FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Szellőztessünk, hogy megelőzzük a betegségeket! Így csináljuk!

Egészség - A hideg miatt ősszel és télen kevesebbszer nyitunk ablakot, pedig légcserére ebben az időszakban is ugyanolyan, vagy még nagyobb szükségünk van, mint más évszakokban. Összegyűjtöttük a szellőztetés szabályait és elmagyarázzuk, miért különösen fontos most, koronavírus-járvány idején.

Szellőztetés hidegben

A régi, rosszabbul záródó nyílászárók mellett a lakásokban volt valamilyen szintű folyamatos szellőzés. Az új, hermetikusan záródó ajtók és ablakok bent tartják a meleget, de a levegővétellel, fürdéssel, főzéssel és teregetéssel folyamatosan képződő párát is, ami több szempontból sem előnyös.

Télen a jó szellőztetés rövid, de hathatós. Öt-tíz perces kereszthuzattal gyorsan ki tudjuk cserélni a lakás levegőjét. Ezt érdemes reggel és este is megismételni, különösen a jelenlegi időszakban, amikor esetleg többen és több időt töltenek az otthonukban. A csendes, zöldövezeti környezetre nyíló ablakokat gyakorlatilag bármilyen napszakban kitárhatjuk, de a forgalmasabb utak mellett élőknek figyelni kell arra is, hogy a szellőztetést akkor végezzék, mielőtt a forgalom elindult, vagy miután elcsitult.

A túl száraz levegő sem egészséges

Páramérő készülékkel mérni tudjuk a lakás levegőjének nedvességtartalmát. 40-50% között az ideális. Általában a központi fűtéses lakásokban szokott gondot okozni, hogy a levegő páratartalma tartósan a kívánt érték alatt marad, vagyis túl száraz a levegő. Ez sem előnyös, mert a száraz meleg levegő irritálja, kiszárítja a nyálkahártyát. Emiatt gyakori orrvérzés, orrfújásnál véres váladék is jelentkezhet. A száraz nyálkahártya sérülékenyebb, a kórokozók emiatt könnyebben megtelepszenek rajta, a száraz levegőjű lakás emiatt közvetve gyakoribb légúti megbetegedésekhez is vezethet.

A szellőztetéssel a páratartalmat is javítani tudjuk. Érdemes este, lefekvés előtt is a hálószobában is szellőztetni, így a túl száraz benti levegőhöz képest kicsit párásabb külső levegő az alvásunkat is segíti. Emellett a szoba hőmérsékletére is fontos ügyelni, mert a túl meleg lakásban szárazabb a levegő. Napközben 22-24oC, éjszakára 19-20oC köré érdemes beállítani a hőmérsékletet.

A párás levegő veszélyei

A túl magas, tehát tartósan 60% feletti páratartalom sem egészséges. Az ilyen lakásokban gyakran jelenik meg penész, ami nemcsak a látvány és dohos szag miatt kellemetlen, de a belélegzése légúti károsodást, penész allergiásoknál komoly tüneteket is okozhat.

A szellőztetés ilyen esetben is nagyon fontos, segít a lakásban összegyűlt párától megszabadulni és ezáltal a penészesedés kockázatát is csökkenteni.

Szellőztetés koronavírus-járvány idején

A téli időszakban gyakoribb a különböző légúti fertőzést kiváltó kórokozók jelenléte is a levegőben. Ha beteg van a családban, ezért fontos, hogy lehetőleg a többiektől szeparáltan, külön helyiségben töltse a lábadozás idejét. Ilyenkor a rendszeres szellőztetés azért is fontos, mert a légcserével csökkenteni tudjuk a lakásban összegyűlt kórokozók számát is.

 

Forrás: Tüdőközpont

 

Gyerekmosoly - 2022 szeptember 15.
 

 

Így tanítsuk meg gyermekünknek az alapvető higiéniai szabályokat!

A legfontosabb, hogy mi magunk is jó példával járjunk elöl, ezen kívül pontosan megyarázzuk el, miért is olyan fontos odafigyelni a személyes higiéniára.

A maszkhasználat nem csak véd, de enyhítheti a koronavírus tünetek súlyosságát is!

Az általános maszkhasználat úgy tűnik, nemcsak az új fertőzések arányát csökkenti, de növeli azok számát is, akik ha meg is fertőződnek, de tünetmentesek maradnak. Feltételezések szerint ez utóbbi annak köszönhető, hogy a maszk csökkenti a bejutó vírusrészecskék számát – derül ki a New England Journal of Medicine friss cikkéből, amelyről dr. Merkely Béla rektor készített összefoglalót.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18