FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így készüljünk fel az utazásra kisgyerekkel!

Általános - Hasznos tippek, hogyan válasszunk úticélt és mire érdemes odafigyelni, ha autóval vagy repülővel utazik a család.

Az úti cél kiválasztása

Érdemes már az úticélt nagyon tudatosan megválasztani. Ez semmi esetre se legyen túlzsúfolt, mert az a baba idegrendszerét – és ezáltal a szülőkét is- megterheli. Érdemes olyan család- és bababarát szállást, esetleg nyaralót kinézni, ahol biztosított a nyugodt környezet. Arra is figyeljünk oda, hogy ne legyen túl szélsőséges a kiválasztott úticél klímája, mert a forróságot, a magas páratartalmat nemhogy a baba, de mi felnőttek se igazán toleráljuk.  Ha külföldre utazunk, a célországban megfelelő legyen az egészségügyi ellátás és a higiénia, mivel 3 éves kor alatt a kicsi immunrendszere még sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké. Szempont lehet az is, hogy milyen messzire kell utazni: első próbálkozásunk ne egy egész napos autó- vagy repülőút legyen.

Otthonteremtés idegen helyen

Négyhónapos kortól a babák kezdik megszokni a napi rutint, az őket körülvevő tárgyakat. Ha az utazás során tudjuk számára biztosítani a megszokott étkezést, az otthoni hálózsákot, alvókát, akkor biztonságban érzik magukat. Ám ha minden megváltozik körülöttük, nyugtalanná válnak és ez az alvásukra is rányomja a bélyegét. Ha nagy utazók vagyunk, érdemes beszerezni egy összecsukható úti ágyat, amiben akár már otthon is aludhat a baba, hogy megszokja.

Legyünk felkészültek!

Ha anyatejen kívül már mást is kap a pici, nagyon hasznos útitárs lehet a bébiétel. Ha van kedvenc, vigyünk magunkkal pár üveggel, ki tudja, milyen a választék nyaralásunk helyszínén. Érdemes bepakolni a botmixert is, hogy kedvünkre pépesíthessük a friss alapanyagokat. Ha a csapvíz nem iható, ne azzal mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket, hanem ásványvízzel, palackozott ivóvízzel és érdemes lehet meg is hámozni azokat.
Pelenkákból is készüljünk extra mennyiséggel, hiszen eltarthat egy darabig, mire egy idegen országban megtaláljuk a nekünk megfelelő alternatívát.

Jobb félni, mint megijedni

Kisgyerekeknél sajnos számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy megbetegszik, kisebb-nagyobb sérüléseket szed össze. Ha külföldre utazunk, érdemes előre tájékozódni, hogy baj esetén kihez lehet fordulni. Az sem hátrány, ha a háziorvosunk számát magunkkal visszük és szükség esetén tőle kérünk telefonos segítséget. Az elsősegély- és gyógyszercsomag pedig még véletlenül se maradjon otthon! Legyen benne láz- és fájdalomcsillapító, hányás és hasmenés elleni szer, valamint sebfertőtlenítő és kötszer, sebtapasz.

Ha repülővel utazunk

A fapados járatokkal költséghatékonyan juthatunk el rövid idő alatt nagyobb távolságokra is. Kétéves korig nem kell fizetni, viszont a picinek akkor ölben kell utaznia, ami hosszabb úton nagyon fárasztó és kényelmetlen lehet.

1, Törekedjünk arra, hogy ha van rá lehetőség és el tudjuk intézni, az első vagy a vészkijárathoz közeli sorba kapjunk jegyet, mert ott nagyobb a hely a mozgolódásra.
2, Könnyű, összecsukható babakocsit vigyünk magunkkal, amelyet ne adjunk fel poggyászként, mert a várakozás óráiban hasznos útitárs lesz.
3, Könnyű, kényelmes ruhába öltözzünk, de legyen nálunk kardigán, kis takaró is, mert a gép és a váró is légkondícionált, nehogy megfázzunk.
4, Fel- és leszállásnál adjunk a kicsinek cumit, a nagyobbaknak valamilyen rágcsálnivalót, a nyelés ugyanis segít a nyomáskülönbség kiegyenlítésében.
5, Állítsunk össze egy meglepetéstáskát, ami tele van könyvekkel, színezővel, mese- vagy zene CD-vel, mágnesjátékkal. A nagyobbak pedig már maguk is bepakolhatják kedvenceiket a hátizsákjukba.
6, Vigyünk magunkkal nassolnivalót és innivalót, hogy ha esetleg késik a gép vagy bármilyen okból tovább tart az út, a gyerkőcök csillapítani tudják éhségüket.

Ha autóval utazunk

Kétségtelen előnye az autóval utazásnak, hogy az indulást akár a csemete alvási idejéhez is igazíthatjuk, jóval több holmit magunkkal vihetünk és a nyaralás helyszínén is mobilak lehetünk.

1, Bármennyire is csábító, hogy éjszaka indulva gyermekünk végigalussza az utazást, vegyük számításba, hogy a felnőttek bioritmusában is hajnal 2-4 között van a holtpont. Induljunk hajnalban, így a vezető is kipihentebben kezdi a túrát.
2, Ha nem vagyunk időponthoz kötve, ne főszezonban utazzunk, amikor a legnagyobb a hőség, állandósulnak a dugók, gyakoribbak a balesetek. Amíg nem iskolás a gyerkőc, akár augusztus végén is útnak indulhatunk, így garantáltan elkerülhetjük a zsúfolt időszakot. Ha ez nem lehetséges, akkor tervezzük meg alaposan az útvonalat, ha lehet, a forgalmas csomópontokat kikerülve.
3, Legalább kétóránként álljunk meg pihenni. Sem a baba gerincének, sem a vezetőnek nem tesz jót az egy helyben ülés, a nagyobbak pedig mozgáshiányukat szeretnék levezetni. Az útvonal megtervezésénél vegyük figyelembe, hol vannak olyan pihenőhelyek, ahol kicsit át tudjuk mozgatni magunkat.
4, Unaloműző lehet a kedvenc CD vagy mese hallgatása, együtténeklés, nagyobbakkal pedig a szólánc, barkochba. Lehet versenyezni is, ki lát több piros autót vagy ki veszi észre leghamarabb a hegyeket, a tengert. Aki nyer, kap egy fagyit.
5, Ha csemeténk nehezen viseli az autózást, hányingere lesz, érdemes a patikában a kifejezetten utazási betegségre ható homeopátiás szert beszerezni. Se utazás előtt, se közben ne adjunk neki tejalapú vagy szénsavas italt és ne tömjük tele a hasát. Inkább kisebb mennyiséget egyen egyszerre és igyon sok vizet. Ne hagyjuk, hogy olvasson, színezzen, mert akkor még rosszabbul lesz.
6, Ne bástyázzuk körül cuccokkal a gyerkőcöt, csak a legfontosabbak maradjanak az autóban: alvóka, könnyű takaró, a pelenkázás kellékei és váltóruha, étel, ital, törlőkendő, nejlonzacskó, pótcumi.

 

Jean Orsolya - 2018 június 21.
 

 

Ez a koronavírus már nem az, ami egy évvel ezelőtt volt! Az új mutációk sokkal veszélyesebbek!

Egyre több orvos, kutató és biológus ad hangot azon véleményének, miszerint a Covid-19 és annak mutációi soha nem fognak eltűnni az életünkből, az oltások ellenére sem. Egy évvel ezelőtt jóval kevesebb ismerettel rendelkeztünk még a koronavírussal kapcsolatban és sok információról derült ki, hogy téves. Mit tudunk most a covidról és mire számíthatunk? Valóban velünk marad örökre?

Koronavírus: Erre figyeljünk, hogy ne fertőzzük meg a családtagjainkat!

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO állított össze egy iránymutatást azokra az esetekre, amikor a kórházi ellátás nem elérhető, vagy a tünetek enyhesége miatt kevésbé indokolt.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18