FEL!

 Kedves Betegeink!

Rendelőnk új címe: 1192. Bp. Drágfy köz 1.
Kérjük a rendelésre pontosan érkezzenek, egy gyermekkel egy szülő jöjjön, hogy a várótermi torlódást elkerüljük. A maszk viselése kötelező nálunk is.

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Az együttalvás 5 pozitív hatása a gyerekek fejlődésére

Egészség - Arra, hogy jó-e, ha a gyerek velünk alszik, egyszerűen nincs általános recept. Hiába indulunk úgy neki a szülőségnek, hogy mi biztosan nem fogunk együtt aludni a csemeténkkel, lehet, hogy ez az elképzelés nem fog működni. A rugalmatlan hozzáállás biztosan nem segít, ha a kisbabánk hasfájós, érzékenyebb az átlagosnál vagy egyszerűen csak testközelségre vágyik. Még ha nem is vesszük a szülői ágyba végleg, érdemes megfontolni, hogy amíg nagyon pici, mégis engedünk az elveinkből. Lehet, hogy pont ettől áll helyre az egyensúly és a nyugalom.

Együtt vagy külön?

Egy kutatás szerint a családok 85%-ában a 6 év alatti kisgyerek átmenetileg vagy rendszeresen együtt alszik a szülőkkel. Amikor a baba megszületik, az édesanyának is kényelmesebb, ha a kicsi ott van mellette, hiszen igény szerint meg tudja szoptatni és a visszaalvás is könnyebben megy. Aztán előfordul, hogy a gyerek egyszerűen ott ragad a szülői ágyban.

Persze vannak olyan szülők is, akik mereven elzárkóznak még a gondolattól is, hogy egy harmadik beférkőzzön a hitvesi ágyba, még ha a saját gyerekről is van szó. Aztán ahogy jönnek a fogacskák, a betegségek és a kicsihez húsz percenként kell kelni - és átrohangálni a gyerekszobába-, úgy hagy alább az elszántság, míg végül a csemete állandó bérletet kap a családi ágyba.

Az együtt alvás pozitívumai

Jó alvóvá válik

A szakértők hangsúlyozzák, hogy teljesen természetes igény a kicsik részéről, hogy a szülői ágyba vágynak, hiszen számukra a szülő közelsége megnyugtató, velük érzik magukat igazán biztonságban. Ráadásul ennek van egy olyan pozitív hozadéka is, hogy látva a szülői példát arra, hogyan kell aludni, az alváshoz kellemes élményeik kötődnek majd és így nagy valószínűséggel később is jobb alvók lesznek.

Biztosabban kötődik

Az együtt alvás a kötődő nevelés egyik alapelve, amely közelebb hozza egymáshoz a babát és anyukáját, ezzel erős érzelmi kötődést kialakítva közöttük. A gyermek az első években a szülőkön keresztül ismeri meg a világot, tapasztalja meg a dolgokat, és ők jelentik neki a biztonságot is, ami a szakértők szerint később jó hatással lesz az érzelmi és értelmi fejlődésére is.

Magabiztosabb és kiegyensúlyozottabb lesz

Kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik korábban gyakran aludtak a szülőkkel, sokkal magabiztosabb fiatal felnőttek lettek. Olyan főiskolai hallgatókkal végeztek felméréseket, amelyeknek egyik csoportja kisgyermekkorában együtt aludt a szülőkkel. A felmérés rámutatott, hogy azok a hallgatók, akik egy ágyon osztozkodtak annak idején legalább az egyik szülővel, magasabb önértékeléssel rendelkeztek, amelyhez kiegyensúlyozottság és magabiztosság társult. Ezek mellett az együtt alvás segített a válaszadóknak abban is, hogy a későbbiekben könnyebben megismerjék a másokkal való fizikai kapcsolatot.

James McKenna, az amerikai Notre Dame Egyetem anya-baba viselkedési alváslaboratóriumának igazgatója rámutat, hogy azok, akik gyerekként sosem aludtak együtt a szülőkkel, nehezebben irányíthatóak, és boldogtalanabb felnőttek lettek.

Növeli az intelligenciáját

Azok a babák, akik egy ágyban alszanak a szülővel, többet vannak szoptatva, ezáltal egészségesebbek lesznek, és közvetve pozitívan befolyásolják a felnövekvő gyerek intelligenciáját is. Kutatások kimutatták, hogy gyorsabb a szellemi fejlődésük, és kisiskolás, 6-8 éves korukban magasabb az intelligenciahányadosuk.

Nyugodtabb lesz

McKenna tanulmányában azt is megjegyzi, hogy azok a babák, akik együtt alszanak a szülőkkel, sokkal nyugodtabban és mélyebben szundítanak, a pulzusuk és a légzésük is egyenletesebb. Pozitívumként megemlíthető, hogy a szülő ilyenkor a legapróbb neszre is felkel, éberebben alszik, így a csecsemőkorra veszélyes légzéskimaradást is hamarabb észreveszi.

+1 tipp, hogy az együtt alvás biztonságos legyen

Sok szülőben felmerül az elején: nem fogok-e a babára ráfeküdni, nem fullad meg a nagy párna és ágytakaró miatt? Ha nagyon pici babával történik az együtt alvás, fontos, hogy párnát ne kapjon, és maradjon elég helye a pihentető alváshoz. Az is remek megoldás, ha olyan kiságyat választ a szülő, amelynek rácsos része levehető, és odatolható a szülői ágyhoz. Így biztonságban, de mégis a szülőkhöz közel aludhat a baba.

 

Gyerekmosoly - 2020 május 28.
 

 

Iskola miatt szorong gyermeke? Ezek a játékok valóban segítenek!

Játékok a suli utánra, feszültség és frusztrációs helyzetek oldására

Ezek a hiperaktivitás, ADHD és figyelemzavar jelei!

Mi a különbség a magatartásprobléma, magatartászavar és a viselkedészavar között? Melyik csoportba tartozik a hiperaktivitás, figyelemzavar és az ADHD és melyek a jelei? Tisztázzuk!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18