FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így előzze meg, hogy gyermeke állandóan megbetegedjen a közösségben!

Egészség - Közösségbe jár a gyermeke? Bölcsis vagy ovis? Akkor bizonyára az Önök számára is ismerős az az állapot, hogy többet beteg, mint amennyit nem. Mert állandóan elkap valamit, pár nap alatt meggyógyul, majd amikor visszamegy a közösségbe, újra megfertőződik és kezdődik az egész előlről. Összegyűjtöttünk pár hasznos információt, tippet, tényeket és tévhiteket, mi segíti a gyors felépülést és mi nem, mivel erősíthető gyermeke immunrendszere.

A gyerekek igazi bacimágnesek, egy 3 év alatti gyerek átlagosan 6-8 alkalommal is megfázhat évente. - Mivel az ennyi idős gyerekek először találkoznak a vírusokkal, a szervezetük nem tudja még olyan hatékonyan legyűrni ezeket, mint amikor később ismét támadásba lendülnek ugyanazok a kórokozók - magyarázta Carol J. Baker, a Baylor Orvosi Egyetem gyermekgyógyász professzora.

Sőt, mivel a gyerekeket nem foglalkoztatja különösebben, ha folyik az orruk, a vírusok a kezükön, ruháikon, játékaikon is megtalálhatók nagyobb számban, ahol akár 30 percig is életképesek maradnak. Amikor egy másik gyermek ezeket megfogja, ő maga is könnyedén elkaphatja a betegséget.

Azonban a jó hír az, hogy ha a gyerekek gyakran megfáznak az óvodai évek során, iskoláskorban már ritkább náluk, hogy megtámadják őket ezek a vírusok. Ennek feltehetően az oka az, hogy immunrendszerük már megtanulta felismerni és leküzdeni ezeket a kórokozókat. Egy német tanulmány szerint azoknak a gyerekeknek, akiknek 1 éves koruk előtt egynél több megfázásos betegségük van, kisebb esélyük van az asztmára.

A nátha tünetei

A kicsik között leggyakoribb betegség a megfázás vagy más néven nátha, amely általában 6-14 napig tart - hosszabb ideig, mint a szülők többsége gondolná. Leginkább az első 3 napban fertőző a beteg, de még attól is elkapható, aki már 2 hete szenved vele.

A nátha első jele a torokkaparás, torokfájás, majd a megfertőződést követő második-harmadik napon ehhez társul az orrfolyás, amely akár 10-14 napig is eltarthat. A megfázás ötödik-hatodik napján pedig megjelenik a köhögés és ez a tünet igen sokáig makacsul tarthatja is magát (nem ritka, hogy akár három hétig).

A nátha járhat pár napos lázzal, hőemelkedéssel is, de az sem ritka, hogy gyermekünk láztalan marad. Ha azonban a láz két-három napnál tovább tart, érdemes gyermekorvossal konzultálni.

5 módszer megfázás ellen

1, Kézmosás

Mivel a megfázást úgy a legegyszerűbb elkapni, ha a vírus a kezünkre kerül, majd ezzel megérintjük az orrunkat, szánkat, ezért az egyik leghatékonyabb védekezési mód, ha gyakran és alaposan - azaz szappannal, legalább 30 másodpercig - mosunk kezet. De az alkoholos kézfertőtlenítők is legalább ilyen hatékonyak.

2, Higiéniai alapszabályok betartása

A kézmosás mellett a gyakori orrfújás, a zsebkendő egyszeri használata és az is sokat segít a vírusok terjedésének megakadályozásában, ha tüsszentéskor a szánk elé tesszük a kezünket. 

3, Réteges öltözködés

Valószínűleg mi magunk is ezerszer hallottuk gyermekkorunkban, mennyire fontos a réteges öltözködés. Ez egyike azoknak az örökérvényű szabályoknak, amelyek valóban hasznosak. Érdemes melegen öltöztetni a gyereket, ha lehűl az idő, azonban a pulóver és a kabát önmagában nem akadályozza meg a megfázást. Ne öltöztessük alul gyermekünket, de a túlöltöztetés is vezethet megfázáshoz, hiszen amikor izzadtan leveszi a holmijait, pont attól fázik meg.

4, Elegendő alvás

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás erősíti az immunrendszert, így az ellenállóbb lesz a különféle kórokozók támadásával szemben. Az a kisgyerek, aki nem alszik eleget vagy valamilyen alvásproblémája van, hajlamosabb többször elkapni mindenféle betegséget és a gyógyulás is hosszadalmasabb.

5, Vitamindús táplálkozás

Akárcsak a megfelelő alvásnak, úgy az egészséges táplálkozásnak is hatalmas szerepe van a megelőzésben. Csoki és édességek helyett javasolt a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, akár smoothie vagy turmix formájában, ha máshogy gyermekünk nem hajlandó fogyasztani ezekből.

Használ-e a nagyi húslevese?

A gyerekek esetében a gyógyszeres kezelésről érdemes megkérdezni a gyermekorvost is, hiszen számos olyan vény nélkül kapható szer van a piacon, amit nekik nem szabad adni. Nem árt azt sem tudni, hog gyógyszerrel csak tüneteket lehet csillapítani megfázás esetén, így fájdalom- és lázcsillapítót tudnak felírni a kicsinek.

Számtalan olyan népi gyógymód él a köztudatban, melyek valóban hatásosak és felgyorsítják a gyógyulási folyamatot, ám vannak olyanok is, melyeknek semmilyen megalapozottsága nincs.

A csirkehúsleves azonban nem ez utóbbiak közé tartozik, annak ugyanis bizonyítottan gyógyító hatása van, mivel olyan gyulladás gátló anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek a tünetek enyhítésében. A leves könnyen emészthető, megelőzi a kiszáradást, enyhíti a torokfájdalmat, és a legtöbb gyerek szereti is.

A párásító használata is jó ötlet, hogy könnyebben tisztuljon a gyerek orra. Azonban naponta ki kell mosni és megszárítani, hogy ne telepedjenek meg benne a vírusok, és ne fertőzze vissza a gyereket, illetve hogy ne penészesedjen be.

Aki azonban azt gondolja, hogy antibiotikummal meggyorsítható a gyógyulás, az téved! Sőt, az még ártalmas is lehet! Mivel a megfázást vírusok okozzák, amelyek ellen nem hatékony az antibiotikum, nem kezelhető ezekkel a gyógyszerekkel. Az antibiotikum csak bakteriális fertőzések esetén vethető be.

Főként lázas megbetegedések, így például influenza esetén is szokták javasolni, hogy a gyerek tartson diétát és bizonyos típusú ételeket, például a tejtermékeket, zsírosabb, nehezebben emészthető fogásokat mellőzze. Ennek azért van jelentősége, mert ezekkel a nagy kalóriatartalmú ételekkel a szervezetnek meg kell birkóznia, így a gyógyulástól vonhat el energiát az emésztés.

Ugyanakkor fontos, hogy a gyerek rendesen étkezzen a betegség idején is, hogy erősebb legyen a szervezete, és könnyebben le tudja küzdeni a fertőzést. Ne aggódjunk, ha egy-két napig nincs étvágya, de itatni ilyenkor is kell, hiszen ha lázas, könnyen kiszáradhat. Ezeken a napokon jöhet jól a leves.

Gyakori tévhit, hogy a köhögést mindenáron csillapítani kell. A köhögés valójában a szervezet védekező mechanizmusa, amely segít eltávolítani a nyálkát a légzőrendszerből. Éppen ezért kerüljük a köhögéscsillapítók használatát, kivéve, ha az orvos kifejezetten javasolja. Nagyon jó szolgálatot tehet viszont ilyenkor a méz, amely fokozza a nyáltermelést, csökkenti az irritációt, amely a köhögést kiváltja. A botulizmus miatt azonban az egy évnél fiatalabb babáknak ne adjunk mézet!

A bőséges folyadékbevitel elengedhetetlen a nátha és influenza kezelésénél. A köhögés, a láz, a kifulladás mind kiszáradást okozhatnak, ezért is szükség van a folyadékpótlásra. A csecsemőknél ennek a legjobb módja a szoptatás, idősebb gyerekeknél pedig a víz, és a magas víztartalmú ételek, mint például a levesek.

Fotó: Pixabay/Mihail_Fotodeti

Gyerekmosoly - 2023 november 16.
 

 

Mit árulhat el az egészségi állapotunkról az orrváladék színe és állaga? Mutatjuk!

Már napok óta folyik az orra? Mutatjuk, mire utalhat az orrváladék színének, állagának változása, és mikor kell haladéktalanul orvoshoz fordulni!

Skarlát, bárányhimlő, vírusfertőzések - Őszi gyerekbetegségek

A hűvösebb idő, s főként a bölcsőde, óvoda és iskola beköszöntével a gyerekeknél óhatatlanul előtérbe kerülnek az őszi gyermekbetegségek. Melyek ezek, s vajon fel lehet készülni rájuk?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18