FEL!

 Kedves Betegeink!

2020. március 30-tól elindítjuk online video konzultációs szolgáltatásunkat! Kérjük, hogy esetleges igényüket jelezzék az info@gyerekmosoly.hu címen.
Kollégáink az alábbi időpontokban állnak rendelkezésükre előre egyeztetett módon:
Dr. Benedek Pálma: kedd és csütörtök 9-11
Dr. Gács Éva: csütörtök 17-19
Dr. Fadgyas Balázs: szerda 17-19

Kérünk mindenkit, hogy maradjanak otthon, segítsék munkánkat!
Vigyázzunk egymásra!
Tisztelettel:
Dr. Benedek Pálma

1195 Budapest, Hofherr Albert utca 11/A

Útvonal

Mit tegyen, ha idegen test került a gyerek fülébe vagy orrába?

Egészség - A legfontosabb tennivalók, ha gyermeke bedugott valamit az orrába!

A kisgyerekek még ismerkednek saját testükkel, kíváncsiak és nem érzékelik a veszélyt, inkább játékként fogják fel, amikor az orrukba, fülükbe dugnak mindenféle tárgyat: szivacs- vagy műanyagjáték-darabkákat, gombot, gyöngyöt, borsót, magvakat. Sokszor véletlenül derül ki a dolog, napok vagy hetek múlva, amikor gyulladásos jelek mutatkoznak az orrban, fülben. Ilyenkor az idegen test körül gyulladás, váladékpangás alakul ki, amely – ha az orrban van az idegen test - az érintett oldalon gátolja az orrlégzést.

Mit okoz az idegentest?

Némelykor az orrba került, többnyire kisméretű orr idegen test körül sókiválás következtében ún. orrkövek képződnek, melyek különböző alakúak és nagyságúak lehetnek, körülöttük vérző sarjszövet képződik. Az orr idegen testek leggyakrabban az alsó vagy középső orrjáratban, az orrbemenetnél helyezkednek el, beljebb, az orrüregbe csak sikertelen eltávolítási kísérleteknél jutnak.

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy idegen test került az orrba, fülbe?

Az orrba került idegen testek és orrkövek jellegzetes tünete a féloldali orrfélelzáródás, orrdugulás, egyoldali nátha. A nyálkahártya izgalma miatt bőséges, inkább gennyes, legtöbbször bűzös váladék ürül. Sokszor az orrüreg egyik feléből ürülő gennyes váladék az egyedüli tünet, amely az orrba került idegentestre utal.

Hogyan távolíthatjuk el az idegen testet?

Ha nincs megfelelő felszerelésünk, az idegen test eltávolítását bízzuk inkább szakemberre! Ne használjunk fogókat és csipeszeket az orrba került idegen testek eltávolítására, mert még beljebb nyomhatjuk azokat! Ne kísérletezzünk, forduljunk fül-orr-gégész szakemberhez! Ne halogassuk az orvos felkeresését akkor sem, ha a gyermek fülébe került valami apró tárgy, mivel az akár a hallójárat gyulladását is okozhatja. Ha mi magunk próbáljuk meg eltávolítani, könnyen sérülés, vérzés vagy akár dobhártya átszakadása is lehet a következmény.

A fül-orr-gégészeti rendelésen steril vízzel történő átmosással, csipesszel vagy szívással távolítják el gyorsan és fájdalommentesen az idegentestet. A szakember az orr idegentest eltávolítása előtt a nyálkahártyát gondosan érzésteleníti, azután vizsgálattal és óvatos szondázással megállapításra kerül az idegen test pontos helye. Ha átmosással, szívással nem távolítható el az idegen test, orrcsipesszel, magfogóval próbálkozik a szakember-  ez többnyire a tömör vagy hosszú, vékony idegen testeknél(papírdarabka, gyufaszál, szeg) fordul elő -.

Az utókezelés

Az idegen test helyén előfordul, hogy vérzékeny hámsérülés alakul ki. Ennek kezelésére általában hámosító kenőcsöt ír fel az orvos. Az orrüreg mélyére jól be lehet vinni a kenőcsöt úgy, hogy szorosan összesodrunk egy vékony papír zsebkendő csíkot, és körbe kenjük a hámosító kenőccsel. Naponta többször javasolt a kenőcsözés, mert így a sérülés helye néhány nap alatt teljesen begyógyul.

 

 

Jean Orsolya - 2018 február 21.
 

 

10 fontos dolog, amit feltétlenül vigyünk a nyaralásra!

Ezek a dolgok nem hiányozhatnak a családi útipatikából!

6 módszer, amely segít, ha fáj a baba hasa!

A csecsemőkori hasfájás lehetséges okai és enyhítése

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1195 Budapest, Hofherr Albert u. 11/a

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18