FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2024. április 01-től változnak! Részleteket az Áraink menüpont alatt találhatnak.

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Már megint fülfájás? Ezek az okok állhatnak a hátterében!

Egészség - A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz. A fogfájáshoz hasonlóan heves, lüktető jellegű a megjelenése, amely este, lefekvés után erősödhet. A fülfájás hátterében nyáron inkább a hallójáratgyulladások a gyakoribbak, az őszi-téli időszakban pedig a megfázásos panaszok kapcsán kialakuló fülkürthurut, illetve középfülgyulladás.

Fogzás és reflux is okozhat panaszokat

Babáknál a fülfájás oka lehet a fogzás is, ez járhat együtt fülbe sugárzó fájdalommal. Éppen ezért fontos, hogy az általános állapotát is nézzük a gyermeknek. Ha a baba elesett, lázas, nincs étvágya, láthatóan nincs jól, és mellette a fülét is piszkálja, inkább fülgyulladásra gondolunk. Viszont a fogzásnál is lehet etetési probléma, hőemelkedés is, és jelentkezhet fülbe sugárzó fájdalom. De fogzáskor a baba jó általános állapotú, jól érzi magát.

Fülbe sugárzó fájdalommal járhat továbbá a torokfájás, torokgyulladás; vagy sokat bukó, refluxos babánál lehet például felmaródás miatt is - de ez inkább egy jelzett fülfájdalom, amelynek a súlyossága nem olyan erős.

A középfülgyulladásra olyan tüneteket hívhatják fel a figyelmet, mint a nyűgösség, az éjszakai nyugtalanság, fül piszkálása, a láz, a rosszabb étvágy, esetenként a fül váladékozása - ilyenkor fontos sürgősen szakemberhez fordulni. A nátha hajlamosít a fülgyulladásokra, egyfelől a fülkürthurut miatt, másfelől azért, mert a kórokozók fel tudnak jutni a dobüregbe.

Tüneti terápiával gyógyíthatók

Azt fontos tudni, hogy a fülfájdalmak nagy része - körülbelül 80 százaléka - megfelelő tüneti terápia után elmúlik. Sokan kérnek antibiotikumot, ha a gyermeknek egy-két napja tartó náthája és fülkattogása, fülhúzódása van, de ilyen esetben ez teljesen felesleges, és a baba bélflórájának egyensúlyát is felborítjuk vele. A tüneti terápiaként szükség szerint fájdalomcsillapítást, és lázcsillapítást kell alkalmazni. A fájdalomcsillapítás 6 óránként történhet, tehát naponta négyszer: gyerekeknek adható ibuprofen, paracetamol, metamizol és diklofenák hatóanyagú készítmények ajánlottak.

Amikor egy kezdődő nátha kapcsán jelenik meg fülfájás, és a gyermek általános állapota jó, orrcseppezésre, orrtisztításra is szükség van, legalább naponta ötször. Sokszor ezt kevésszer alkalmazzák a szülők, és ilyenkor a váladék bent marad és pang, a nyálkahártya pedig egyre gyulladtabb lesz. De a megfelelő tisztítás és a nyálkahártya duzzanatának lohasztásával általában el lehet mulasztani a fülfájást. Aggodalom esetén természetesen keressük fel az orvost a gyermekkel, de fontos tudni, hogy a megfelelő tüneti kezelés nagyon sokat tud segíteni.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Ha a fülfájás mellett a következő tünetek bármelyikét is tapasztaljuk a gyermeknél, mindenképpen forduljunk orvoshoz: gennyes fülfolyás, ismétlődő hányás, csillapíthatatlan magas láz, gyógyszerre nem szűnő fejfájás, elesett állapot, a fül mögötti területen fájdalmas duzzanat és kifejezett bőrpír. Amennyiben a gyermek kétévesnél fiatalabb, várakozás nélkül vigyük orvoshoz, ha magas láz, éjszakai nyugtalanság és etetési nehézség együttesen tapasztalható nála.

Hallójáratgyulladás - a nyár leggyakoribb fülbetegsége

A nyári időszakban, a strandszezonban gyakori oka a fülfájásnak a külső hallójáratgyulladás, amely nagyon heves fájdalommal járó betegség. Ezt a hallójáratba jutó víz okozhatja, ami miatt felázhatnak, fellazulhatnak, megduzzadhatnak a szövetek, és így ideálissá válik a környezet a kórokozók elszaporodásának, a szövetekbe való könnyebb bejutásának. Hallójáratgyulladást továbbá okozhat a hallójárat sérülése, felsértése is.

A hallójáratgyulladás esetén fontos, hogy óvni kell a gyermek fülét a víztől. A kezelés tisztítással és gyulladáscsökkentővel átitatott gézcsík behelyezésével, illetve antibiotikumos fülcseppel történik. Emellett a fájdalomcsillapítás és antibiotikumos kiegészítő kezelés is fontos.
Azok a gyerekek, akik úszni járnak - akár babaúszásra -, kifejezetten fogékonyak lehetnek a klóros víz vagy a közösségi víz miatt a hallójáratgyulladásra. Éppen ezért paraffinos olajozást szoktak ajánlani ugyanúgy úszás előtt is, mint fürdetéskor.

A fülnek lehet továbbá gombás fertőzése. "A különbség a fül váladékozásában lehet, a váladékozás is több okból történhet. Amikor lázas, náthás a gyerek, és a váladék gennyes, sárgás, az középfülgyulladás eredménye. Ha a hallójárat körüli rész beszűkült, vagy piros, és törmelékes, savós vagy gennyes váladék jön belőle, az bakteriális hallójáratgyulladásra utal, ha pedig fehér-szürkés törmelékes, az gombás fertőzésre.

Allergia is okozhat panaszokat

Fontos tudni, hogy allergiás gyulladás is okozhat fülpanaszokat - természetesen ne
nem minden esetben, de előfordul, például ha felsőlégúti tünetekkel jelentkezik, vizes orrfolyással, orrdugulással. Egyéb megnyilvánulása is lehet például gyomorpanaszokkal, bőrtünetekkel. Refluxos, glutén- vagy laktózérzékeny babáknál fül-orr-gégészeti panaszok is jelentkezhetnek. Ilyen esetben a megfelelő kezelés, mint az allergének kiküszöbölése, akár antihisztaminos kezelés, vagy a reflux terápia tudja csökkenteni a fül-orr-gégészeti panaszokat is.

Hasznos lehet a sós orrspray használata is a kisbabáknál, ha szoptatás után "szörtyögnek" - ha az orrgaratban egy kis anyatejes savmaradvány marad, azt érdemes átmosni a szakember szerint, mert ez csökkentheti egy kicsit az irritációt, és javíthatja a gyermek közérzetét. Természetesen nem kell minden etetés után így tenni, de ha úgy látjuk a babán, hogy szüksége lehet erre, akkor érdemes.

Fülkürthurutnál ha nagyon enyhe panaszok vannak, eleinte segíthet a fül melegítése is. Viszont a gennyes középfülgyulladásnál és a hallójáratgyulladásnál ez kifejezetten káros lehet."

Forrás: babaszoba.hu; Fotó: Pixabay

Gyerekmosoly - 2022 június 16.
 

 

Piros foltok, viszkető hólyagok a bababőrön - Melegkiütés vagy napallergia?

Csecsemőknél, kisgyerekeknél gyakori, de felnőtteknél sem ritka, hogy a nagy melegben piros kiütések, hólyagocskák jelennek meg a bőrükön. Hogy különböztethetjük meg a melegkiütést a napallergiától?

Megfázás vagy allergia? Tünetek, amelyek alapján allergiára gyanakodhatunk

Tavasszal talán még aktuálisabb ez a kérdés, hiszen a pollenszezon beindulásával könnyen lehet, hogy gyermekünk nem is megfázás miatt tüsszög, hanem azért, mert allergiás. Mutatjuk, hogyan járhatunk utána, megfázás vagy allergia okozza-e gyermekünk tüneteit.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18