FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Mit árulhat el az egészségi állapotunkról az orrváladék színe és állaga? Mutatjuk!

Egészség - Már napok óta folyik az orra? Mutatjuk, mire utalhat az orrváladék színének, állagának változása, és mikor kell haladéktalanul orvoshoz fordulni!

A váladék önmagában nem betegség jele!

Az orrnyálkahártya folyamatosan termel váladékot, ennek ugyanis nagy szerepe van a kórokozók és irritáló anyagok elleni küzdelemben, illetve abban, hogy a nyálkahártya kellően nedves maradjon. A ragacsos váladékba ugyanis beleragadnak azok az apró, idegen részecskék, melyeket belélegzünk, és utána ezeket vagy kifújjuk, vagy pedig egyszerűen lenyeljük. Előfordulhat azonban, hogy valamilyen inger hatására a váladéktermelődés növekszik. Ilyen inger lehet például az allergia, vagy a felső légúti fertőzések, de akár az is, ha valami csípőset, fűszereset ettünk.

Mire következtethetünk a váladék színéből?

A váladék színe, állaga és mennyisége egyaránt árulkodhat az egészségi állapotunkról – persze, önmagában nem lehet ezt pontos diagnosztikai eszköznek tekinteni. A normális, egészséges emberekre jellemző váladék tiszta, áttetsző, a mennyisége, sűrűsége azonban egyénenként változó lehet.

Allergia esetében a váladék mennyisége a sokszorosára nő, híggá, vízszerűvé válik (vagyis, tényleg „folyhat” valakinek az orra). A tejszerű, zavaros váladék általában fertőző betegség jele. Az orr nyálkahártyája a vírusok, baktériumok hatására ugyanis nemcsak megduzzad, de be is gyulladhat, emiatt lassabban távozik a váladék, vagyis besűrűsödik, még mielőtt kifújnánk az orrunkat. A sárga vagy zöldes árnyalat is fertőzésre utal, ám a közkeletű tévhittel ellentétben nem lehet ez alapján megállapítani, hogy vírusos vagy bakteriális eredetű a fertőzés. A sárgás-zöldes árnyalatú, sűrű, nehezen eltávolítható takony csak azt jelzi, hogy a szervezetünk felvette a harcot a fertőzést okozó mikrobák ellen, így a váladékban egyre nagyobb mennyiségű elhalt fehérvérsejtet, illetve kórokozót találunk.

Jóval ritkább, hogy az orrváladék nagyon sötét barna, szinte fekete színű. Ezt a legtöbb esetben gombás fertőzés okozza, és főként azokat veszélyezteti, akiknek az immunrendszere nem működik megfelelően.

Mikor menjünk orvoshoz?

Önmagában a megnövekedett mennyiségű orrváladék nem indok arra, hogy orvoshoz menjünk vele, sokkal fontosabb, hogy milyen egyéb tünetek kísérik azt. Érdemes orvoshoz fordulni, ha allergiára gyanakszunk, mert ez a betegség gyógyszerekkel jól kezelhető, és a kellemetlen tünetek jelentős mértékben csökkenthetőek. A felső légúti fertőzések esetében akkor menjünk mindenképpen orvoshoz, ha lázunk van, levertnek érezzük magunkat, ha az orrdugulás-orrfolyás mellett nagyon köhögünk, fáj a torkunk vagy a mellkasunk illetve ha 5-7 napon belül nem javul, vagy egyenesen romlik az állapotunk. Az idősebbek (60 éven felüliek), illetve a kisgyerekek esetében még jobban oda kell figyelni ezekre a tünetekre! Akkor is forduljunk orvoshoz, ha a taknyosság mellett fáj az arcunk, a szemünk környéke (és a fájdalom előre hajolva fokozódik).

Forrás: Egészségkalauz.hu; Fotó: Pixabay

 

 

 

Gyerekmosoly - 2024 május 30.
 

 

Így előzze meg, hogy gyermeke állandóan megbetegedjen a közösségben!

Közösségbe jár a gyermeke? Bölcsis vagy ovis? Akkor bizonyára az Önök számára is ismerős az az állapot, hogy többet beteg, mint amennyit nem. Mert állandóan elkap valamit, pár nap alatt meggyógyul, majd amikor visszamegy a közösségbe, újra megfertőződik és kezdődik az egész előlről. Összegyűjtöttünk pár hasznos információt, tippet, tényeket és tévhiteket, mi segíti a gyors felépülést és mi nem, mivel erősíthető gyermeke immunrendszere.

Az elhúzódó orrdugulás 5 lehetséges oka gyermekkorban

Sorra vettük a leggyakoribb okokat, melyek tartós orrdugulást okozhatnak.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18