FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezek lehetnek az elhúzódó orrfolyás okai gyerekeknél

Egészség - Összefoglaltuk, milyen okok állhatnak a szakaszos vagy állandó orrfolyás hátterében.

Ez okozza az orrfolyást

Az orrnyálkahártya egészséges gyerekeknél is termel váladékot, ám ennek mennyisége elenyésző, általában visszakerül a torokba és lenyelik. Bizonyos állapotok esetén azonban az orrváladék mennyisége megnövekedhet, ennek egyik gyakori kiváltó oka a megfázás. A náthás orrfolyás, orrdugulás mellett ilyenkor egyéb, a szülők által egyszerűen beazonosítható, egyéb betegségre utaló tünetek – például láz, rossz közérzet, étvágytalanság, torokfájás - is jelentkeznek. Vannak azonban olyan esetek, amikor látszólag a gyermeknél fennálló állandó orrfolyás az egyetlen tünet, amely valamilyen rendellenességre figyelmeztet.

A gyermeknél tartósan fennálló orrfolyás hátterében több betegség is állhat. Lehet például elhúzódó orrmelléküreg-gyulladás, nem allergiás rhinitis, orrmandula megnagyobbodás, orrkagyló duzzanat, orrpolipok, orrsövényferdülés, az egyik oldalon a hátsó orrnyílás elzáródása, de előfordulhatnak nazális ciszták és gyerekeknél gondolni kell arra is, hogy az orrüregbe szorult idegen test miatt jelentkezik orrfolyás.

Az orrfolyás kivizsgálásának menete

Panaszok esetén ne halogassuk a szakorvos felkeresését, aki a fül-orr-gégészeti kivizsgálás során részletesen kikérdezi a szülőket az egyéb meglévő vagy korábbi betegségekről, majd megvizsgálja a gyermeket. A fájdalmatlan vizsgálat során kiderül, ha például orrsövényferdülés áll fenn vagy idegentest zárja el az orrnyílást.

Az orrmandulákról is képet kaphatunk, de az orrnyálkahártya állapota sokat elárul a kiváltó okról. További vizsgálatokra is szükség lehet és az orrfolyás kezelése a kiváltó októl függ. Bizonyos esetben gyógyszerekkel, orrspray segítségével megszüntethető, de olykor műtétre is szükség lehet.

Ezért fontos a mielőbbi kezelés

Ha az elhúzódó orrfolyás hosszabb időn át kezeletlen marad, az egyrészt veszélyes abból a szempontból, hogy így az azt kiváltó ok sem került megszüntetésre, illetve további szövődmények is kialakulhatnak. Ennek egyik lehetséges formája, hogy az orrfolyás, orrdugulás miatt fennálló tartós szájlégzés az állkapocs és a fogak fejlődésére is kedvezőtlenül hat. Szövődményként előfordulhatnak gyakoribb megbetegedések, középfülgyulladás és arcüreggyulladás is. Tartós panaszok esetén ezért mindenképp kérjük szakember segítségét a kezeléshez!

Forrás: Egészségkalauz.hu; Fotó: Pixabay/Design Miss C

 

Gyerekmosoly - 2024 január 11.
 

 

Az elhúzódó orrdugulás 5 lehetséges oka gyermekkorban

Sorra vettük a leggyakoribb okokat, melyek tartós orrdugulást okozhatnak.

Már megint fülfájás? Ezek az okok állhatnak a hátterében!

A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz. A fogfájáshoz hasonlóan heves, lüktető jellegű a megjelenése, amely este, lefekvés után erősödhet. A fülfájás hátterében nyáron inkább a hallójáratgyulladások a gyakoribbak, az őszi-téli időszakban pedig a megfázásos panaszok kapcsán kialakuló fülkürthurut, illetve középfülgyulladás.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18