FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így ismerjük fel a kullancs által terjesztett Lyme-kórt!

Egészség - Amit a Lyme-kórról tudni érdemes: tünetei, diagnózisa és megelőzése, kezelése

Mi a Lyme-kór?

A Lyme-kór a kullancs által terjesztett bakteriális fertőzés, amely először bőrtüneteket, kezelés híján pedig idegrendszeri elváltozásokat, ízületi és izomfájdalmakat okoz.

Hogyan ismerhető fel?

A legelső tünet a csípés körül megjelenő, legalább 5 centiméteresre megnövő ovális alakú piros folt (a Lyme-folt). Ez nem viszket és nem is fáj. A folt legalább egy hétig, néha azonban akár egy évig is látható, és előbb-utóbb elmúlik magától is. Többszörös Lyme-folt úgy keletkezik, hogy a kórokozó a vérárammal szóródik, majd a bőrben több gócban indul szaporodásnak.

Kifejezetten gyerekekre jellemző a fülcimpán megjelenő cseresznye-méretű, lilásvörös csomó, ami teljesen fájdalommentes, kezelés hiányában azonban csak nagyon hosszú idő elteltével – hónapok múlva- halványul el. Szintén a gyerekekre jellemző tünet a fáradtság: a korábban eleven, izgő-mozgó gyerek kimerült és alig bír felkelni az ágyból. Kialakulhat hőemelkedés, amely éjszakai izzadással, hidegrázással párosulhat és akár több hétig is eltarthat.

A központi idegrendszer érintettségére utaló tünetek is megjelenhetnek: fejfájás, koncentrációs problémák, növekedésben, szellemi fejlődésben való lemaradás. A Lyme-kórral fertőzött gyerek ingerlékeny, fény- és zajérzékeny. Előrehaladott állapotban kínzó ízületi- és izomfájdalmak is megjelennek, lehetetlenné téve a pihenést.

A diagnózis

Tapasztalt szakember számára a folt már egyértelműen mutatja, hogy Lyme-kórról van szó. Kezelés nélkül a betegség egyre súlyosabb tüneteket okoz, ezt megelőzendő antibiotikumos kúrát ír elő a kezelő orvos, mivel a Lyme-kórt csak ezzel lehet megállítani és gyógyítani.

A Lyme-kór megelőzése

A Lyme-kór ellen sajnos még nincsen védőoltás, így a megelőzésnek kiemelt szerepe van. Íme a legfontosabb óvintézkedések:

  • Viseljünk megfelelő öltözéket, ha a szabadban vagyunk, kirándulunk. Ez a teljes testet fedő ruházatot, zokniba begyűrt nadrágszárat, kalap vagy sapka viselését jelenti.
  • Kerüljük a bozótos helyeket és a fűbe is csak úgy üljünk, ha pokrócot terítünk rá.
  • Használjunk legalább 6-8 óra védettséget garantáló kullancsriasztó szert!
  • Minden szabadtéri program után alaposan vizsgáljuk át a családtagokat, beleértve a hajlatokat, nyakat, a hajat, hajas fejbőrt, talpakat is!
  • Ha kullancsot találunk gyermekünkben, azonnal távolítsuk el! A legjobb az erre a célra patikában kapható hurok vagy csipesz. Arra figyeljünk, hogy eltávolítás közben ne nyomjuk össze a potrohát, mert abban élnek a Lyme-baktériumok. Nem kell aggódni, ha a kullancs feje beleszakadt a bőrbe, mert az már nem tartalmaz fertőző forrást.
  • Eltávolítást követően érdemes a kullancsot bevizsgáltatni, hogy Lyme-kórral fertőzött-e és ha igen, akkor egy hónap elteltével Lyme-kór szűrést végeztetni.
  • Jegyezzük fel a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét a naptárunkba, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor tájékoztatni tudjuk az orvost a kullancscsípés időpontjáról.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

Gyerekmosoly - 2021 június 24.
 

 

Támadnak a kullancsok és még veszélyesebbek, mint valaha!

Amit a kullancscsípésről és a Lyme-kórról tudni érdemes

Új koronavírus tünet, ami fertőzöttségre utalhat!

Kutatók szerint a nyelven végbemenő változások is utalhatnak rá, hogy a páciens elkapta a koronavírust.A megduzzadt vagy foltos nyelv is árulkodó jele lehet a koronavírus-fertőzöttségnek – állítja egy új kutatás.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18