FEL!

Tájékoztatjuk kedves Betegeinket és Családjaikat, hogy 2019. szeptember 1-től az alábbi változások lépnek életbe Központunk működésében:

  • Szakorvosi rendeléseinkre időpontfoglalás kizárólag online, a honlapunkon megtalálható „Időpontfoglalás” menüpont használatával lehetséges. Kivételt képez a hallásvizsgálat és az alvásvizsgálatot végző készülék időpontfoglalása, mely a +36703529500 hívószámon rendelési időben elérhető.

  • Szeptember 1-től a +36204248428 telefonszámon a rendeléssel kapcsolatos egyéb kérdések megválaszolására lesz lehetőség, munkanapokon 9 és 18 óra között.

  • Október 1-től a Központunkban nyújtott szolgáltatások árai megváltoznak. Az új árak honlapunk megfelelő menüpontjában megtalálhatók. Természetesen azon betegeinknek, akik 2019. augusztus 5. előtt foglaltak időpontot, még a régi áron nyújtjuk az előjegyzett szolgáltatást.

1195 Budapest, Hofherr Albert utca 11/A

Útvonal

3 tény és 3 tévhit az influenzáról

Egészség - A minden évben jelentkező influenzajárvány ellen nem csak lehet, de érdemes is védekezni és az sem árt, ha eloszlatunk néhány tévhitet.

Tény1: Vírus okozza

Az influenzát A-, B- és C-típusú influenza-vírusok okozzák, amelyek közül az A-vírus áll a világjárványok mögött, a B csak kisebb csoportok megbetegedését okozza, míg a C csak ritka, egyedi esetekért felelős. Mivel a náthához hasonlóan az influenzát is vírusok okozzák, általában nem segítenek kezelésükben az antibiotikumok.

Tévhit1: Olyan, mint egy nátha

Igaz, hogy az influenza lehet nagyon enyhe lefolyású, de míg a nátha néhány nap alatt elmúlik és többnyire nem veszélyes, addig az influenza szövődményei főleg kisgyermekeknél, időseknél és krónikus betegségben szenvedőknél okozhat súlyosabb betegségeket. Ezek között leggyakoribb a különböző baktériumok okozta tüdőgyulladás. Az influenza lefolyását meghatározza, hogy hány éves a beteg, kapott-e védőoltást, milyen az általános egészségi állapota és hogy az influenzának pontosan melyik típusát kapta el.

Tény2: Tipikus tünetekkel jár

Az influenza néhány óra alatt ledönti az embert, és a klasszikus náthás tünetek mellé komolyabb panaszok is csatlakoznak, mint a láz, a hidegrázás, a kimerültség, az izomfájdalom és a fejfájás. Az influenzás beteg lassabban gyógyul, maga a betegség nagyjából 10 napig tart, de a kimerültség még 2-3 hétig érezhető.

Tévhit2: Az influenza csak akkor fertőz, ha tünetei vannak

Valóban igaz, hogy a betegség akkor a legfertőzőbb, amikor a betegnek tünetei vannak (hiszen a vírus cseppfertőzéssel, köhögés, tüsszögés útján terjed), de akkor is továbbfertőzhetünk másokat, ha (még) nem mutatunk tüneteket, vagy ha nem érezzük magunkat annyira rosszul. Az influenza tünetei és lefolyása, súlyossága nagymértékben függ az egyén adottságaitól (hány éves, milyen az egészségügyi állapota), és lehet, hogy nála enyhe tünetekkel jelentkezik, mégis akit megfertőz, sokkal súlyosabb tünetekkel fog küzdeni.

Tény3: Az oltás védelmet nyújt

Elsősorban az öt éven aluli kisgyerekeknek, a terheseknek, az időseknek, és a hat hónaposnál idősebb krónikus betegségben szenvedőknek ajánlott az influenza elleni védőoltás. Azonban az aktív korú, munkába járó embereknek szintén előnyös. A védőoltás elölt vírust tartalmaz, így nem okozhat influenzás megbetegedést. Gyakorlatilag mellékhatás nélkül zajlik az oltás utáni időszak, legfeljebb hőemelkedés, a beadás helyén enyhe fájdalom vagy duzzanat, bőrpír jelentkezhet.

Tévhit3: Ha kaptunk oltást, egyáltalán nem kaphatjuk el az influenzát

Az oltás teljes mértékben megvéd a súlyos szövődményekkel szemben, de nem jelent százszázalékos garanciát arra nézve, hogy egyáltalán ne kapjuk el a betegséget. Ám ha meg is fertőződünk az influenza vírussal, a lefolyása sokkal enyhébb lesz, mintha nem kaptunk volna oltást.

Mit tehetünk megelőzés céljából?

- Zsebkendőbe tüsszentsünk, így távol tarthatjuk a vírusokat a kezünktől!
- Minél gyakrabban mossunk kezet!
- Gyakran szellőztessünk, így kevesebb vírus marad a légtérben.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

Jean Orsolya - 2019 február 11.
 

 

Fertőzés? Ezt ne tegye!

4 fertőzéssel kapcsolatos tévhit és 5 bevált módszer a megelőzésre

7 őszi immunerősítő tipp gyerekeknek

Így tegyük ellenállóvá gyermekünk immunrendszerét a hideg hónapokra!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1195 Budapest, Hofherr Albert u. 11/a

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18