FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Minden, amit a szalmonelláról tudni érdemes

Egészség - A szalmonella igazi nyári betegség, terjedésében a melegnek kulcsszerepe van, a baktériumok ugyanis annál gyorsabban osztódnak, minél magasabb a hőmérséklet. Mit érdemes tudni erről a nyáron igen gyakori fertőzésről? Összeszedtük a leglényegesebb információkat.

Mi okozza a szalmonellát?

A szalmonellózis a fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor- és bélrendszeri betegség, melyet baktériumok idéznek elő. Ezek a kórokozók gyakorlatilag mindenhol megtalálhatóak, több alfajuk is létezik, hazánkban leggyakrabban a gyomor- és bélhurutot okozó Salmonella enteritidis a leggyakoribb.

Hogyan terjed a szalmonella?

A fertőzés a nyári hónapokban a leggyakoribb, mert ilyenkor a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben könnyen elszaporodik a baktérium. A kórokozó a széklettel ürül és a nem megfelelő higiénés viszonyok, a kézmosás hiánya elősegíti gyors terjedését. A fertőzés forrása köztudottan általában élelmiszer, melyet nem az előírt eljárásoknak megfelelően kezeltek és/vagy tároltak. A leggyakoribb ételek a szalmonella feketelistáján a marha-, valamint a csirkehús, illetve a tojás. Azonban a nem megfelelően elkészített gyümölcsök, zöldségek, kagylófélék szintén felelősek lehetnek sok esetben.

Állatok – fiatal szárnyasok, kiscsibe, kiskacsa és a hüllők- is a betegség terjesztői lehetnek, ezért simogatásukat követően első dolgunk a kézmosás legyen!

Mik a szalmonella tünetei?

A tipikus fertőzés tünete a hasi görcsökkel kísért gyakori, laza vagy vizes hasmenés. Ezek a tünetek általában a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 8-48 órával mutatkoznak meg. A fenti tünetekhez társulhat még láz, hidegrázás és izomfájdalom, ritkán ízületi gyulladás is. A súlyos, más szerveket is érintő bélen kívüli szalmonella-fertőzés hosszú ideig tartó, elhúzódó, eleinte alacsony majd egyre magasabb lázzal, erős fejfájással, kiütésekkel, hányingerrel, hányással, izomfájdalommal, száraz köhögéssel járhat. Szövődménymentes esetben a tünetek rendszerint három-öt nap után maguktól megszűnnek, de a betegek egy része tünetmentes hordozóvá válhat.

Hogyan kezelhető?

A betegség diagnózisát a széklet tenyésztése adja. Fontos, hogy a betegség el legyen különítve más, hasonló tünetekkel járó kórképektől (például a vírusos hasmenéstől, ételmérgezéstől, gyulladásos bélbetegségtől). Az egyszerű, szövődménymentes hasmenéses esetek kezelése gyakorlatilag semmi különöset nem igényel, nincs szükség antibiotikumra – ennek adása csak három napon túlnyúló láz és véres széklet esetén indokolt-, a betegség három-öt nap alatt lezajlik. Azonban azt jó tudni, hogy a gyógyulás után a széklet még 4-6 hétig fertőző!

A szalmonellózis tüneti kezelése megfelelő folyadékpótlásból, láz- és hányáscsillapításból, görcsoldásból, hasmenés elleni szerek adásából, rehidráló folyadék adagolásából áll.

Hogyan védekezhetünk a szalmonella-fertőzés ellen?

A legfontosabb a megfelelő higiéniás szabályok betartása: az edények, eszközök, munkafelületek tisztán tartása, az élelmiszerek megbízható forrásból való beszerzése, az ételek megfelelő tárolása, feldolgozása. Ezen kívül lényeges a rendszeres kézmosás és a mellékhelyiségek tisztán tartása is. Felmérések bizonyítják azt a hihetetlen tényt, hogy az emberek jó része sem pisilés sem pedig székletürítés után nem mos kezet, pedig ennek a kis műveletnek a rendszeres beiktatásával rengeteg megbetegedés megelőzhető lenne! A szalmonella és más bélfertőzések esetén ugyanis ez kulcskérdés. Minden étkezés előtt és minden ételkészítés előtt a kézmosás szintén legyen alapvető! A kézmosás akkor is fontos, miután nyers vagy koszos élelmiszerrel érintkeztünk.

A hőkezelés megöli a szalmonellát, ezért pasztörizálatlan tejet és nyers tojást ne fogyasszunk! Ha idegen országban járunk, ne csapvizet, csak palackosat igyunk és a kerüljük a nem megfelelően hűtött és tárolt ételeket!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 június 17.
 

 

E. coli fertőzés gyereknél: tünetek és kezelés

Ha gyermeküknek fáj a hasa E.coli fertőzés is megbújhat mögötte. Mutatjuk, még milyen tünetek utalhatnak rá!

Mindig beteg a gyerek? Így előzzük meg 5 lépésben!

A hidegebb időszakban sok gyermek szenved visszatérő légúti fertőzésektől. Mi ennek az oka és hogyan előzhető meg? Cikkünkből kiderül!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18