FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.08.01-től 2024.08.26-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk korlátozottan érhető el (szerdánként 16.30-17.30 között)!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Így enyhítsük az ekcéma tüneteit természetes módszerekkel!

Egészség - 10+5 tipp az atópiás dermatitisz legyőzésére

Az atópia örökletes hajlam, tulajdonképpen nem betegség, hanem olyan normál variáció, amelynél jellemző a születéstől fogva szárazabb bőr, a kevesebb faggyú- és verejtéktermelés és a fokozott hajlam mindenféle allergiára, asztmára.

Az atópiás dermatitisz tünetei

Az atópiás dermatitisznél az elsődleges tünet a száraz bőr viszketése, majd a folyamatos dörzsölés, vakarás által létrehozott bőrelváltozások: a száraz, kivakart, kissé megvastagodott lilásvörös bőr, kiütésekkel, hámlással. Ezek a jelek leginkább a hajlatokban (könyök-, térdhajlatban) és a nyakon jelentkeznek, de gyakran érintettek az ujjbegyek, a tenyér, a talp és a szem illetve a száj körüli terület is.

A tünetek gyakran összefüggést mutatnak az étkezéssel és a különböző fertőzésekkel is.
Ha allergia is fennáll az atópiás alkatúaknál - ami nagyon gyakori-, akkor ugyanúgy jelentkezhet más allergiás bőrgyógyászati elváltozás (pl. kontakt ekcéma) is, mint bárki másnál, de természetesen ebben az esetben az atópiás dermatitiszes tünetek árnyalják a képet. Mivel az atópia érzékeny pszichés alkattal is jár, ezért a stressz különösen erősen befolyásolja vagy akár elő is hívhatja a tüneteket.

Mi okozza az atópiás dermatitiszt?

Gyermekeknél nem kellő időben, módon bevezetett táplálék, csecsemőknél helytelenül alkalmazott kozmetikumok, nem megfelelő bőrápolás, irritáló anyagok (például a dohányfüst) egyértelműen segítik a tünetek létrejöttét. Emellett nagyon fontos az anya megfelelő pszichés és fizikai gondoskodása is, mivel ennek hiányában az atópiás alkatú gyermekeken sokkal hamarabb és erőteljesebben jelenhetnek meg a tünetek.

Felnőtteknél a betegség fellángolását kiválthatja a stressz, hormonális okok (terhesség, változókor, menstruáció), hidegebb évszakok, bizonyos élelmiszerek, kozmetikumok. Az atópiás elváltozásokat sokszor pusztán azzal megelőzhetjük, hogy pótoljuk a bőr felületéről hiányzó zsíranyagot és a vizet.

5 módszer az atópiás dermatitisz gyógyszermentes kezelésére

Allergizáló faktorok elkerülése

Az ekcéma tüneteit azzal enyhíthetjük legeredményesebben, ha nem csupán a tünetekre, hanem az okokra is odafigyelünk. Mivel az ekcémások többsége valamilyen egyéb allergiában – például ételintoleranciában, házi poratka és állati szőr allergiában – is szenved, ezért a szervezet ezekkel együtt már nem tud megbirkózni és megjelennek az atópiára jellemző kellemetlen tünetek.

Éppen ezért első teendő az allergizáló faktorok kizárása. Házi poratka és állati szőr érzékenység esetén például a lakás atkamentesítése, ultrahangos légtisztító és száraz párásító beüzemelése.

Diéta

Ekcémás hajlam esetén nem ajánlott a tej fogyasztása, mert az súlyosbítja a tüneteket. A tehéntejet ki lehet váltani növényi- vagy magtejjel. Bizonyos gyümölcsök és zöldségek is erősítik a panaszokat, így például a csokoládé, a cukor, a fehér liszt, a citrusfélék és a paradicsom, ezért megfontolandó ezek kerülése vagy csak nagyon kis mennyiségben fogyasztása.

Lelki egyensúly

Mivel a pszichés alkat és az ekcéma között is összefüggést mutattak ki a téma kutatói – stressz esetén erősödnek a tünetek-, ezért a lelki egyensúly fenntartása is fontos, ha meg akarjuk előzni a bőrtüneteket. Gyerekek esetében különösen fontos a napirend, a biztonság, az érintés – sok simogatás- és a rendszeres szeretet-kinyilvánítás. Minél nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb egy kisgyerek, minél kevesebb stresszfaktor van az életében, annál kisebb az esélye az atópiás tünetek fellángolásának.

Gondos bőrápolás

Alapvetően fontos a száraz bőr víztartalmának visszapótlása gyakori és bőséges krémezéssel. A bőrtisztítás mértéktartó legyen, szappannal ugyanis a bőr saját zsírrétegét oldjuk ki, fokozva ezzel az amúgy is száraz bőr vízvesztését. Nem kell azonnal gyógyszerhez és szteroidos kenőcshöz nyúlni, a patikákban kaphatók omega olajos tusfürdők és testápolók, balzsamok, melyekkel megelőzhető a betegség belobbanása. Ezen kívül érdemes kerülni a hosszas fürdőzéseket és a forró vizet is, mert ezek szárítják a bőrt.

Fényterápia

Megfigyelhető, hogy nyáron az ekcémás tünetek enyhülnek, ez egyrészt a kevesebb feszültséggel – nyáron többet tudunk pihenni, kevésbé vagyunk stresszesek- magyarázható, ami ebben az időszakban ér bennünket, másrészt pedig a napfény áldásos hatása érvényesül ilyenkor. Aki teheti, utazzon tengerpartra, mert a sós víz is gyógyír az atópiára.

Ha szükség van gyógyszeres kezelésre

Súlyos esetekben sajnos nem úszható meg a gyógyszeres kezelés. Az atópiás dermatitis esetén külső szerek, mint krémek, kenőcsök és oldatok, valamint belsőleg használatos készítmények kerülnek alkalmazásra. Ez utóbbi főleg antihisztamin tartalmú készítmények, ritkán antibiotikumok szedését jelenti. Ezek a gyógyszerek a gyulladáson kívül a viszketést is csökkentik.

A gyógyszeres terápiát általában külsődleges kezeléssel is megtámogatják a szakemberek.Ide tartoznak a szteroidokat és kalcineurin gátlókat tartalmazó kenőcsök, krémek. A szteroidokat csak nagyon rövid ideig szabad alkalmazni, a gyakran előforduló mellékhatások miatt. A kalcineurin gátlók hatékonyságukat tekintve a szteroidokhoz hasonlóak, de azok káros mellékhatásai nélkül. A kalcineurin gátlók a gyulladáscsökkentést több úton érik el: gátolják a gyulladásos sejtek működését, a hisztamin felszabadulását, csökkentik a gyulladáskeltő anyagok termelődését. Alkalmazhatók fenntartó kezelésre is.

10 jó tanács atópiásoknak

  1. Fürdés helyett zuhanyozzunk - így kevésbé lesz száraz a bőrünk!
  2. Használjuk fürdőolajat, fürdőkrémet szappan helyett!
  3. Kerüljük a forró vizet és a habfürdőket!
  4. Párásítsuk télen a fűtött lakást!
  5. Használjunk rendszeresen olyan konzerváló - és illatanyagmentes testápolót, mely képes visszazsírozni a bőrt!
  6. Viseljünk könnyű, pamutruhát a szintetikus helyett!
  7. Használjuk a jól bevált, hipoallergén mosóporunkat, kozmetikumainkat! Ne kísérletezgessünk!
  8. Ne vakarjuk bőrünket, ez csak fokozza a tüneteket!
  9. Töltsünk lehetőleg minél több időt a napon, a napozás általános szabályainak betartása mellett!
  10. Figyeljünk táplálkozásunkra, a táplálékban előforduló esetleges provokáló faktorokat próbáljuk meg kideríteni és azokat elkerülni!

Fotó: Unsplash/Dragos Gontariu

 

Gyerekmosoly - 2021 május 13.
 

 

Ételek, amikkel természetes módon erősítheti az immunrendszerét

A szervezet természetes ellenállóképessége javítható, ha étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza többek között az immunrendszer felépítéséhez és aktivitásához szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket és folyadékot.

Piros foltok, viszkető hólyagok a bababőrön - Melegkiütés vagy napallergia?

Csecsemőknél, kisgyerekeknél gyakori, de felnőtteknél sem ritka, hogy a nagy melegben piros kiütések, hólyagocskák jelennek meg a bőrükön. Hogy különböztethetjük meg a melegkiütést a napallergiától?

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18

 

2024.08.01 és 2028. 08. 26. között csak szerda 16-18 között van rendelés!