FEL!

 Kedves Betegeink!

Rendelőnk új címe: 1192. Bp. Drágfy köz 1.
Kérjük a rendelésre pontosan érkezzenek, egy gyermekkel egy szülő jöjjön, hogy a várótermi torlódást elkerüljük. A maszk viselése kötelező nálunk is.

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

Így előzhetjük meg a cukorbetegség kialakulását!

Egészség - A 2-es típusú diabétesz megelőzésének 6 hatékony módszere felnőtteknek és gyerekeknek

Magyarországon mintegy 600-700 ezer regisztrált cukorbeteg él és nagyjából 1-1,5 millióra tehető azoknak a száma, akik ugyan diabéteszesek vagy a betegséget megelőző utolsó stádiumban vannak, de nem mennek el orvosi szűrővizsgálatra, így még nem diagnosztizálták őket. A rendszeres szűrések kiemelten fontosak, ugyanis aki nem változtat az életmódján, annál 5-10 év alatt szinte biztosan kialakul a 2-es típusú diabétesz. Ráadásul egyre több kisgyereket is érint ez a betegség, amely gyakran nem is a genetika, hanem a helytelen életmód miatt alakul ki náluk.

Mit nevezünk cukorbetegségnek?

A vércukorszint egészséges emberben éhgyomorra 5,5 mmol/l-nál alacsonyabb. Ha a glükózszint 5,5-6,95 mmol/l között alakul, akkor prediabéteszről, ha az éhgyomri vércukorszint 7,0mmol/l fölött van, cukorbetegségről beszélünk.

A 2-es típusú diabétesz megelőzésének módszerei

1. Testsúlykontroll

A cukorbetegség kialakulása tipikusan a helytelen étkezési szokások, a mozgásszegény életmód számlájára írható, bár a cukorbetegségre való hajlam sok esetben örökletes. Minél nagyobb egy ember súlyfeleslege, annál magasabb a diabétesz kockázata. Kutatások szerint még az extrémen túlsúlyos embereknél is 70 százalékkal csökken a diabétesz kialakulásának esélye, amennyiben 5 százalékot le tudnak adni a tömegükből! Egy 110 kilogrammos személynek például elég csak 5,5 kilót lefogynia, és máris jelentősen csökken a rizikófaktor. Ehhez a rendszeres mozgás mellett kontrollált napi kalóriabevitelre van szükség: kevesebbet és minőségi táplálékot kell fogyasztani ahhoz, hogy a fogyás beinduljon és az ideális testsúly hosszútávon is tartható legyen.

Gyerekeknél talán még fontosabb, hogy egészen kicsi kortól egészséges táplálkozásra neveljük őket és jó példával járjunk elöl! A folyamatos nassolás és édességevés helyett kínáljunk nekik gyümölcsöket, magvakat, a gyorsétkezdés hamburger és tartósított, agyonfinomított élelmiszerek helyett pedig főzeléket és „természetes”, frissen főzött, sütött, tápanyagban gazdag, házi ételeket.

2. Együnk rendszeresen ecetes előételt!

Ha a fő étkezések előtt eszünk egy kis zöldséget, salátát balzsam- vagy almaecetes öntettel, máris sokat teszünk a vércukorszint kordában tartásáért. Az Arizonai Állami Egyetem tanulmánya szerint a csökkent cukortoleranciás állapotban lévő személyek vércukorszintje nem emelkedik az egekbe egy szénhidrátokban gazdag főétkezést követően, ha előtte egy kis ecetet fogyasztanak, mivel az ecet fékezi a cukor felszívódását elősegítő enzim termelődését.

3. Sétáljunk, gyalogoljunk!

Egy felmérés szerint heti 4 óra mozgás vagy nagyjából 30 perc aktív séta naponta jelentősen csökkenti a cukorbetegség kockázatát, még akkor is, ha ez nem jár együtt fogyással. A passzív életmód számtalan veszélyt hordoz magában, elég csak a szív- és érrendszeri problémákat vagy a mozgásszervi megbetegedéseket említeni. Naponta 30 perc gyaloglás igazán nem sok az egészségünkért! Szálljunk le a buszról egy vagy két megállóval korábban, tegyük le a kocsinkat távolabb a munkahelyünktől, hétvégén pedig kiránduljunk! Neveljük gyermekeinket arra, hogy rendszeresen mozogjanak és örömüket leljék abban, ha túráznak, futnak, úsznak vagy kerékpároznak.

4. Tanuljunk meg relaxálni!

Mikor stresszhelyzetbe kerülünk, szaporább lesz a pulzusunk, nő a vérnyomásunk, gyorsabb lesz a légzésünk, vércukorszintünk megugrik. Ha nem tanuljuk meg a stresszes helyzeteket kontrollálni, hosszútávon hozzájárulunk ezzel a cukorbetegség kialakuláshoz. A jó hír az, hogy egyszerű relaxációs gyakorlatokkal, jógával, meditációs légzéssel segíthetjük kordában tartani a vércukorszintünket. Kezdjük jógával, meditációval vagy sétával a napot és mindig hagyjunk időt a regenerálódásra! Tanítsuk meg ezeket a módszereket gyermekeinknek is, az iskolában, rohanós hétköznapokban ők is nagy hasznát veszik ezeknek!

5. A pihentető alvás mindenre gyógyír

A mély, pihentető alvás sok mindenre gyógyír, így a diabétesz elleni harcban is segít. Akik kevesebb, mint 6 órát alszanak éjjel, azoknál megduplázódik a betegség kialakulásának kockázata. Ugyanígy káros az is, ha valaki 8 óránál jelentősen többet alszik, ilyenkor háromszoros rizikófaktorral kell számolni. Ha ugyanis valaki túl keveset vagy túl sokat alszik, annak az idegrendszere vészüzemre áll át, ez pedig zavarja a hormonokat abban, hogy szabályozzák a vércukorszintet. Figyeljünk oda testünk jelzéseire! Feküdjünk és keljünk mindig ugyanabba az időpontban, aludjunk 6-8 órát naponta!
Természetesen a gyerekeknek több alvásra van szüksége, mint egy felnőttnek. Különösen suli időszakban érdemes odafigyelni arra, hogy időben feküdjenek, hogy legalább 9-10 óra pihenés meglegyen minden nap.

6, Járjunk el rendszeresen szűrésre!

Évente menjünk el szűrővizsgálatra! Rendszeresen nézessük meg a vércukorszintünket, hogy időben megtudjuk, ha esetleg cukorbetegség előtti állapotba kerültünk. Ilyenkor még visszafordíthatjuk a folyamatot megfelelő mennyiségű mozgással, diétával.
A gyerekekre ez hatványozottan igaz: a helyes életmód, a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás, megfelelő mennyiségű és minőségű alvással garantálja, hogy életerős, fitt felnőttekké váljanak és elkerüljék őket az olyan betegségek, mint a 2-es típusú diabétesz.

Gyerekmosoly - 2019 november 14.
 

 

5 tipp fáradtság ellen kicsiknek és nagyoknak!

Mi okozhat a gyerekeknél és nálunk, felnőtteknél fáradtság-érzetet és mit tehetünk ellene?

7 tipp, hogy az ünnepek alatt is egészségesek maradjunk!

Így kerüljük el az emésztőrendszeri panaszokat és a betegségeket karácsonykor!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Drágfy köz 1.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18