FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A legfontosabb tudnivalók a rovarcsípés allergiáról

Egészség - A rovarcsípés allergia jelei és kezelése – Mit tegyünk allergiás reakció esetén?

Mi a rovarcsípés allergia?

A rovarcsípés allergia a hártyás szárnyú rovarok mérgében található fehérje természetű anyagokkal szemben kialakuló allergiát jelent. Európában a méhek és a darazsak által okozott csípések kapcsán alakul ki leginkább.

Milyen formái vannak a rovarcsípés allergiának?

A rovarméreg allergia 3 formája ismert: a nagy helyi reakció, a szervezetet egészét érintő általános reakció, valamint az ún. késői reakciók. A késői reakciók vese, idegrendszeri érintettséggel, érgyulladással járnak, előfordulásuk rendkívül ritkának számít.

Milyen tünetei vannak a helyi reakciót okozó rovarméreg allergiának?

A helyi reakció normálisan a rovar csípését követően kialakuló 1-2 cm átmérőjű, fájdalmas viszkető, vörös csomó, körülötte a bőr néhány cm-es körben duzzadt lehet. Allergiára utal, vagyis nagy helyi reakciót jelez, ha a csípés helyén 24 órán túl 10 cm-nél nagyobb duzzanat észlelhető.

Milyen tünetei vannak az általános reakciónak?

A rovarcsípést követő pár órán belül kialakuló kéz és lábfejet, majd egész testet érintő viszketés, csalánkiütések, gyengeségérzés, szédülés, torokkaparás, garat viszketése, hasi görcsök, sípoló légzés, fulladás lehetnek. A tünetek kialakulása gyors, túlnyomóan a szúrást követő első 5 percben számíthatunk rá. Az általános tüneteket okozó rovarméreg allergiát besorolhatjuk súlyosság alapján is. Ezek szerint vannak enyhe (néhány csalánkiütés), közepesen súlyos (kiterjedt bőrtünetek, ödéma, asztmás roham) és súlyos formák (szív és érrendszeri tünetek, anafilaxiás sokk).

Hogyan mutatható ki a rovarcsípés allergia?

Legfontosabb a rovar azonosítása és az ennek megfelelően elvégzett vérteszt, mely a rovarméreg ellen a szervezetben termelődött ellenanyagot mutatja ki. A bőrtesztek végzésekor a csípéshez teljesen hasonló reakció zajlik, ezért folyamatos orvosi felügyeletet igényel. Amennyiben a vérteszt pozitív, további vizsgálatok nem szükségesek. Ha a rovar nem pontosan azonosítható, úgy mindkét (darázs és méh) elleni ellenanyag vizsgálata szükséges.

Hogyan kezelhető a rovarcsípés allergia?

A rovarméreg allergia kezelése magába foglalja a tüneti terápiát és a megelőzést.

Megelőző kezelés

A rovarméreg allergiát immunterápiával gyógyítják meg véglegesen. Ennek során a rovarméreg tisztított kivonatát emelkedő adagban adják a bőr alá kizárólag intézeti körülmények között. Az eljárás mintegy 3 évet vesz igénybe, segítségével a rovarméreg allergia szinte 100%-osan gyógyítható. Gyógyulást jelent, ha a vérteszt, illetve a bőrteszt negatívvá válik. Ezen kívül létezik olyan deszenzibilizáló kezelés is, amely során a tisztított méregkivonatot emelkedő koncentrációban a nyelv alá csöpögtetik, az eljárás szintén évekig tart.

MIt tegyünk, ha gyermekünket megcsípte egy rovar? A tüneti kezelés

A tüneti kezelés a helyi reakciót okozó csípések esetén a csípés környékének adrenalin tartalmú injekcióval történő körbefecskendezését és antihisztamin tabletta adását, borogatás alkalmazását jelenti. A csípés helyére korlátozódó, általános tünetekkel nem járó, kisebb bőrelváltozás nem jelent allergiát, jegeléssel, antihisztamin tartalmú kenőccsel kezelve a tünetek gyorsan enyhülnek.

 

Jean Orsolya - 2018 június 07.
 

 

Előzzük meg a kisgyermekkori fogszuvasodást, mert a maradó fogakat is károsítja!

A cukros édességek, a fagylaltok, az esti mézes tea, a meleg kakaó mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis odafigyeléssel és a megfelelő szájápolási szokások kialakításával megelőzhető lenne. Ezért nagyon fontos, hogy már a bölcsődében és az óvodában megszeressék a gyerekek a fogmosást, három éves kor felett pedig ajánlott évenként a fogorvosi vizsgálat, problémás fogak esetében pedig félévente.

Egyre több gyerek kerül kórházba az Egyesült Államokban a delta variáns miatt

Minden korábbinál több gyereket kezelnek koronavírussal az Egyesült Államok déli és középnyugati kórházaiban, a szakértők a korábbinál rosszabb hullámra készülnek - írja a The Wall Street Journal. Az orvosok megosztottak abban, hogy a Delta variáns súlyosabban érinti-e a gyerekeket mint a korábbi változatok.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18