FEL!
 • Szakorvosi rendeléseinkre időpontfoglalás kizárólag online, a honlapunkon megtalálható „Időpontfoglalás” menüpont használatával lehetséges. Kivételt képez a hallásvizsgálat és az alvásvizsgálatot végző készülék időpontfoglalása, mely a +36703529500 hívószámon rendelési időben elérhető.

 • Szeptember 1-től a +36204248428 telefonszámon a rendeléssel kapcsolatos egyéb kérdések megválaszolására van lehetőség, munkanapokon 9 és 18 óra között.

1195 Budapest, Hofherr Albert utca 11/A

Útvonal

Fülfájás? Ezekkel a tünetekkel vigyük gyermekünket azonnal orvoshoz!

Egészség - Mit tegyünk, ha fáj gyermekünk füle, és láza van? Azonnal orvoshoz vigyük vagy adjunk fájdalom- és lázcsillapítót és várjunk, amíg a panaszok enyhülnek? Elmondjuk, mi alapján döntheti el, hogy azonnal orvosi ellátásra van-e szükség.

A fülfájások hátterében többnyire vírusfertőzés okozta középfülgyulladás áll, amely antibiotikum adása nélkül, pár nap alatt magától is meggyógyul. A fülfájás, még ha erősebb is, ritkán tart egy napnál tovább. Ezért igyekezzünk minél hamarabb fájdalomcsillapítót adni a gyermeknek és azt az első 1-3 napban napközben, szükség esetén éjszaka 4-6 óránként ismételjük.

Fülfájás otthoni kezelése

 • A Nurofen és a Panadol készítmények, amelyek a patikában recept nélkül kaphatóak, nagyon hatékony láz- és fájdalomcsillapítók. Ezen kívül a hallójáratba cseppentsünk Otipax fülcseppet, ez is segíthet enyhíteni a fájdalmat.
 • Ha a gyermekünknek jól esik, tartsuk melegen a fülét helyileg, meleg sópárna alkalmazásával.
 • Lefekvés előtt mindenképpen adjunk a gyermeknek fájdalomcsillapító hatású készítményt, mert a fülfájás vízszintes helyzetben fokozódik a vénás pangás miatt. Jótékony hatású lehet az ágy fejvégi részének megemelése is ilyenkor.
 • Biztosítsunk ágynyugalmat a kis betegnek!
 • Amennyiben a panaszok a fájdalomcsillapító ismételt adása mellett enyhülnek, és a gyermek megnyugszik, szükségtelen azonnal orvoshoz fordulni. Elegendő, ha 2-3 napon belül megmutatjuk a gyermeket a háziorvosnak. Ennyi idő után jobban megítélhető, hogy szükséges-e antibiotikus kezeléssel kiegészíteni a gyógyszereket a gyógyuláshoz.

Mikor forduljunk minél hamarabb orvoshoz?

Két meghatározó tényezőt érdemes figyelembe venni, amikor nem tudjuk eldönteni, vigyük-e gyermekünket azonnal orvoshoz vagy sem: a tüneteit és a korát.

 • Először mindenképpen próbáljuk meg a fájdalom- és lázcsillapító ismételt adását, és ha ez hatékonynak bizonyul, gyermekünk jobb kedvű, nyugodt, akkor nem szükséges azonnal orvoshoz vinni.
 • Mindenképpen forduljunk azonban orvoshoz, ha gyermekünk 2 évesnél fiatalabb és lázas. Ebben a korban középfülgyulladás esetén gyakran az általános tünetek (láz, etetési nehézség, nyűgösség, nyugtalanság) a meghatározóak.
 • Forduljunk orvoshoz akkor is, ha a gyermekünk ugyan elmúlt 2 éves, de láza 39 °C feletti, fülfájása maximális dózisú fájdalomcsillapítóval nem csillapítható vagy fülfolyás jelentkezik.
 • Az elesett állapot, aluszékonyság, hányinger, hányás, és fejfájás olyan tünetek, amelyek komplikált középfülgyulladásra utalnak, ezért ha ezeket tapasztaljuk, azonnal vigyük orvoshoz gyermekünket! Ilyenkor fontos, hogy mielőbb fül-orr-gégész megvizsgálja és megfelelő ellátásban részesítse a kis beteget.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Gyerekmosoly - 2019 október 17.
 

 

Ezek a gócok okozhatnak komoly gondot gyermekkorban!

Sokszor beteg, fáradt és étvágytalan gyermeke? Lehet, hogy valamilyen góc okozza ezeket a tüneteket!

Így kerülhetjük el a vírusos megbetegedéseket télen!

A leghatékonyabb módszerek az influenza és a vírusok okozta megbetegedések megelőzésére

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1195 Budapest, Hofherr Albert u. 11/a

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18