FEL!
  • Szakorvosi rendeléseinkre időpontfoglalás kizárólag online, a honlapunkon megtalálható „Időpontfoglalás” menüpont használatával lehetséges. Kivételt képez a hallásvizsgálat és az alvásvizsgálatot végző készülék időpontfoglalása, mely a +36703529500 hívószámon rendelési időben elérhető.

  • Szeptember 1-től a +36204248428 telefonszámon a rendeléssel kapcsolatos egyéb kérdések megválaszolására van lehetőség, munkanapokon 9 és 18 óra között.

1195 Budapest, Hofherr Albert utca 11/A

Útvonal

Így ismerjük fel a kiütések típusait!

Egészség - A kiütések leggyakoribb típusai, okai és kezelése gyermekkorban

A kiütés az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati tünet, rengeteg betegség okozhatja. Sorra vettük a leggyakoribbakat.

1, Csalánkiütés

A legáltalánosabb kiütés a csalánkiütés.  Sok minden kiválthatja megjelenését, például krémek, tisztítószerek, vegyszerek, mosószer vagy öblítő, rovarcsípés vagy akár a nagy meleg és az erős napsütés is. Általános szabály, hogy ha huzamosabb ideig – két-három hétnél tovább- fennáll, vagy időről időre visszatér, komolyabb kivizsgálásra  - allergiavizsgálatra, góckutatásra, gyulladások felderítésére- van szükség. 

2, Atópiás dermatitisz (ekcéma)

Az ekcéma szintén nagyon sok esetben lehet ludas a kiütések megjelenésében. Bár kiválthatja valamilyen külső, mechanikai hatás is, mint például bizonyos tisztálkodó szerek, szappan, mosószerek, krémek használata, vagy kialakulhat a bőrt szárító hatás – például klóros uszodavíz – miatt is, ha ezek kerülése mellett is megmarad az ekcéma, lehet, hogy valamilyen táplálék allergia áll a háttérben.

3, Bakteriális fertőzések

A bakteriális fertőzések okozta kiütések jellemzően a szőrtüszőkre lokalizáltan jelennek meg, az egész testen és a hajas fejbőrön is.

4, Pelenkakiütés

Csecsemőknél nagyon gyakori az ún. pelenkakiütés, melyet a bőrre kerülő vizelet és széklet okoz –feláztatja, felmarja a bőrt -, hatására irritálódik és sérül a bőr védekezőképessége.

5, Vírusos fertőzések

Gyerekkori kiütést még a vírusos fertőzések okozhatnak (mint a bárány- és a rózsahimlő), továbbá az ótvar, ha egy seb bakteriálisan felülfertőződik, miután elvakarják.

6, Gombás fertőzések

A gombás fertőzések ugyancsak kiütésekkel járhatnak, a rózsahámlás és sok gyógyszer szintén kivált ilyen panaszt.

Milyen kiütéses tüneteket tapasztalhatunk?

A kiütéseknek rengeteg válfaja létezik: lehet pirosas, bőrszínű, de az apró pöttyök mellett kisebb-nagyobb hólyagok is megjelenhetnek. Textúrájukban is eltérhetnek: van, amelyik nem emelkedik ki a bőrből és olyan is, amelynek érdes a tapintása, száraz, pikkelyes, hámló a felülete és bizonyos esetekben akár nedvezhetnek is. A kiütések viszkethetnek is, nem ritka, hogy környezetükben a bőr melegebb.

Kiütések kezelése

Alapszabály, hogy ne önmagában a kiütést kezeljük, hanem az azt kiváltó okot. Ha vírusos eredetű az ok, akkor a fertőzést kell megszüntetni. Ha a gondot bakteriális vagy gombás fertőzés váltja ki, akkor helyi kezeléssel vagy szisztémás, szájon át szedhető gyógyszerrel orvosolható. Amennyiben a kiváltó ok ekcéma, akkor a kicsi bőrének lipidrétegét kell mindenekelőtt helyreállítani a gyógyszertárban kapható, kifejezetten ekcémásoknak való illatanyag-, tartósítószer- és parabénmentes olajtusfürdők, illetve testápolók mindennapos használatával. Ha a panaszt gyógyszer okozza, akkor azt el kell hagyni. A csalánkiütéseknél az antihisztaminok, szteroidos nyugtató és hűsítő kenőcsök jelenthetnek segítséget.

Olyan kiütések is vannak, amelyekre speciális krémeket, balzsamokat vagy ecsetelőket ajánlhat az orvos. A pelenkakiütést például speciális popsikrémek használatával lehet megelőzni és kezelni, illetve emellett figyelni kell a pelenkázás idejére és módjára, a popsi tisztán és szárazon tartására.

HOgyan előzhetjük meg megjelenésüket?

Ha a kiváltó okot ismerjük, már tudjuk mérsékelni – vagy akár teljesen meg is tudjuk előzni- a kiütések megjelenését. Nagyon fontos, hogy bármilyen kiütésről is legyen szó, ne kísérletezzünk házi szerekkel és ismerősök által ajánlott, „bevált” módszerekkel, hanem forduljunk szakemberhez, aki alapos kivizsgálást követően, a felállított diagnózisnak megfelelő kezelést fog előírni.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2019 május 13.
 

 

Ezek a tünetek utalnak napallergiára!

A napallergia típusai, oka és kezelése

Így enyhítsük az ekcéma tüneteit természetes módszerekkel!

10+5 tipp az atópiás dermatitisz legyőzésére

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1195 Budapest, Hofherr Albert u. 11/a

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18