FEL!

1195 Budapest, Hofherr Albert utca 11/A

Útvonal

Ezeket a betegségeket okozhatja a klímaberendezés!

Egészség - 5 tanács, hogyan maradhatunk egészségesek klímás helyiségben és hogyan kerülhetjük el a légkondi betegségeket.

A klíma veszélyei

A modern légkondicionáló kellemes hőérzetet biztosít és szűri a levegőt – a pollent, a szálló port -, de ha nem megfelelően használjuk, ártalmas lehet.

A nagy hőmérsékletkülönbség, a ki-be járkálás és a direkt hideg levegőáramlás könnyen okozhat felső légúti panaszokat (náthát, fülfájdalmakat, arcüreggyulladást, köhögést), kötőhártya-gyulladást, ízületi fájdalmakat és kiszáríthatja a nyálkahártyát is.

A klíma friss levegőt nem biztosít, a zárt helyiségben lévő, elhasznált levegőt hűti és cirkuláltatja, amelyben baktériumok, vírusok, por, pollen és akár gombaspórák is lehetnek. Ez utóbbi közül legveszélyesebb a Legionella, amely akár súlyos tüdőgyulladást is okozhat.

A gépkocsi- valamint a lakossági klímák nem ilyen – azaz nem nedves hűtési - technológiával működnek, ezért azoknál nem kell tartani a legionellózistól, ellenben gombás fertőzéstől igen! A mikroorganizmusok – többek között a gombaspórák - belégzése allergiás reakciót, asztmás rohamot is kiválthat.

Klíma kisokos

- Tisztíttassuk klímaberendezéseinket rendszeresen! Ha szükséges, cseréltessük ki a szűrőket is!
- Ne tartózkodjunk a légáramlat alatt és mindig legyen nálunk egy vékony pulóver, amit a vállunkra, derekunkra tekerhetünk, ha éreznénk a hideg levegőt!
- Ügyeljünk arra, hogy 6-7 foknál sose legyen nagyobb eltérés a külső és a belső hőmérséklet között!
- Ha úgy érezzük, száraz, ég a szemünk, használjunk szemcseppet vagy műkönnyet, a bőrünket védjük hidratáló krémekkel és a belső hidratálásról se feledkezzünk el! Óránként igyunk meg egy nagy pohár vizet, teát!
- Rendszeresen szellőztessünk, hogy a helyiségben lévő levegő kicserélődjön!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2019 június 06.
 

 

Fertőzés? Ezt ne tegye!

4 fertőzéssel kapcsolatos tévhit és 5 bevált módszer a megelőzésre

3 tény és 3 tévhit az influenzáról

A minden évben jelentkező influenzajárvány ellen nem csak lehet, de érdemes is védekezni és az sem árt, ha eloszlatunk néhány tévhitet.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1195 Budapest, Hofherr Albert u. 11/a

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8:00-19:00

Kedd: 8:00-19:00

Szerda: 8:00-19:00

Csütörtök: 8:00-19:00

Péntek: 8:00-19:00

Szombat: zárva

Vasárnap: zárva