FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Az ételallergia 4 kevésbé ismert tünete gyerekeknél

Egészség - Ha a gyermek hasa sokat fáj, hasmenés vagy véres széklet, székrekedés jelentkezik, akkor arra gondolunk, hogy tünetei az étkezéssel lehetnek összefüggésben. Ilyenkor gyakran valóban beigazolódik a kivizsgálás során, hogy ételallergia áll a háttérben. De mi a helyzet, ha a jellegzetes gyomor- és bélrendszeri tünetek elmaradnak és más panaszok jelzik az ételallergiát?

Bőrtünetek esetén is gyanakodjunk ételallergiára?

Bizony, a bőr is jelezheti az allergiát. Száraz, viszkető, ekcémás bőr és kiütések jelentkezhetnek. Már csecsemőkorban, anyatejes táplálás mellett is megjelenhetnek a tünetek, mivel az allergén fehérjék az anyatejjel is átjutnak a kicsi szervezetébe. Tápszeres babáknál a tehéntej alapú készítmények okozhatnak tüneteket. Később, a hozzátáplálás során, az új ételek bevezetésekor mutatkozhatnak az allergia jelei, fontos tehát a bőrtünetekre is figyelni.

Légúti tünetek az ételektől

Az ételallergia légúti panaszokat is okozhat. Eldugult orr, orrfolyás, gyakori száraz köhögés és asztmaszerű tünetek jelentkezhetnek. Ilyen panaszok esetén első körben fül-orr-gégészhez és/vagy tüdőgyógyászhoz fordulunk. Ha az elvégzett vizsgálatok nem mutatnak olyan eltérést, ami a tüneteket okozhatja, akkor érdemes ételallergiára is gyanakodni. Ilyen esetben ugyanis az allergiás gyulladás az orrnyálkahártyán vagy a légutakban is jelentkezhet. Ha a gasztroenterológiai kivizsgálás igazolja a tejallergiát, akkor a tejmentes étrendrendszerint megszünteti a panaszokat.

Ételallergia miatt nem alszunk éjszaka?

Ételallergia tünete is lehet a gyakori éjszakai ébredés gyerekeknél.Gyakori éjszakai ébredések, a kicsi sokszor felsír és napközben is nyugtalan? Ha nem találjuk az okát, hogy miért is nem aludtunk már végig hetek óta egy éjszakát sem, akkor érdemes ételallergiára is gondolni. Miután sikerül beazonosítani, hogy melyik étel fogyasztása okozza a panaszokat, az allergén étrendből való kiiktatásával – az édesanya diétájával vagy a tápszer cseréjével - az alvási gondok is megszűnnek.

Fáradtság, hajhullás és sápadtság

Ezek a tünetek gyakran vérszegénységet jeleznek, ám ha vaspótlás ellenére sem javulnak a véreredmények, akkor autoimmun gluténérzékenység, másnéven cöliákia is állhat a háttérben. Ez tehát nem ételallergia, mégis fontos megemlíteni, mert a fel nem ismert betegség komoly következményekkel járhat. Kezeletlen esetben a bélflóra károsodik, a rossz felszívódás miatt pedig a súlyfejlődés elmaradása is bekövetkezhet. Emellett a gyermekkori vashiány a szellemi fejlődésre is kihat: később számolási és írási nehézségeket, figyelemzavart és beilleszkedési problémákat is okozhat. A cöliákia kezelésével, a gluténmentes étrend szigorú betartásával a bélbolyhok regenerálódnak, a tápanyag felszívódása helyreáll, így a vaskészítmények szedésével a vérszegénység is megszűnik.

Forrás: Allergiaközpont.hu; Fotó: Pixabay

 

Gyerekmosoly - 2024 február 01.
 

 

Csecsemő- és kisgyermekkori tejallergia – Tünetei és kezelése

Ha egy csecsemő tartós hasmenéssel vagy éppen székrekedéssel küzd, esetleg evés után rendszeresen fáj a hasa, puffad, hány vagy bőrkiütései vannak, akkor elképzelhető, hogy tüneteit a laktóz vagy a tejfehérje váltja ki. Ilyenkor minden tejalapú élelmiszer fogyasztását kerülni kell, nem csak a babának, de az anyának is, ameddig szoptat.

Váltsunk életmódot! Így lehet sikeres hosszú távon is az elhatározásunk!

Új év, új célok: életmódváltás, több sport, tudatosabb táplálkozás, egészségmegőrzés. Az elhatározás az első lépés, ez után következnek a nagyobb kérdések: hogyan kezdjem el, hova forduljak, kinek higgyek? Szász Máté, a SYNLAB biológusa mondja el, mi lehet a sikeres életmódváltás kulcsa, miért érdemes például táplálkozási szakember segítségét kérni és miért nem érdemes csak az interneten olvasható tanácsokra hagyatkozni.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18