FEL!

 Kedves Betegeink!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

Kérem, hogy egy gyermekkel csak egy szülő érkezzen továbbra is!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Az együttalvás 5 pozitív hatása a gyerekek fejlődésére

Egészség - Arra, hogy jó-e, ha a gyerek velünk alszik, egyszerűen nincs általános recept. Hiába indulunk úgy neki a szülőségnek, hogy mi biztosan nem fogunk együtt aludni a csemeténkkel, lehet, hogy ez az elképzelés nem fog működni. A rugalmatlan hozzáállás biztosan nem segít, ha a kisbabánk hasfájós, érzékenyebb az átlagosnál vagy egyszerűen csak testközelségre vágyik. Még ha nem is vesszük a szülői ágyba végleg, érdemes megfontolni, hogy amíg nagyon pici, mégis engedünk az elveinkből. Lehet, hogy pont ettől áll helyre az egyensúly és a nyugalom.

Együtt vagy külön?

Egy kutatás szerint a családok 85%-ában a 6 év alatti kisgyerek átmenetileg vagy rendszeresen együtt alszik a szülőkkel. Amikor a baba megszületik, az édesanyának is kényelmesebb, ha a kicsi ott van mellette, hiszen igény szerint meg tudja szoptatni és a visszaalvás is könnyebben megy. Aztán előfordul, hogy a gyerek egyszerűen ott ragad a szülői ágyban.

Persze vannak olyan szülők is, akik mereven elzárkóznak még a gondolattól is, hogy egy harmadik beférkőzzön a hitvesi ágyba, még ha a saját gyerekről is van szó. Aztán ahogy jönnek a fogacskák, a betegségek és a kicsihez húsz percenként kell kelni - és átrohangálni a gyerekszobába-, úgy hagy alább az elszántság, míg végül a csemete állandó bérletet kap a családi ágyba.

Az együtt alvás pozitívumai

Jó alvóvá válik

A szakértők hangsúlyozzák, hogy teljesen természetes igény a kicsik részéről, hogy a szülői ágyba vágynak, hiszen számukra a szülő közelsége megnyugtató, velük érzik magukat igazán biztonságban. Ráadásul ennek van egy olyan pozitív hozadéka is, hogy látva a szülői példát arra, hogyan kell aludni, az alváshoz kellemes élményeik kötődnek majd és így nagy valószínűséggel később is jobb alvók lesznek.

Biztosabban kötődik

Az együtt alvás a kötődő nevelés egyik alapelve, amely közelebb hozza egymáshoz a babát és anyukáját, ezzel erős érzelmi kötődést kialakítva közöttük. A gyermek az első években a szülőkön keresztül ismeri meg a világot, tapasztalja meg a dolgokat, és ők jelentik neki a biztonságot is, ami a szakértők szerint később jó hatással lesz az érzelmi és értelmi fejlődésére is.

Magabiztosabb és kiegyensúlyozottabb lesz

Kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik korábban gyakran aludtak a szülőkkel, sokkal magabiztosabb fiatal felnőttek lettek. Olyan főiskolai hallgatókkal végeztek felméréseket, amelyeknek egyik csoportja kisgyermekkorában együtt aludt a szülőkkel. A felmérés rámutatott, hogy azok a hallgatók, akik egy ágyon osztozkodtak annak idején legalább az egyik szülővel, magasabb önértékeléssel rendelkeztek, amelyhez kiegyensúlyozottság és magabiztosság társult. Ezek mellett az együtt alvás segített a válaszadóknak abban is, hogy a későbbiekben könnyebben megismerjék a másokkal való fizikai kapcsolatot.

James McKenna, az amerikai Notre Dame Egyetem anya-baba viselkedési alváslaboratóriumának igazgatója rámutat, hogy azok, akik gyerekként sosem aludtak együtt a szülőkkel, nehezebben irányíthatóak, és boldogtalanabb felnőttek lettek.

Növeli az intelligenciáját

Azok a babák, akik egy ágyban alszanak a szülővel, többet vannak szoptatva, ezáltal egészségesebbek lesznek, és közvetve pozitívan befolyásolják a felnövekvő gyerek intelligenciáját is. Kutatások kimutatták, hogy gyorsabb a szellemi fejlődésük, és kisiskolás, 6-8 éves korukban magasabb az intelligenciahányadosuk.

Nyugodtabb lesz

McKenna tanulmányában azt is megjegyzi, hogy azok a babák, akik együtt alszanak a szülőkkel, sokkal nyugodtabban és mélyebben szundítanak, a pulzusuk és a légzésük is egyenletesebb. Pozitívumként megemlíthető, hogy a szülő ilyenkor a legapróbb neszre is felkel, éberebben alszik, így a csecsemőkorra veszélyes légzéskimaradást is hamarabb észreveszi.

+1 tipp, hogy az együtt alvás biztonságos legyen

Sok szülőben felmerül az elején: nem fogok-e a babára ráfeküdni, nem fullad meg a nagy párna és ágytakaró miatt? Ha nagyon pici babával történik az együtt alvás, fontos, hogy párnát ne kapjon, és maradjon elég helye a pihentető alváshoz. Az is remek megoldás, ha olyan kiságyat választ a szülő, amelynek rácsos része levehető, és odatolható a szülői ágyhoz. Így biztonságban, de mégis a szülőkhöz közel aludhat a baba.

 

Gyerekmosoly - 2021 április 06.
 

 

5 tipp a stresszmentes ovi- és iskolakezdéshez

Így legyen szorongásmentes az óvodai-iskolai beszoktatás!

Ezért van szükség Karácsonykor a varázslatra!

Érdemes-e belemenni a játékba és még akkor is eljátszani, hogy a Mikulás vagy a Jézuska hozza az ajándékokat, amikor már gyermekeink nem is olyan kicsik? Szerintünk igen, mert ennyi varázslat egy évben még egy felnőttnek is jár!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18