FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

5 gyümölcs, melyekkel érdemes vigyázni, mert komoly problémát okozhatnak!

Egészség - Népszerű gyümölcsök, melyekkel érdemes vigyázni, mert sok gyereknél allergiás reakciót válthatnak ki!

Nyáron rengeteg, finomabbnál finomabb gyümölcs között válogathatunk és adhatjuk a család apraja-nagyjának akár tízóraira, uzsonnára is, hiszen egészséges, vitaminokban, rostban gazdag alkotóelemei táplálkozásunknak. Azonban nem árt tudni, hogy a gyümölcsök allergiás reakciót is okozhatnak!

5 gyümölcs, ami allergiát okozhat

A gyümölcsben gazdag táplálkozás nagyon egészséges, hiszen tele vannak a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ám azt is tudnunk kell, hogy allergiás reakciókat is kiválthatnak. Ez az allergia ráadásul bármilyen életkorban kialakulhat, ezért nagyobbaknál is figyelni kell a gyümölcs fogyasztása után fellépő szokatlan tünetekre.

Cseresznye

Cseresznyeallergia esetén a torok és az íny kezd először viszketni, majd a hang rekedtté válik, az arc kipirosodhat. Idővel pedig akár hányás, hasmenés is jelentkezhet. Súlyosabb fokú allergiás reakció jele lehet a szédülés, a légszomj és a szapora szívverés. Ha gyermekünknél ezt tapasztaljuk, azonnal hívjunk mentőt vagy forduljunk szakemberhez!

Málna

Málnaallergia esetén szintén a szájüregi viszketés az első tünet, de ez esetben az arcon nem egybefüggő pirosság, hanem kisebb foltok jelenhetnek meg. Súlyos allergiát jelez az ajak és a nyelv duzzanata, valamint komoly problémát jelez a légzési nehézség, illetve az arcpüffedés.

Görögdinnye

A nyár egyik nagy kedvence a görögdinnye, melyet a legkisebbeknek először lé formájában érdemes adni rostossága miatt, ugyanis rostjait kicsit nehezebb megemészteni, így a baba pocakjának megterhelő lehet. Az allergia jelei itt is a szájüregi viszketés, súlyosabb esetben a légszomj, illetve a nyelvduzzanat. Bármelyik jelentkezik, fontos azonnal mentőt hívni.

Kivi

A kivi magas C-vitamin tartalma miatt nagyon közkedvelt gyümölcs, de nem árt az óvatosság, ugyanis az egyik legallergénebb gyümölcs. Kiviallergia esetén gyakoriak a különböző bőrkiütések, piros foltok, csalánkiütés, ehhez társulhat nehézlégzés. Az apró magvak irritálhatják a gyomor- és bélrendszert, ennek tünetei a hasfájás, puffadás, hányinger és hasmenés.

Alma

Az alma a hozzátáplálás első lépcsője, szinte minden szakértő ezt a gyümölcsöt ajánlja a pépes állagú ételek bevezetéseként. Nem árt azonban tudni, hogy a babának az almát mindig héj nélkül adjuk, mivel a gyümölcs héja sokak számára nem emészthető, szájviszketést, szájpadlás-duzzanatot, viszkető bőrkiütéseket okozhat.

Hogyan csökkenthetjük az allergia megjelenésének esélyét?

  • A hozzátáplálási táblázat – és/vagy egy a témával foglalkozó szakember – segítségével úgy tudjuk ütemezni az egyes gyümölcsök bevezetését, hogy azok minél kisebb valószínűséggel váltsanak ki allergiás reakciót. Almát már 4 hónapos, görögdinnyét 7-9 hónapos, cseresznyét 8 hónapos, málnát és kivit pedig egyéves kortól kóstoltathatunk.
  • Egyszerre mindig csak egy új ételt – zöldséget, gyümölcsöt, glutént, tejterméket- vezessünk be gyermekünk táplálkozásába, azt is nagyon csekély mennyiségben és legalább két-három hetet várjunk, mielőtt ismét valami újdonsággal kínáljuk. Ez alatt az idő alatt ugyanis már jelentkeznek az allergia tünetei.
  • Figyeljük gyermekünk bőrét! Sokszor az ekcémás tünetek illetve azok felerősödése utal arra, hogy valamit nem tolerál csemeténk emésztőrendszere.
  • Bizonyos ételek, gyümölcsök keresztallergiát okozhatnak, ami pollen-étel és étel-étel között is létrejöhet. A kivi fogyasztása például gyakran okoz szájüregi tüneteket latex és nyírfa allergiásoknál, de a kivi mellett a banán, burgonya, paradicsom, alma és őszibarack is gyakran vált ki hasonló tüneteket.
  • Ha úgy gondoljuk, hogy gyermekünk panaszai az étkezéssel összefügghetnek, vagy visszatérő panasz nála a hasfájás, hasmenés, kiütések, ekcéma, akkor javasolt szakembert felkeresni és allergia vizsgálatot végeztetni. Ennek segítségével pontosan meg lehet határozni, hogy mi okozza a gyermek tüneteit és az adott étel, vagy ételek elhagyásával a panaszai is megszűnnek.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Gyerekmosoly - 2020 július 16.
 

 

Így kezeljük kicsiknél a gyomorhurutot!

A gyomorrontás  tünetei és kezelése

Ilyen az egészséges babaétrend!

Ezt jelenti pontosan a kiegyensúlyozott étrend 3 éves korig. A legfontosabb tápanyagok, melyek nem hiányozhatnak gyermekünk tányérjáról.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18