FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

5 betegség, ami elhúzódó köhögést okozhat

Egészség - A köhögés csak egy tünet, derítse ki a valódi okot, milyen betegség áll a háttérben!

Légúti fertőzések

Légúti fertőzések - meghűlés, vírusfertőzés – esetén a természetes gyógyulási folyamat része, hogy a kezdetben száraz köhögést felváltja a hurutos, azaz megindul a köpetürítés. Ilyenkor a köhögés általában idővel magától enyhül. Ha azonban egy akut gyulladásos megbetegedést kísérő köhögés tovább fennáll, mint 8 hét, akkor már krónikus köhögésről beszélünk, és ez az állapot kivizsgálást és orvos által felügyelt kezelést igényel. Nem érdemes otthon kísérletezgetni, mert a légúti fertőzés okozta krónikus köhögés hátterében gyulladás áll, ami könnyen tovább súlyosbodhat.

Reflux

Sokan nem gondolnak rá, pedig a folyamatos köhögési ingert reflux is okozhatja. A gyomorból a nyelőcsőbe, garatba visszaáramló savas nedv folyamatosan ingerli a nyálkahártyát és főként éjjel – a fekvő helyzet miatt - köhögési rohamokat vált ki. Mivel a savfelmaródás védtelenebbé teszi a légutakat a kórokozókkal, vírusokkal szemben, az érintetteknél gyakori a torokgyulladás, a gombócérzés és rekedtség is. A reflux okozta gyulladás egy fül-orr-gégészeti vizsgálattal kimutatható, kezelése speciális diétával és az esetek többségében a gyomorsav mennyiségét szabályozó gyógyszer segítségével történik.

Asztma

Az allergiás betegek csaknem negyedénél idővel asztmás tünetek lépnek fel. Ennek első tünete lehet a hajnali órákban jelentkező köhögés, az elnyújtott, sípoló kilégzés. Ha a probléma hosszú ideig kezeletlen marad, az a továbbiakban akár visszafordíthatatlan légzési nehezítettség kialakulásához vezet. A diagnózishoz tüdőfunkciós vizsgálatok és általában allergia teszt is szükségesek. Az asztma tipikusan olyan betegség, amely kezeletlenül egyre súlyosabb tüneteket produkál, ezért érdemes mielőbb szakemberhez fordulni.

Bakteriális fertőzés

A náthás, meghűléses tünetek – orrfolyás, eleinte száraz köhögés- sokszor szinte maguktól meggyógyulnak, ha időben elcsípjük a betegséget és gyermekünknek ágynyugalmat, sok pihenést és folyadékot – elsősorban mézes csipkebogyó-, bodza-, hársfateát – biztosítunk. Ám az enyhébb tünetek valamilyen súlyosabb fertőzés kezdetét is jelezhetik, amelyet az immunrendszer nem tud kivédeni. A baktériumok a szervezetbe jutva tüdőgyulladást, orrmelléküreg-gyulladást, hörghurutot is okozhatnak. A könnyű, gyors lefolyású betegségek sosem tartanak egy hétnél tovább, így ha a panaszok ennyi idő eltelte után is megmaradnak vagy súlyosbodnak, fel kell keresni a gyerekorvost.

Egyéb elváltozások

Krónikus köhögést a fentieken kívül számos eltérés okozhat. Ilyenek például bizonyos daganatok, a légutakba került idegen test, az idült melléküreg-gyulladás, szívelégtelenség, de jelentkezhet gyógyszer mellékhatásként is, például egyes szívritmus szabályozó készítmények is okozhatnak száraz köhögést, krákogást.


 

Jean Orsolya - 2018 június 04.
 

 

Túlsúlyos gyermeke? Ezek a betegségek is okozhatják!

3 betegség, ami elhízáshoz vezethet

Így terjed a COVID-19 a tudomány jelenlegi ismeretei szerint!

Rengeteg információnk van már a koronavírus terjedéséről, és a kutatások folyamatosan zajlanak, hogy minél többet tudjunk meg a betegség terjedési mechanizmusáról. Lássuk, melyek a legaktuálisabbak!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18