FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így ápoljuk a koronavírusos gyermeket!

Általános - Hónapok óta a COVID-19 árnyékában éljük a mindennapjainkat. Még az orvosok, virológusok és kutatók sem tudják, meddig tart és mennyi ideig lesz velünk ez a járvány, mikor lesz végre hatékony vakcina. Ha a családban valaki elkapja a betegséget, ne essünk pánikba, készüljünk fel rá, és ha már megtörtént a baj, így ápoljuk a koronavírusos betegünket!

Legyünk felkészültek!

Az első és legfontosabb teendőnk, ha még nem volt fertőzött a családban, hogy készüljünk fel előre. Mit is jelent ez? Szerezzük be azokat az eszközöket, amelyekre az ápoláshoz szükségünk lesz: lázmérőt, lázcsillapítót- lehetőleg kétfélét, amelyeknek eltérő a hatóanyaga, hogy szükség esetén váltogatni tudjuk-, papírzsebkendőt. Tartsunk otthon mindig megfelelő mennyiségben maszkot, kéz-és felületfertőtlenítőt, egyszer használatos kesztyűt és az sem árt, ha antibakteriális hatóanyagú illóolajokat vagy légfrissítő spray-t is beszerzünk.

Teendők az első tünetek jelentkezésekor

Bármennyire is ártalmatlannak tűnik, hogy gyermekünknek fáj a torka, kicsit folyik az orra vagy van egy kis hőemelkedése, esetleg fájlalja a fejét és a hasát, ezeket vegyük komolyan és már az első tünetek jelentkezésekor tartsuk otthon, semmiképpen se vigyük közösségbe! Ha már reggel nincs jól gyermekünk, ne vigyük óvodába, iskolába, arra számítva, hátha még kibírja azt a napot. Amíg tavaly még simán belefért, hogy egy kis induló torokfájással, náthával mindenhová elmehettünk, addig idén maradjunk otthon és várjunk, mi lesz belőle. Nagy valószínűséggel nincs mindenkinek koronavírus fertőzése, ezért megijedni nem kell, de vigyázni egymásra mindenképpen érdemes.
Otthon a beteg maradjon elkülönítve! Bár az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a leginkább érintett 14-18 éves korosztályról a fertőzés általában nem terjed tovább a többi családtagra, a beteg körüli teendőkben a magas kockázatú csoportba tartozó személy (nagyszülők, krónikus beteg, elhízott családtag) lehetőleg ne vegyen részt!

COVID vagy sem?

Az elmúlt hónapokban minden légúti tünetet mutató gyereknél felmerült a kérdés, hogy ez most COVID vagy csak sima megfázás, és hogyan járjunk el. Az esetek többségében sajnos a tünetek sem segítenek eldönteni, mivel állunk szemben. Főként azért sem, mert az eddigi tapasztalatok alapján a gyerekek és a felnőttek nagy százalékánál a koronavírus fertőzés igen enyhe lefolyású: láz alig tapasztalható, sokszor még hőemelkedés sincsen. Nátha, torokfájás, köhögés általában van (ahogy egy egyszerű megfázásnál is). Az egyértelmű jelek: a nehézlégzés, a szaglás- és ízérzékelés átmeneti elvesztése vagy gyengülése igen ritkán jelentkeznek, ugyanakkor már lett pozitív olyan kisgyerek koronavírus-tesztje, akinél csupán enyhe nátha jeleit tapasztalták a szülők. Tehát a tünetek alapján nem lehet megkülönböztetni, melyik légúti betegséget és tünetet okozta koronavírus.
Ha tudjuk, hogy gyermekünk kapcsolatba került koronavírus-fertőzöttel, úgy sokkal könnyebb a helyzet. Még egyértelműbb a helyzet, ha a szülők is megbetegszenek. Ugyanakkor, bármennyire is bizonytalan a tünetek alapján a diagnózis, minden esetben fel kell, hogy merüljön a koronavírus eshetősége.

Teszteljünk!

Amíg nincs negatív teszt-eredmény a kezünkben, nem lehetünk biztosak abban, hogy nem covidos-e a kis betegünk. A jelenlegi eljárásrend lehetőséget biztosít, hogy minden, az orvos által gyanúsnak tűnő esetben ingyenes PCR-tesztet kérjünk. A mintavétel ugyan nem kellemes, de ha felkészítjük rá a gyermekünket, a legtöbbjük általában hősiesen viseli és szerencsére csak pár percről van szó.
Ha családon belül kiderül valakiről, hogy pozitív lett a tesztje, érdemes a vele közvetlen kapcsolatban állókat is letesztelni. Szoros kontaktnak minősül az, akivel 10 napon belül, 2 méteren belül, 15 percnél több időt töltöttünk maszk nélkül vagy érintkeztünk vele pl. kézfogással.

Mérjük fel betegünk állapotát!

Figyeljük, hogy a kis betegünk milyen állapotban van: aktív vagy levert és csak fekszik. Ez utóbbi esetben azonnal kérjünk segítséget gyermekorvosunktól! Akkor is hívjuk a szakembert, ha nehézlégzés, mellkasfájdalom, mellkasi nyomásérzés jelentkezik vagy a gyermek köpete véres. Ha gyermekünknek kékül az ajka vagy szürke, az alacsonyabb vér-oxigén szintre utalhat, ami ugyancsak orvosi segítséget igényel.

Ha 38 °C feletti lázat mérünk egy 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőnél, azonnal kérjünk segítséget, mint abban az esetben is, ha 3-6 hónaposunk láza 39 °C fölé kúszik tartósan.
A gyakori és tartós hasmenés, hányás is veszély-forrás lehet, mert könnyen kiszáradáshoz vezethet, ezért ezekkel a tünetekkel is forduljunk orvoshoz!

Biztosítsunk optimális feltételeket a gyógyuláshoz!

Mivel a koronavírus ellen még nem áll rendelkezésre gyógyszer, csak a tünetek enyhítésére hagyatkozhatunk: megfelelő folyadékfogyasztás, pihenés, kímélő étrend, láz- és fájdalomcsillapítás és az immunrendszer erősítését szolgáló C- és D-vitamin szedése – ezek azok, amelyekkel segíthetjük a kis beteg mielőbbi gyógyulását.

Gyermekünk leghamarabb a tünetek kezdete után 10 nappal engedhető vissza a közösségbe, amennyiben 3 napja tünetmentes.

 

Gyerekmosoly - 2021 február 23.
 

 

Minden, amit a koronavírusról jelenleg tudunk

7+1 fontos kérdés és válasz a koronavírussal, annak terjedésével, tüneteivel, kezelésével és megelőzésével kapcsolatban

Mára többszörösen mutálódott a koronavírus, de vajon ezek ellen is hatásos az oltóanyag?

A Covid-19 kórokozójának tavalyi megjelenése óta a vírusnak már több mutációja terjed. Az oltóanyagot gyártó cégek a vírus genetikai szerkezetének megállapítása után azonnal elkezdték a gyártást. A kérdés csak az, hogy ha azóta mutálódott a vírus, akkor vajon hatékonyak-e az ellenük kifejlesztett védőoltások is.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18