folytatja Kis Viola. – Erre gyanakodhatunk hirtelen megjelenő gyakori vagy állandó fejfájás, fogproblémák, újonnan megjelenő, szokatlan tünetek esetén.”

Babák, pici gyerekek esetén persze erről tőlük nem kapunk egyértelmű visszajelzést, ezért ritkán merül fel, hogy a frissen behelyezett fülbevaló lehet valamilyen panasz, kellemetlenség okozója.

Ha úgy döntünk, ezt a szempontot is figyelembe vesszük, amikor fülbevalót tetetünk be a gyermeknek (vagy akár saját magunknak), az alábbi teendőkkel segíthetjük, hogy a megfelelő helyre kerüljön az ékszer. A legjobb, ha képzett fülakupunktúrás szakember szúrja ki a fület. Ha erre így nincs lehetőség, megkérhetjük a szakembert arra, hogy jelölje be a megfelelő pontot. Tapasztalt, megfelelő gyakorlattal rendelkező füllyukasztó szakemberhez menjünk, aki a fülbevalót gyorsan, fájdalommentesen és precízen helyezi be a megjelölt pontba.

ForrásForrás2; Fotó: Unsplash/Anastasia Shageeva

Gyerekmosoly - 2024 április 23.
 

 

Már megint fülfájás? Ezek az okok állhatnak a hátterében!

A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz. A fogfájáshoz hasonlóan heves, lüktető jellegű a megjelenése, amely este, lefekvés után erősödhet. A fülfájás hátterében nyáron inkább a hallójáratgyulladások a gyakoribbak, az őszi-téli időszakban pedig a megfázásos panaszok kapcsán kialakuló fülkürthurut, illetve középfülgyulladás.

Piros foltok, viszkető hólyagok a bababőrön - Melegkiütés vagy napallergia?

Csecsemőknél, kisgyerekeknél gyakori, de felnőtteknél sem ritka, hogy a nagy melegben piros kiütések, hólyagocskák jelennek meg a bőrükön. Hogy különböztethetjük meg a melegkiütést a napallergiától?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18