FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Kezdjük egészségesen a tanévet!

Egészség - Szeptember elsején új tanév kezdődik az iskolákban, a közösségbe járás, a megváltozott napirend, a követelmények megviselhetik lelkileg és egészségügyileg is gyermekünket. Összeállításunkban adunk néhány hasznos tippet, hogyan készítsük fel őt az iskolakezdésre, hogyan kerülhetjük el, hogy hiányzással induljon a tanév.

Készüljünk a sulira

Már a szünidő alatt, az iskolakezdés előtti napokban érdemes elkezdeni a fokozatos felkészülést gyermekünkkel az új életritmusra. Az alvási és táplálkozási szokásokat alakítsuk ki úgy, hogy az segítse a teljesítményüket és minél inkább hozzájáruljon az egészségükhöz. A rendszerességhez való hozzászokás után az iskolakezdés nem fog olyan hatalmas váltásnak tűnni, kevesebb stressznek lesz kitéve kicsi és nagy egyaránt. Minél kevesebb erőfeszítést igényel a gyermektől az új helyzethez való alkalmazkodás, annál több energiája marad a tananyag megértésére az új társsakkal való kapcsolat kialakítására.

Ügyeljünk a rendszeres és egészséges táplálkozásra

A vitamindús táplálkozás, az ásványi anyagokban gazdag ételek elengedhetetlenek gyermekünk fejlődő szervezete számára. Nem csak azért, mert újból egy nagyobb közösségbe kezd járni, hanem azért is, mert fokozott fizikai és szellemi aktivitást is várnak majd tőle az oviban, iskolában. Emiatt a reggeli sose maradjon ki és ügyeljünk rá, hogy az egész napi étkezés egyharmadát a reggeli és a tízórai tegye ki. A jó reggeli csillapítja az éhséget és energiával látja el a szervezetet. A legmegfelelőbb ételek a gyümölcsök, zöldségek, a sonkás-sajtos zsemle paprikával, uborkával, az édesítetlen italok és a tejtermékek (tej, joghurt, sajt, túró, vaj). Próbáljunk mellőzni a cukros ételeket és figyeljünk oda, hogy minden nap kerüljön az uzsonnás dobozba, otthon pedig az asztalra jó minőségű szénhidrát, vitamin- és rostdús zöldség, gyümölcs és fehérjében gazdag húsféle is!

Mit tehetünk az iskolakezdés előtt?

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett érdemes támogatni az immunrendszert is vitaminokkal, étrend kiegészítőkkel. Segítenek a szervezet megfelelő működésében, erősítenek a kórokozókkal szembeni védekezőképességünkben. Csökkentsük az esélyét, hogy hiányzással indítsuk a tanévet. Iskolakezdés előtt tanácsos gyermekünket fogorvoshoz illetve szemész orvoshoz elvinni, ha bármi probléma merülne fel, jobb iskola előtt orvosolni a bajt.

 Az első legyen a megelőzés!

A leggyakoribb gyermekközösségekben terjedő betegségek a megfázás és az influenza, melyek az ősz kezdetével kiemelt figyelmet kapnak. Mindkettő jellemzően cseppfertőzés útján terjed, de vannak vírusok, melyek a szemen, szájon, orron át is fertőzhetnek. Emiatt feltétlenül tanítsuk meg az alábbiakat a gyermekünknek:

  • A kézmosás fontos! Evés előtt és WC használat, kinti játék után mosson kezet.
  • Ne köhögjön, tüsszentsen másokra, használjon zsebkendőt! Egy tüsszentéssel több ezer fertőző részecske kerülhet a levegőbe, ami másokra és közös használati tárgyakra kerülhet, így könnyen megfertőzheti a többieket.
  • A helyes WC használat kiemelten fontos! Számos fertőzés elkerülhető vele, különösen a kislányok esetében.
  • Ajánlatos kézfertőtlenítőt magánál hordani, hogyha nem megfelelőek a higiéniás körülmények!
  • Ne igyon más ivópalackjából!

Ha mégis hiányzunk az elején

A betegségek gyermekek között, közösségben gyorsabban terjednek, így persze néha elkerülhetetlen egy komolyabb lefolyású betegséghullám esetén a hiányzás. Amennyiben a gyerek testhőmérséklete 37.5 fölött van, aluszékony, köhög vagy hány, tartsa őt otthon, míg 24 órán át tünetmentes nem lesz. Ilyen esetben nem is kell mondani, hogy mindenképp forduljunk gyermekorvoshoz, aki előírja a pontos kezelést. A gyógyszereket mindig a betegtájékoztatóban leírtak alapján vagy az orvos utasítása szerint adagoljuk, lejárt szavatosságú gyógyszereket, sose használjunk! C-vitaminnal segítsük, hogy gyorsabban túllendüljön gyermekünk a betegségen.

 Forrás: Pharmaplaza.hu; Fotó: Pixabay

Gyerekmosoly - 2022 augusztus 23.
 

 

5 illóolaj, ami fertőtlenít, illatosít és a fertőző betegségek megelőzésében is verhetetlen!

Beköszöntött az ősz, elindult a bölcsi, az ovi és az iskola. Ezzel párhuzamosan pedig újra megjelentek az alsó- és felsőlégúti betegségek, a megfázás és a nátha. Ha nem akarjuk a gyermekünket folyamatosan gyógyszerrel tömni (és nem is szabad), a vitaminok mellett jó szolgálatot tesznek a betegségek megelőzésében az illóolajok. Mutatjuk az 5 legerősebbet, amelyek az őszi-téli időszakban nagyon jó szolgálatot tesznek.

5 tipp a stresszmentes ovi- és iskolakezdéshez

Így legyen szorongásmentes az óvodai-iskolai beszoktatás!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18