FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ha itt laksz, nálatok van a legtöbb kullancs

Egészség - Fontos információ, hogy hol számíthatunk fokozottan a kullancsok előfordulására és hogy ha már megtörtént a baj, pontosan mi a teendő.

Évente körülbelül 1200-1500 Lyme-fertőzést diagnosztizálnak Magyarországon, melyet a kullancsok okoznak. A kullancsok elleni védekezésnek két iránya van: a megfelelő öltözet és az oltás, utóbbi a Lyme-kór ellen nem, de az agyvelőgyulladás ellen hatékony védelmet nyújt. A védekezés alappillére az is, hogy tisztában legyünk azzal, hol számíthatunk nagyobb valószínűséggel kullancsokra. Ezért fontos információ lehet, hogy az ország mely területi érintettek jobban, ezt írta meg a Sokszínűvidék.hu.

E szerint Magyarország bármely területén találkozhatunk kullancsokkal, ám az alábbi területeken nagyobb az arányuk.

Fokozottan fertőzött területek

  • Nógrád vármegye (elsősorban a Cserhát, kevésbé a Mátra)
  • Zala vármegye nagy része
  • Somogy vármegye (elősorban a megye középső és déli része)
  • Vas vármegye (elsősorban a megye déli, Zalával határos része)
  • Győr-Moson-Sopron (kizárólag a vármegye nyugati, Ausztriához közeli része)
  • Budapest környéke (Budai-hegység, Pilis, Gödöllői-dombság)

Magasabb fokú fertőzöttség

  • Veszprém vármegye (Bakony)
  • Komárom-Esztergom vármegye (kizárólag annak keleti része, Gerecse)
  • Tolna vármegye
  • Heves vármegye (Mátra, Bükk)
  • Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye (Bükk, Aggteleki-karszt, Zemplén)

Kevésbé fertőzött területek

  • Baranya vármegye
  • Fejér vármegye
  • Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom kisalföldi területei
  • Alföld: valamennyi alföldi vármegye a kis mértékben fertőzött területek közé tartozik, ám itt is fordulnak elő fertőzések

 

A kullancsokkal kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

A KULLANCSOKKAL CSAK AZ ERDŐBEN TALÁLKOZHATUNK.

Ez bizony nem igaz. A vérszívók ugyanis kedvelik a parkokat, kerteket és a játszótereket is, azaz minden bokros, fűvel borított területet.

VIGYÁZZ, A FÁRÓL A NYAKADBA UGRANAK!

A kullancsok boldogan élnek a magas fűben, és leggyakrabban onnan támadnak. Éppen ezért nemcsak az erdei séta, de a parkban vagy játszótéren eltöltött nap után is nézzük át magunkat és gyermekünket is alaposan.

TEKERGETEM, KENEGETEM, ETTŐL MAJD MAGÁTÓL KIMÁSZIK.

A legrosszabb, amit tehetünk. A kullancsok ugyanis nem a csípéssel, hanem a vérünkbe fecskendezett kórokozókkal okozzák a bajt. Ha olajjal, ecettel vagy bármi mással próbáljuk őket kiszedni, a kullancs fulladozni kezd, és visszaöklendezi a váladékát, ezáltal növekedik a fertőződés esélye. A legjobb, ha az erre a célra kialakított speciális csipesszel (szemöldökcsipesszel is megfelelő) egy határozott mozdulattal kihúzzuk. A bőrbe szakadt fej nem okoz bajt, néhány napon belül magától kilökődik, akár egy szálka.

AZ OLTÁSSAL VÁRHATOK A KULLANCSSZEZON KEZDETÉIG.

Nem érdemes, ugyanis a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védettséget három oltás együtt adja. Az első kettő között legalább egy hónapnak el kell telnie. A tartós védettséghez pedig 6-9 hónap múlva kell egy harmadik oltás. Ezt követően 3, majd 5 évente emlékeztető oltásra van szükség. Javasolt már a téli hónapokban elkezdeni az oltási sorozatot, hogy tavaszra, a szabadtéri programoknak kezdetére védettek legyenek. Oltatlanok kullancscsípése után egy hónap múlva javasolt elkezdeni az oltási sorozatot!

A FOKHAGYMA, B VITAMIN VAGY EGYÉB ERŐS SZAGÚ ÉTEL TÁVOL TARTJA A VÉRSZÍVÓKAT.

Azok nem, ám a nadrágba tűrt zokni, a hosszú ujjú felső, a kullancsriasztó spray és a sapka megnehezíti a dolgukat. Ráadásul kevésbé kellemetlen módon.

Az esti fürdésnél alaposan nézzük át a lágy részeket, hajlatokat, a nyakat, fül mögött és a tarkón a hajas fejbőrt is, ugyanis ezeket a részeket szeretik leginkább a kullancsok. Ha találunk magunkban, csipesz segítségével könnyedén eltávolíthatjuk. Nagyon apró kullancsokkal is találkozhatunk, ezeket a speciális csipesszel szinte nem is lehet megfogni, ilyenkor egy vékonyabb szemöldökcsipesz jól szolgálhat, vagy akár a körmünkkel összecsípve is eltávolíthatjuk. Fontos, hogy minél előbb kivegyük, ne hagyjunk neki időt a vérszívásra. Ha a csípés helyén egyre növekedő, középen fehér, szélein piros folt jelentkezik, amelyhez rossz közérzet, hányás, gyengeség is társulhat, azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen ezek akár a Lyme-kór tünetei is lehetnek.

Forrás1Forrás2; Fotó: Unsplash/marino linic

 

 

 

 

 

Gyerekmosoly - 2024 április 16.
 

 

Minden, amit a kullancscsípésről tudni kell

Az enyhe időjárás miatt sajnos már egész évben találkozhatunk kullancsokkal, de márciustól júniusig csúcsszezon van. Ráadásul nem csak erdőben járva szerezhetünk be pár kellemetlen útitársat, de a kertben vagy akár egy nagyvárosi parkban is. Hogyan vizsgáljuk át magunkat és a gyermekünket, mi tegyünk, ha találunk egyet vagy akár többet is, hogyan szedjük ki, milyen tünetekre figyeljünk, és ha baj van, milyen kezelés segíthet? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ!

Áttörés a Lyme-kór diagnosztikájában - Magyar találmány segít a lappangó kór leleplezésében

Piacra lépett a legújabb, magyarok által fejlesztett innovatív labordiagnosztikai eljárás a DualDur, amely azonosítja a kullancsok által terjesztett Lyme-kór okozóját a betegség bármely időszakában, akár már a csípést követően egy héten belül is.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18