FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Allergiás van a családban? Ezeket érdemes tudni az allergiáról!

Egészség - Az allergia lehetséges kiváltó okai, tünetei és diagnosztizálása

 Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egyébként az egészséges embernél semmilyen reakciót nem váltanak ki. A klasszikus allergia elsődleges oka a hízósejtek és IgE antitestek részvételével lezajló immunreakció. Bármilyen anyagot, ami antitest-termelést vált ki, antigénnek, azokat, amelyek antitest-termelést és további immunreakciókat (allergiás reakciót) váltanak ki, allergéneknek nevezzük.
 
A leggyakoribb allergének: a pollenek, atkák, állati szőrök, penészspórák, különböző állatok csípéssel a szervezetbe jutó mérgei, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek.

Az allergia kiváltó okai

A többgénes öröklődés és a halmozott családi előfordulás hajlamosíthat allergiára. Leggyakrabban virágporok és házi poratka, valamint állati szőrök a kiváltó okok.

A feketeüröm, a parlagfű és a többi allergizáló növény évszázadok óta megtalálható az ember környezetében. Ám a civilizációs ártalmak következtében az emberi nyálkahártya sérülékenyebbé vált, amelyen így a pollenek könnyebben meg tudnak tapadni valamint az állandó stressz az egész szervezetet fogékonyabbá teszi az allergiára.

Az ún. táplálkozási allergének közül a legismertebbek a tej, tojás, olajos magvak (dió, mogyoró). Allergiát kiváltó élelmiszerek még: a szójafehérje, gabonafélék, zeller, sárgarépa petrezselyem, eper, dinnye.

Az allergia tünetei

Azok az allergének, melyek levegő által terjednek (a pollenek, atkák) rákerülnek a szemre, bejutnak a légutak nyálkahártyájára és ott helyi tüneteket okoznak. Ezek közül a leggyakoribbak: a szemviszketés, könnyezés, a szem bevörösödése, orrváladékozás, az orr viszketése, tüsszögés, de jelentkezhet köhögés és súlyos esetben asztmás roham is.
A pollenek a bőrre kerülve is okozhatnak tüneteket. A bőrkiütések különböző típusai jöhetnek létre (pl. bőrpír, ekcéma, csalánkiütés). Az elváltozásokat szinte mindig erős viszketés is kíséri.
Ha az allergén az emésztőrendszerbe jut, az hasi fájdalommal, hányingerrel, hányással, puffadással, hasmenéssel járhat, de gyakran az ilyen esetekben is találkkozhatunk bőrtünetekkel. Gyakori a test különböző területén (általában arcon, nyakon) kialakuló vizenyős duzzanat, az ödéma.
Az allergia idegrendszeri tüneteket is produkálhat: alvászavart, migrént, fáradékonyságot.
Az allergia betegség az egész szervezetre kiterjed, de csak a súlyosabb esetekben észleljük, hogy a reakció nem marad lokalizált. A legsúlyosabb egész szervezetet érintő allergiás reakció az anafilaxia. Ebben az esetben az immunsejtekből rövid időn belül nagy mennyiségű kémiai mediátor szabadul fel, ami sokkos reakcióhoz vezet. Ez az állapot, kezelés nélkül (esetenként kezeléssel is) halálhoz is vezethet.

Az allergia kimutatása

Több eljárás is létezik az allergia kimutatására, de alapvetően két típust különböztetünk meg: a provokációs teszteket és vérvizsgálatokat. A provokációs tesztek során kis mennyiségű allergénnel vagy allergén-kivonattal hozzák kontaktusba a szervezetet, általában a bőrt. Érzékeny egyéneknél meghatározott időn belül helyi reakció jelentkezik. A vérből az össz-, és a specifikus IgE mennyiségét határozzák meg.

Fotó: Unsplash/Kelly Sikkema

 

Gyerekmosoly - 2018 január 04.
 

 

5 illóolaj, ami fertőtlenít, illatosít és a fertőző betegségek megelőzésében is verhetetlen!

Beköszöntött az ősz, elindult a bölcsi, az ovi és az iskola. Ezzel párhuzamosan pedig újra megjelentek az alsó- és felsőlégúti betegségek, a megfázás és a nátha. Ha nem akarjuk a gyermekünket folyamatosan gyógyszerrel tömni (és nem is szabad), a vitaminok mellett jó szolgálatot tesznek a betegségek megelőzésében az illóolajok. Mutatjuk az 5 legerősebbet, amelyek az őszi-téli időszakban nagyon jó szolgálatot tesznek.

Csalánkiütés, torokduzzanat, viszketés, bőrpír és hólyagok – Így ismerjük fel a veszélyes rovarcsípést!

Kipirosodott, irritált bőr, viszketés, hólyagok – ezek a rovarcsípések jellegzetes tünetei, melyek a legtöbbször néhány nap alatt és fájdalom nélkül elmúlnak. Ám ha a csípés helye elfertőződik, csalánkiütés vagy torokduzzanat alakul ki, esetleg a gyulladt terület átmérője nagyobb, mint 10 cm, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, függetlenül attól, hogy pók, szúnyog, ágyipoloska vagy egyéb rovar okozza a fájdalmas tüneteket. Hazánkban is megjelent már a tigrisszúnyog, ami akár súlyos betegségeket is terjeszthet.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18