FEL!

 Kedves Betegeink!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

Előjegyzési rendszerünk technikai problémája miatt kérjük,hogy amennyiben nem kapnak visszajelzést, írjanak emailt az info@gyerekmosoly.hu címünkre!

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Már megint fülfájás? Ezek az okok állhatnak a hátterében!

Egészség - A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz. A fogfájáshoz hasonlóan heves, lüktető jellegű a megjelenése, amely este, lefekvés után erősödhet. A fülfájás hátterében nyáron inkább a hallójáratgyulladások a gyakoribbak, az őszi-téli időszakban pedig a megfázásos panaszok kapcsán kialakuló fülkürthurut, illetve középfülgyulladás.

Fogzás és reflux is okozhat panaszokat

Babáknál a fülfájás oka lehet a fogzás is, ez járhat együtt fülbe sugárzó fájdalommal. Éppen ezért fontos, hogy az általános állapotát is nézzük a gyermeknek. Ha a baba elesett, lázas, nincs étvágya, láthatóan nincs jól, és mellette a fülét is piszkálja, inkább fülgyulladásra gondolunk. Viszont a fogzásnál is lehet etetési probléma, hőemelkedés is, és jelentkezhet fülbe sugárzó fájdalom. De fogzáskor a baba jó általános állapotú, jól érzi magát.

Fülbe sugárzó fájdalommal járhat továbbá a torokfájás, torokgyulladás; vagy sokat bukó, refluxos babánál lehet például felmaródás miatt is - de ez inkább egy jelzett fülfájdalom, amelynek a súlyossága nem olyan erős.

A középfülgyulladásra olyan tüneteket hívhatják fel a figyelmet, mint a nyűgösség, az éjszakai nyugtalanság, fül piszkálása, a láz, a rosszabb étvágy, esetenként a fül váladékozása - ilyenkor fontos sürgősen szakemberhez fordulni. A nátha hajlamosít a fülgyulladásokra, egyfelől a fülkürthurut miatt, másfelől azért, mert a kórokozók fel tudnak jutni a dobüregbe.

Tüneti terápiával gyógyíthatók

Azt fontos tudni, hogy a fülfájdalmak nagy része - körülbelül 80 százaléka - megfelelő tüneti terápia után elmúlik. Sokan kérnek antibiotikumot, ha a gyermeknek egy-két napja tartó náthája és fülkattogása, fülhúzódása van, de ilyen esetben ez teljesen felesleges, és a baba bélflórájának egyensúlyát is felborítjuk vele. A tüneti terápiaként szükség szerint fájdalomcsillapítást, és lázcsillapítást kell alkalmazni. A fájdalomcsillapítás 6 óránként történhet, tehát naponta négyszer: gyerekeknek adható ibuprofen, paracetamol, metamizol és diklofenák hatóanyagú készítmények ajánlottak.

Amikor egy kezdődő nátha kapcsán jelenik meg fülfájás, és a gyermek általános állapota jó, orrcseppezésre, orrtisztításra is szükség van, legalább naponta ötször. Sokszor ezt kevésszer alkalmazzák a szülők, és ilyenkor a váladék bent marad és pang, a nyálkahártya pedig egyre gyulladtabb lesz. De a megfelelő tisztítás és a nyálkahártya duzzanatának lohasztásával általában el lehet mulasztani a fülfájást. Aggodalom esetén természetesen keressük fel az orvost a gyermekkel, de fontos tudni, hogy a megfelelő tüneti kezelés nagyon sokat tud segíteni.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Ha a fülfájás mellett a következő tünetek bármelyikét is tapasztaljuk a gyermeknél, mindenképpen forduljunk orvoshoz: gennyes fülfolyás, ismétlődő hányás, csillapíthatatlan magas láz, gyógyszerre nem szűnő fejfájás, elesett állapot, a fül mögötti területen fájdalmas duzzanat és kifejezett bőrpír. Amennyiben a gyermek kétévesnél fiatalabb, várakozás nélkül vigyük orvoshoz, ha magas láz, éjszakai nyugtalanság és etetési nehézség együttesen tapasztalható nála.

Hallójáratgyulladás - a nyár leggyakoribb fülbetegsége

A nyári időszakban, a strandszezonban gyakori oka a fülfájásnak a külső hallójáratgyulladás, amely nagyon heves fájdalommal járó betegség. Ezt a hallójáratba jutó víz okozhatja, ami miatt felázhatnak, fellazulhatnak, megduzzadhatnak a szövetek, és így ideálissá válik a környezet a kórokozók elszaporodásának, a szövetekbe való könnyebb bejutásának. Hallójáratgyulladást továbbá okozhat a hallójárat sérülése, felsértése is.

A hallójáratgyulladás esetén fontos, hogy óvni kell a gyermek fülét a víztől. A kezelés tisztítással és gyulladáscsökkentővel átitatott gézcsík behelyezésével, illetve antibiotikumos fülcseppel történik. Emellett a fájdalomcsillapítás és antibiotikumos kiegészítő kezelés is fontos.
Azok a gyerekek, akik úszni járnak - akár babaúszásra -, kifejezetten fogékonyak lehetnek a klóros víz vagy a közösségi víz miatt a hallójáratgyulladásra. Éppen ezért paraffinos olajozást szoktak ajánlani ugyanúgy úszás előtt is, mint fürdetéskor.

A fülnek lehet továbbá gombás fertőzése. "A különbség a fül váladékozásában lehet, a váladékozás is több okból történhet. Amikor lázas, náthás a gyerek, és a váladék gennyes, sárgás, az középfülgyulladás eredménye. Ha a hallójárat körüli rész beszűkült, vagy piros, és törmelékes, savós vagy gennyes váladék jön belőle, az bakteriális hallójáratgyulladásra utal, ha pedig fehér-szürkés törmelékes, az gombás fertőzésre.

Allergia is okozhat panaszokat

Fontos tudni, hogy allergiás gyulladás is okozhat fülpanaszokat - természetesen ne
nem minden esetben, de előfordul, például ha felsőlégúti tünetekkel jelentkezik, vizes orrfolyással, orrdugulással. Egyéb megnyilvánulása is lehet például gyomorpanaszokkal, bőrtünetekkel. Refluxos, glutén- vagy laktózérzékeny babáknál fül-orr-gégészeti panaszok is jelentkezhetnek. Ilyen esetben a megfelelő kezelés, mint az allergének kiküszöbölése, akár antihisztaminos kezelés, vagy a reflux terápia tudja csökkenteni a fül-orr-gégészeti panaszokat is.

Hasznos lehet a sós orrspray használata is a kisbabáknál, ha szoptatás után "szörtyögnek" - ha az orrgaratban egy kis anyatejes savmaradvány marad, azt érdemes átmosni a szakember szerint, mert ez csökkentheti egy kicsit az irritációt, és javíthatja a gyermek közérzetét. Természetesen nem kell minden etetés után így tenni, de ha úgy látjuk a babán, hogy szüksége lehet erre, akkor érdemes.

Fülkürthurutnál ha nagyon enyhe panaszok vannak, eleinte segíthet a fül melegítése is. Viszont a gennyes középfülgyulladásnál és a hallójáratgyulladásnál ez kifejezetten káros lehet."

Forrás: babaszoba.hu; Fotó: Pixabay

Gyerekmosoly - 2022 június 16.
 

 

Piros foltok, viszkető hólyagok a bababőrön - Melegkiütés vagy napallergia?

Csecsemőknél, kisgyerekeknél gyakori, de felnőtteknél sem ritka, hogy a nagy melegben piros kiütések, hólyagocskák jelennek meg a bőrükön. Hogy különböztethetjük meg a melegkiütést a napallergiától?

Mit árulhat el az egészségi állapotunkról az orrváladék színe és állaga? Mutatjuk!

Már napok óta folyik az orra? Mutatjuk, mire utalhat az orrváladék színének, állagának változása, és mikor kell haladéktalanul orvoshoz fordulni!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18

DEVELOPER BAR