FEL!

 Kedves Betegeink!

2020. március 30-tól elindítjuk online video konzultációs szolgáltatásunkat! Kérjük, hogy esetleges igényüket jelezzék az info@gyerekmosoly.hu címen.
Kollégáink az alábbi időpontokban állnak rendelkezésükre előre egyeztetett módon:
Dr. Benedek Pálma: kedd és csütörtök 9-11
Dr. Gács Éva: csütörtök 17-19
Dr. Fadgyas Balázs: szerda 17-19

Kérünk mindenkit, hogy maradjanak otthon, segítsék munkánkat!
Vigyázzunk egymásra!
Tisztelettel:
Dr. Benedek Pálma

1195 Budapest, Hofherr Albert utca 11/A

Útvonal

Ezt tegyük vészhelyzet esetén!

Egészség - 5 vészhelyzet, 5 tanács, hogy mit tegyünk és mit ne, ha elsősegélynyújtásra van szükség

1, Vérzést ne szorítókötéssel csillapítsunk!

A vérzést legtöbben szorítókötéssel orvosolják, ami azonban elzárja az adott végtag vérkeringését, így egy bajból kettőt csinálva könnyen szövetkárosodást okozhat. Alkalmazzunk inkább nyomókötést a seben, és ügyeljünk, hogy a használt anyagok mindig tiszták és sterilek legyenek! Fontos, hogy a végtagot a szív magassága fölé emeljük! Orrvérzés esetén sokan azonnal hátrahajtják a fejüket, melynek következtében a vér hátracsorog, és az illető vagy saját vérébe fullad bele, vagy lenyeli azt, és hányni kezd. A legjobb, ha befogjuk az érintett személy orrát, vagy zsebkendőt dugunk bele, kb. 10 percig. Ha ezután sem áll el a vérzés, azonnal forduljunk orvoshoz.

2, Ne ültessük fel az ájulás szélén állót!

Ha valaki olyan rosszul lesz, hogy úgy érzi, le kell feküdnie, ne gátoljuk meg ebben. Amíg fennáll a rosszullét, ne ültessük fel, mert az ájuláshoz vezethet, ha pedig előrebukik a feje, az elzárhatja a légutakat, és leállhat a légzése is. Hagyjuk feküdni, ha fekvés közben elájulna, helyezzük stabil oldalfekvésbe.

3, Ne kaparásszuk a fullánkot!

Fertőzésveszélynek tesszük ki azt, akit méh csípett meg és a fullánkot kapargatással szeretnénk eltávolítani, a mérget pedig megpróbáljuk kiszívni a sebből. Orvosoljuk a bajt tiszta csipesszel és antihisztamin tartalmú krémmel!

4, Ne nyalogassuk a sebet!

 A nyállal „kezelt” seb nem gyógyul gyorsabban, azonban a szánkban, illetve a nyálban megtalálható baktériumok fertőzések melegágyául szolgálhatnak. A sebes duzzanatra helyezett nyers hús szintén nem segít, azonban a benne található baktériumok elfertőzhetik a sérülést, és a mélyhűtőből közvetlenül előrántott fagyasztott termék is csak az érintett terület elfagyásához vezethet a duzzanat lelohasztása helyett. Jót azzal teszünk, ha fertőtlenítés, kötözés után törülközőbe tekert jéggel próbáljuk a fájdalmat csökkenteni. 

5, A herpeszt ne házi szerekkel kezeljük!

Tévhit, hogy a citromlé, az ecet vagy a pálinka jó ellenszere lehet a herpesznek. Nem érdemes bevetni őket, ugyanis nemcsak kimarhatják a bőrt, de alaposan ki is száríthatják azt, ami a gyógyulást csak még fájdalmasabbá és lassabbá teszi. Amire ilyen helyzetekben szükségünk lehet, azok a hámosító gyulladáscsökkentő készítmények.

6, Ne tekerjük be az égési sebet!

Gyakori az égési sebek otthoni félrekezelése is. Sokan zsíros anyaggal, pl. vajjal kenegetik, ráadásul betekerik, ami óriási hiba. A legfontosabb a legalább 10-15 perces hűtés (hideg folyó víz alá kell tenni), a tenyérnyinél nagyobb sérülés, hólyagosodás vagy láz esetén pedig azonnal orvoshoz kell fordulni!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2018 augusztus 02.
 

 

Így rakjuk össze a házi patikát!

Minden családban jó, ha van egy doboz, amelyben váratlanul jelentkező bajok ellátására és gyakori panaszok, betegségek gyors orvoslására tartunk gyógyszereket. Milyen esetekre érdemes felkészülni, mi legyen a házi patikában?

Kell-e vitaminpótlás áprilisban?

Ezeket együk, igyuk, hogy visszatérjen tavasszal az energiánk és ne betegedjünk meg!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1195 Budapest, Hofherr Albert u. 11/a

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18