FEL!

 Kedves Betegeink!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

Kérem, hogy egy gyermekkel csak egy szülő érkezzen továbbra is!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Így védhetők ki gyermekkorban a húgyúti fertőzések!

Egészség - Minden, amit a gyermekkorban második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzésről tudni kell: mi okozza, melyek a tünetei, hogyan kezelhető, miért veszélyes és hogyan előzhető meg a húgyúti fertőzés.

Melyek a húgyúti fertőzések típusai?

Gyermekkorban a húgyúti fertőzések a légúti fertőzések után a második leggyakoribb bakteriális fertőzéstípusnak számítanak.  Két fő típusát különböztethetjük meg: az alsó és a felső húgyúti fertőzést. Alsó húgyúti fertőzések alatt a hólyag és a húgycsőfertőzés talaján kialakult gyulladást értjük. A felső húgyutak fertőzése a vesemedence és súlyosabb esetben a veseállomány baktériumok okozta betegsége. A húgyúti fertőzéseket leggyakrabban az Escherichia coli nevű, normálisan a székletben is meglévő baktérium okozza.

Kiket veszélyeztet leginkább?

A húgyúti fertőzések csecsemőkorban kisfiúknál gyakrabban fordulnak elő. Ebben szerepet játszik az is hogy ebben az életkorban a fityma még le van tapadva, a külső húgycsőnyílás nehezebben tartható tisztán, ezért a kórokozók könnyebben megtelepedhetnek. A későbbi életkorban a lányoknál fordul gyakrabban elő a betegség, mivel a húgycső rövidebb, tágabb, így  a kórokozók felszálló fertőzés révén könnyebben feljuthatnak a húgycsőbe és a felsőbb húgyutakba.

Melyek a húgyúti fertőzések tünetei?

Az alsó húgyúti fertőzés tünetei általában helyi jellegűek: sűrűbb, nehézkes, időnként fájdalmas, csípő vizeléssel kezdődik, amelyet hőemelkedés, bágyadtság, étvágytalanság és nyűgösség kísérhet. A vizelet normálistól eltérő színe, erősebb, kellemetlenebb szaga is fertőzésre utalhat.
A felső húgyutak gyulladását általános tünetek, így például a magas láz, rossz közérzet, hányinger, derékfájás jelezheti. Csecsemőkorban a magas láz mellett a betegségre hívhatja fel a figyelmet a haspuffadás, nyugtalanság és az étvágytalanság is. Gyakran az alsó húgyutak is gyulladtak, ezért a gyakoribb, fájdalmas, csípő érzéssel kísért vizelés is megfigyelhető.

Miért veszélyes, ha nem kezelik?

Megfelelő kezelés nélkül csecsemőknél a baktériumok elszaporodása akár szepszishez is vezethet, és nagyobb korban is súlyos szövődményeket, vesemedence-gyulladást, vesekárosodást okozhat.

Hogyan történik a betegség diagnosztizálása?

A diagnózis felállítása a gyermek alapos vizsgálatával illetve a tünetek kikérdezésével indul. A has vizsgálatakor húgyhólyag gyulladás esetén a hólyagtájék, a szeméremtest feletti terület nyomásra érzékeny, míg vesemedence gyulladásakor a vesetájék ütögetésre fájdalmas. A diagnózis pontosításában a vizeletvizsgálat nyújt segítséget, amely a reggeli első vizeletből történik.
Ennek a vizeletnek a laboratóriumi, üledék illetve bakteriológiai vizsgálata segít a betegség okának a feltárásában és a megfelelő gyógykezelés – az esetek többségében antibiotikum – kiválasztásában.
Hasi ultrahangra csak visszatérő esetben – vagy a vesék érintettségének igazolására - kisebb gyermekeknél, csecsemőknél, főleg fiúknál lehet szükség. Ezzel a vizsgálattal a hólyag fala, egyenetlensége, esetleg kövek és kiboltosulások észlelhetők. Bizonyos esetekben – például vesemedence gyulladás gyanúja esetén- pedig vérvételre is szükség lehet.

Hogyan kezelhető?

Az enyhe lefolyású húgyúti fertőzés, a húgyhólyaggyulladás otthoni kezeléssel megoldható, melynek során 5-7 napos antibiotikus kezelés, bő folyadékfogyasztás javasolt. Az antibiotikumos kezelés befejezése után célszerű egy újabb vizeletvizsgálat elvégzése.
A vesemedence-gyulladás kezelése mindig kórházban történik, mivel ebben az esetben vénásan adott antibiotikum szükséges, általában 7-10 napig. Nagyon fontos az ágynyugalom illetve a bő folyadékfogyasztás és a gyakori vizeletürítés, melynek segítségével meg lehet akadályozni, hogy a húgyutakban lévő baktériumok tovább szaporodjanak. A kórházi kezelést követően általában még több héten keresztül kell folytatni az előírt antibiotikum szedését, amellyel az ismételt fertőzés előzhető meg.
Vesemedence-gyulladáson átesett gyermekek nefrológiai gondozása a lehetséges szövődmények elkerülése miatt fontos. A gondozás során rendszeresen történik vizelet ellenőrzés, vizelettenyésztés illetve egyéb kiegészítő vizsgálatok (vérnyomásmérés, a vesék izotópos vizsgálata, hólyagfeltöltéses vizsgálat).

Hogyan előzhetők meg a húgyúti fertőzések?

  • Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával, vizelési inger esetén pedig minél gyorsabb vizeletürítéssel. Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy soha ne tartogassák a vizeletet, mert a pangó vizeletben a baktériumok rohamos szaporodásnak indulnak.
  • A higiénés rendszabályok – többek között az intim tájék helyes mosásának - megtanításával és betartásával. Kislányoknak különösen fontos megtanítani, hogy minden alkalommal alapos kézmosás előzze meg az ürítést, idegen helyen soha ne üljenek rá a wc ülőkére, minél nagyobb terpeszben pisiljenek, székelés után gondosan tisztítsák meg a végbél területét és a törlés mindig elölről hátrafelé történjen. Mindig legyen kéznél fertőtlenítő spray/gél/törlő, amivel az ülőkét is át lehet törölni, nedves törlőkendő és eldobható, papírból készült wc-ülőke.
  • A hideg nem oka a fertőzésnek, de a lehűlés segíti a kórokozók elszaporodását, ezért a gyermekek öltözéke mindig az időjárásnak megfelelő legyen. Strandolást követően pedig ajánlott a vizes fürdőruha azonnali szárazra cserélése - egy alapos zuhanyzást követően-.
  • Csak természetes anyagú alsóneműt vásároljunk gyermekünknek! A műszálas, nehezen szellőző, szoros alsóneműket és ruhadarabokat kerüljük!
  • Visszatérő húgyúti fertőzések esetében válasszuk a lezuhanyozást illetve csökkentheti a diszkomfort érzetet a kamillás ülőfürdő.
  • Visszatérő húgyúti fertőzések esetén mindenképpen ki kell vizsgálni a gyermeket, hogy milyen hajlamosító – például valamilyen anatómiai eltérés - tényező húzódik meg a háttérben.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2018 augusztus 30.
 

 

Így ismerjük fel a növekedési fájdalmat!

A növekedési fájdalom tipikus jelei, oka, kezelése és amikor szakemberhez kell fordulni

Az egészséges életmód 10 aranyszabálya gyermekkorban

Ezeket tanítsuk meg gyermekünknek, hogy egészséges felnőtté válhassanak!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18