FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Allergiakezelés gyerekeknek természetes módszerekkel!

Egészség - A gyermekkori allergia jelei, diagnosztikája és kezelési lehetőségei akár természetes módszerekkel is!

Az a csecsemő, akinek babakorában száraz, viszkető bőre igényelt kezelést, a későbbi életkorban más allergiákra is hajlamos lehet. Az alábbi tünetek megjelenésével érdemes szakemberhez fordulni, hogy a kezelést időben elkezdve az allergia súlyosbodása elkerülhető legyen.

Bőrtünetek, ekcéma

Csecsemő-és kisgyermekkorban az egyik leggyakoribb tünet a bőrön jelentkező atópiás ekcéma. A vörös foltok, kiütések az arcon, a hajlatokban és testszerte jelentkezhetnek és a bőrtüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérhetik. Sokszor az atópiás ekcéma az előfutára a későbbi allergiás betegségek kialakulásának, ezért akinél ez az elváltozás babakorban előfordult, nem árt a fokozott odafigyelés.

Ételallergia

A csecsemőkori bőrtüneteket követően, vagy azokkal egy időben a gyermeknél táplálékallergia is jelentkezhet. Az ételallergia tünetei már csecsemőknél, a szoptatás időszaka alatt is jelentkezhetnek. Az anya által elfogyasztott ételek molekulái – ugyan csak nagyon kis mennyiségben -, de átjutnak a tejbe. A kifejezetten allergiás hajlamú csecsemők pedig már ettől az anyatejbe került, igen minimális mennyiségű idegen fehérjétől is kóros tüneteket mutathatnak. Allergiás tünetek tápszeres babáknál is kialakulhatnak, a készítmények ugyanis tehéntejből készülnek, tehát ugyanúgy allergiát válthatnak ki, mint maga a tehéntej. Az ételallergiás panaszok a hozzátáplálás időszakában is jelentkezhetnek. A leggyakoribb allergének a tej, tojás, liszt, szója, hal, eper és mogyoró. Az ételallergia tünetei: a gyomor- és bélrendszerben hasmenés, hányás, haspuffadás, véres széklet; a bőrön csalánkiütés, bőrszárazság, ekcéma; illetve a légutakban nátha, orrfolyás, tüsszögés, ödéma, fulladás formájában jelentkeznek.

Szénanátha, asztma

Óvodás korban sokszor az elhúzódó fülgyulladások, orrmandula-műtét után is fennálló savós középfülgyulladások hívják fel a figyelmet az allergiás állapotra. Az elhúzódó felső-légúti betegségek, szem-orrviszketés, kínzó orrdugulás, reggeli tüsszögések azonban már felkeltik a gyanút. Kisgyermekkorban, 3-4 éves gyermekeknél a felsorolt panaszok már a klasszikus légúti allergiás betegség tünetei is lehetnek. Az asztma megjelenése inkább a késő óvodáskor-iskoláskorra tehető, míg az allergiás nátha nagyobb gyermekeknél, fiatal felnőtteknél jelenik meg, habár egyre többször észlelhető már óvodáskorban is.

Hogyan diagnosztizálható gyermekkorban az allergia?

Kisebb gyermekeknél rendszerint vérvizsgálattal mutatható ki, mi okozza a tüneteket. 2 éves kor felett bőrpróba is végezhető, melynek során a szakember allergén kivonatok 1-1 cseppjét egyesével felteszi az alkar bőrére, majd ezen a cseppen keresztül pici karcolást ejt a bőrben.

Természetes módszerek, melyek segíthetnek

Az utóbbi években több kutatás is igazolta, hogy bizonyos zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények antihisztaminként viselkednek, így képesek csökkenteni a pollenallergia tüneteit. Keresztallergia esetén viszont nem árt az óvatosság és az orvos tanácsának kikérése!

Csalán - Az elsősorban vértisztító hatásáról ismert csalánt allergiásoknak is érdemes fogyasztaniuk.
Bromelain - Az ananász kivonat, a bromelain természetes formában és táplálékkiegészítőkben kivonatként is elérhető, gyulladáscsökkentő hatásánál fogva segíti a szénanáthás tünetek enyhülését.
Quercetin - A quercetin a flavonoidok családjának egyik tagja, amely sok gyümölcsben is megtalálható: az almában, szőlőben, fekete cseresznyében és sötét bogyósokban - mint a szeder vagy az áfonya - valamint számos zöldlevelű zöldségben is jelen van, kedvező hatását a légúti gyulladásos folyamatok csökkentésével fejti ki.
C-vitamin - Erős antioxidáns, amelyet számos zöldség és gyümölcs tartalmaz természetes formában, de szedhető táplálékkiegészítő formájában is. Kutatók szerint a szénanáthás tünetek eredményes csökkentéséhez napi 2g C-vitaminra van szükség.

 

Jean Orsolya - 2018 április 01.
 

 

Allergiás? Ezekre figyeljen az ünnepek alatt!

4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

7 tipp, hogy az ünnepek alatt is egészségesek maradjunk!

Így kerüljük el az emésztőrendszeri panaszokat és a betegségeket karácsonykor!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18